Belföld

Hárommilliárdos beruházás és tőkeemelés a Zollnernél

A Zollner cégcsoport hárommilliárd forintos beruházással új üzemet épít a Nógrád megyei Szügyön, ahol kapcsoló- és lemezszekrények végszerelését végzik idén nyártól. Több mint százmilliós tőkeemelést is végrehajtottak a szügyi leányvállalatnál.

Hárommilliárdos beruházás és tőkeemelés a Zollnernél 1A Zollner érdeklődésünkre nem kívánta kommentálni cégbírósági információinkat, miszerint idén februárban 200-ról 325 millió forintra emelték a ZESZ Zollner Elektronik Szügy Gyártó és Szolgáltató Kft. törzstőkéjét. Információnk szerint ez összefüggésben áll azzal, hogy nyárra tervezik a Zollner csoport új gyárának átadását a Nógrád megyei Szügyön.

A Zollner ElektronikA Zollner Elektronik üzemeiben szerelik össze többek között a Toshiba cég egyes laptopjait, és itt gyártják a Renault gépkocsikhoz való műholdas navigációs rendszereket is. A váci gyárban működik a Hewlett Packard (HP) javítóbázisa. A Zollner állandó partnerei közé tartozik az IBM, a Philips, a BMW, a Miele, a Siemens és a Bosch is.

A Zollner Magyarországon eddig Vácon működtetett gyártóbázist. A csoport tevékenysége azonban bővült, így szükségessé vált egy új telephely kiépítése is. Ekkor esett a választás a Nógrád megyei, Balassagyarmat mellett fekvő Szügy községre. A 2600 embert foglalkoztató váci gyártól mintegy 60 kilométerre létesítendő üzem így a német tulajdonú cég második magyarországi gyára lesz.

A vállalat tavaly a szügyi önkormányzattól csaknem 30 hektárnyi területet vásárolt. Az első lépcsőben egy gyártócsarnok épül, ahol a termelés 2002 nyarán kezdődik.

Hárommilliárdos beruházás és tőkeemelés a Zollnernél 2A Zollner cég az elektronikai ipar különböző területeire szállít termékeket, mint a telekommunikáció, orvostechnika, adattárolás, szórakozató elektronika. Mindezekhez az új üzemben különböző precíziós kapcsoló- és lemezszekrények végszerelését fogják végezni. A gyártás kezdetétől számítva az év végéig mintegy háromszázra emelkedik majd a létesítendő munkahelyek száma.

A már meglévő gyárak – hét németországi, egy romániai, és egy magyarországi – után a szügyi üzem felépítésével a Zollner vállalatcsoport tizedik gyáregysége jön létre. A beruházás értéke mintegy 3,2 milliárd forint. A Zollner magyarországi éves árbevétele megközelíti a 15 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik