Belföld

Autópiac – mit jelent ez a pezsgés?

Növekvő újautó-eladások, robbanásszerűen emelkedő használtautó-import, csúcsra járatott lízingcégek. Mozgalmas pillanatfelvétel a magyar autópiacról.

Autópiac – mit jelent ez a pezsgés? 1Sajátos módon, a gazdaság átmeneti lassulásával éppen ellentétesen alakulnak hazánkban az új és használt gépkocsik eladási adatai, valamint az autókereskedelemmel kapcsolatban álló pénzügyi szolgáltatók eredményei. Szakértők tapasztalatai szerint azonban a mostani, rendre növekedést mutató adatok már a fellendülés első jelei.

Az USA-ban, illetve Nyugat-Európában a gépkocsigyártásról szóló adatok talán a jövőbeli gazdasági teljesítményt jelző legérzékenyebb mutatószámok. Magyarországon – gépkocsigyártás híján – ezt a szerepet a gépjármű-kereskedelem tölti be – beszélt az FN-nek tapasztalatairól dr. Győző Gábor, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) elnöke. Márpedig a növekedés tényét – és nem a számokat – tekintve ebben a kérdésben nincs nézeteltérés a közgazdászok között.

Alulszámlázás elleni orvosságAz MGE már több alkalommal megkereste a használt import szabályozásában illetékes Pénzügyminisztériumot, arra sarkallva, hogy változtasson a jelenlegi helyzeten, és akadályozza meg a jelenleg 90 százalékosra becsült alulszámlázási arányt. Az egyesület az egyébként az Európai Unióban nem ismert fogyasztási adó helyett az úgynevezett regisztrációs díj bevezetését szorgalmazta. A PM a javaslatot kitűnőnek találta, ám – mint azt az indoklásban megfogalmazták – a kétéves költségvetés miatt nincs lehetőség az adószabályok megváltoztatására.

Használtak áradata

Az utóbbi időben rendkívüli mértékben megnőtt a hazánkba érkező használt autók száma, főleg az importtal kapcsolatos szabályok enyhítése miatt. Ez jól érzékelhetően a használt autók árainak csökkenését okozta.

A vámhivatal adatai szerint idén az első három hónapban, magánimportban nyolcezer, kereskedelmi forgalomban kilencezer gépjármű érkezett, duplája a tavaly ilyenkor regisztrált értéknek. Ebből arra lehetne következtetni, hogy a vevők inkább a rendszeresen alulszámlázott, finomabban szólva “olcsó” magánimportot választják, ahelyett, hogy új autót vásárolnának, ez azonban csak részben felel meg az igazságnak.

Lankadó nyugatNyugat-Európában csupán márciusban közel 8 százalékkal kevesebb új autót vittek haza az amúgy rendszeres “autócserélők” hírében álló európaiak. Leginkább az olasz kereskedők jártak rosszul, ahol majdnem a húsz százalékot is eléri a visszaesés. Közel 16 százalékkal kevesebb új autó talált gazdára Hollandiában és durván tíz százalékkal kevesebb Németországban.

Újból is többet veszünk

Idén az első negyedévben közel 37 ezer új személygépkocsi talált gazdákra a márkakereskedőknél, ez körülbelül 18 százalékos növekedés a múlt év azonos időszakához képest. Hozzá kell tenni: ez a két évvel ezelőtti százalékos adatokhoz képest alig jelent emelkedést. Mindazonáltal így sem lebecsülendő, különösképpen a nyugat-európai eladások ismeretében.

Az összetételt tekintve Magyarországon továbbra is a kis és alsó-középkategóriás autók viszik el a prímet. A legnépszerűbb még mindig a Suzuki (24 százalékos piaci résszel), melytől jócskán leszakadva az Opel (13 százalék) és Renault (11 százalék) következik.

Bőven jut a lízingcégeknek

Hasonlóan jó negyedévet, sőt évet teljesítettek az autófinanszírozással foglalkozó cégek. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint 2001-ben közel 39 százalékkal növekedett a tagok kihelyezett hitelállománya, és idén is hasonló emelkedésre számítanak.

A szövetséghez nem tartozó, piacvezető Merkantil Bank ebben az évben 11 ezer szerződést kötött március végéig, összesen 14 milliárd forint értékben. Ez 30 százalékos növekedés a tavalyi első negyedévhez képest.

Bár a lízingcégeket a növekvő konkurenciaharc mindinkább új területek meghódítására ösztökéli, a személygépkocsi-finanszírozás továbbra is jelentős – tavaly 59 százalékos – részt hasít ki a lízingpiaci tortából. A kihelyezett hitelek további 21 százaléka haszongépjárművek finanszírozására, 11 százaléka gépek és berendezések beszerzésére szolgál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik