Belföld

Kossuth tér: a Fidesz feladta a leckét az MSZP-nek

A Fidesz több százezres, békés, profin szervezett Kossuth téri kampányrendezvényén számos közéleti személyiség jelent meg. Orbán startégiát váltott: míg a TF-en még a negatív kampány szükségességéről beszélt, most a szeretet és az összefogás fontosságát hangsúlyozta.

Gyönyörű idő és több százezres tömeg fogadta a Fidesz szimpatizáns előadók és Orbán Viktor miniszterelnök beszédét. A lobogót és nemzeti színű szalagot készítők ismételten jól jártak: a fellépőket több ezer magyar zászlót lengető és kokárdát viselő tömeg várta. Bár sokan tartottak tőle, incidensről egyelőre nem érkezett hír.

Rigmus a gyűlésrőlBokros, Tocsik, Medgyessy

A fél országot átveri.

Ha nem csapunk a kezükre,

Még több megy a zsebükbe!

A Fidesz közéleti személyiségek hadát sorakoztatta fel kampányrendezvényén. Helyet foglalt a színpadon Usztits Mátyás és Cseke Péter színművész, Kovács “Koko” István ökölvívó, Rókusfalvi Pál és Fábry Sándor televíziós személyiségek, Grosits Gyula legendás futballista, Lázár Ervin író, Balogh Gábor öttusázó és az ATV sajtóklubjából ismert jobboldali újságírók.

Népmesét mondott Berecz András, Varga Miklós felelevenítette Európa című, csaknem húszéves slágerét, Pataki Attila és az EDDA pedig a keményebb zenét kedvelőket igyekezett szórakoztatni. Géczy Erika olimpiai érmes kajakozó valamint Szabó Csilla, a Heim Pál gyermekkórháznak az SZDSZ reklám miatt tiltakozó ápolónője, “lélekápolója” – ex Bojtorján tagok – a Honfoglalás című film betétdalát adták elő.

Kossuth tér: a Fidesz feladta a leckét az MSZP-nek 1Egérke meghatódott saját levelétől

Beszédet mondott Szabad György, Sólymosi Frigyes akadémikusok, Sólymosi felolvasta az Egyesült Államokban élő Teller Ede levelét is. Pokorni Zoltán, a Fidesz pártelnöke a szintén jelenlévő, könnyező Egerszegi Krisztina levelét olvasta. Egerszegi levele így kezdődött: “Az igazi versenyző nagy erénye, ha a hajrában győzni tud.”

“Az ember életében vannak fontos döntések, mint a házasságkötés, a gyermekvállalás és a munka” – írta Egerszegi, aki szerint ilyen fontos döntés a választás is. “Most már a gyerekeimért is felelős vagyok. Remélem, Orbán Viktor tűzzel átitatott beszéde meggyőzi a szavazókat arról, hogy érdemes rájuk szavazni.”

Következett a Parlament doyenje, Varga László. Beszédében a szocialistákat “Pálul beszélő, saulul cselekvő farizeusokhoz hasonlította.”

Orbán: gyűlölködés helyett szeretet és összefogás

Kossuth tér: a Fidesz feladta a leckét az MSZP-nek 2A több százeres – a műsorvezető Philip (Viva+) szerint közel kétmilliós, a Duna Televízió Híradója szerint 1,5 milliós – tömeg csaknem ötperces ovációval fogadta Orbán Viktort. Orbán a Testnevelési Egyetemen mondott beszédével szemben nem az MSZP hibáit igyekezett hangsúlyozni, sokkal inkább a szeretet, az összefogás és a nemzet egysége került előtérbe. A rendezvény mottója is a következő volt: “Hiszünk a szeret és az összefogás erejében.”

“Miért nem voltunk elegen április 7-én?” – tette fel a kérdést többször is Orbán. Úgy vélte, először is a kisgazda érzületű, mezőgazdaságból élő vidéki szavazók maradtak távol, akiket elkeseredettséggel töltött el, ami pártjukkal történt az elmúlt ciklusban. Másodszor azok maradtak távol, akik amnéziában szenvednek, azaz elfeledkeztek arról, hogy mi történt 1994-1998 között, hogy “Bokros csomagot kaptak az álmok helyett.”

Továbbá sok százezer szavazót hálóztak be sötét rémképekkel – hogy a kormány elveszi a szabad szombatot, hogy a minimálbér-emelés miatt elvesztik állásukat, hogy külföldi munkavállalók milliói jönnek hazánkba, hogy Magyarország egy fasizálódó, Európából kiebrudalt országgá válik -, ezért a jelenlegi kormány ellen szavaztak.

Ha elindul a vonat

“Beléptünk abba a világba, amely leginkább egy forgalmas pályaudvarhoz hasonlít, ahonnan újabb és újabb szerelvények indulnak el a jövőbe. Ha valaki nem érte el az egyiket, felszállhat a másikra. Az első szerelvényen utaznak a kedvezményes hitellehetőséggel új lakáshoz jutók, a másodikon a használt lakást vásárlók, akinek pedig még ez is drága, azok a bérlakás-építési program szerelvényére kapaszkodhatnak fel” – bontotta ki Orbán a vonat metaforát.

Beszédét a következő idézettel fejezte be: “Mindig lehetnek olyanok, akik gyűlölnek, de csak akkor győzhetnek le, ha te is gyűlölöd őket. Ezért mi hiszünk a szeretet és az összefogás erejében. Hajrá Magyraország, hajrá magyarok!” – zárta már a TF-en megismert formulával beszédét a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik