Belföld

Vihar a Nagy Kék tengeren – profit warning az IBM-től

Az IBM profit warningja újabb bizonyítéka annak, hogy a vállalati szektor visszafogta technológiai kiadásait. A Big Blue részvényei 10 százalékkal zuhantak a Wall Streeten.

Elmaradtak a várakozásoktól

Az International Business Machines (IBM) sokkoló jelentéssel állt a világ elé: nyeresége az év első három hónapjában el fog maradni a várakozásoktól. A logója alapján Nagy Kéknek (Big Blue) nevezett, számítógépeiről ismert cég arról számolt be, hogy idei első negyedéves árbevétele a tavalyi 21 milliárd dollárról mintegy 18,5 milliárd dollárra csökken. Az IBM nyeresége így 66-70 cent részvényenként, ami jócskán elmarad a Thomson Financial/First Call 85 centet valószínűsítő átlagos elemzői becslésétől.

A veszteséges félvezetőgyártó és merevlemez-részlegnél 35 százalékkal romlottak az értékesítési adatok; bár egyik üzletág sem kápráztatta el a befektetőket.

Hátulról az első

“Az IBM ritkán okoz csalódást a befektetőknek, most viszont kiábrándító adatokat közölt” – nyilatkozott John Jacobs, a 150 millió dolláros portfóliót (benne pedig 44 ezer IBM-részvényt) menedzselő Jacobs & Co. elnöke. A piaci szereplők ennek megfelelően mintegy 10 százalékos árfolyamcsökkenéssel honorálták a Nagy Kék bejelentését. A papír így csaknem 28 százalékot veszített az értékéből az idén, ami a Dow Jones Industrial Average 30 részvényből álló kosarában a legrosszabb teljesítménynek számít.

Az IBM kötvényei is csökkenő árfolyamok mellett cseréltek gazdát. A cég 2006-ban lejáró 4 7/8 százalékos kuponnal kibocsátott papírjainak hozama két bázisponttal 5,21 százalékra emelkedett.

Gyengélkedő kereslet

A bejelentés alig egy hónappal követi a cég elhatározását, hogy a korábbiaknál részletesebben és kiterjedtebben tájékoztatja befektetőit. Ezért aztán most azon töprengenek a piaci szereplők, hogy a visszaeső eredmények mögött milyen arányban búvik meg a szigorított beszámoltatási kényszer, amely csökkentette a vállalat számviteli rugalmasságát és nyereség-kimutatási lehetőségeit.

A számviteli gyakorlattól függetlenül azonban bajban van a számítógép-mamut. “A cég erősen visszaeső kereslettel szembesül a speciális félvezetők piacán, költségcsökkentésre kényszerül a személyi számítógép üzletágban, ráadásul szolgáltatási árbevételei is csökkennek” – mondta Tom Bittman, a Gartner kutatója. A piacok gyengesége mögött pedig az húzódik meg, hogy az ügyfelek zöme visszafogta technológiai költekezését, amíg nem észlel számottevő eredményjavulást saját tevékenységi körében, magyarázta a helyzetet John Joyce pénzügyi igazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik