Belföld

Bírságot fizet és korrigál a Xerox

A Xerox a SEC nyomásának engedve bejelentette, hogy felülvizsgálja számviteli politikáját 1997-ig visszamenően. Az "egyezség" részeként 10 millió dollárnyi bírságot fizet a másolóiról ismert cég.

Nem áprilisi tréfa!

A Xerox Corp. bejelentette, hogy egyezséget kötött az amerikai értékpapírfelügyelettel (Securities and Exchange Commission, SEC), hogy öt évre visszamenően korrigálja hibásan összeállított beszámolóit. A SEC ugyanis felhívta a Xerox figyelmét, hogy 1997 óta sorozatosan hibásan könyvelte el bizonyos eszközök és szolgáltatások értékesítését. A világ vezető fénymásoló-gyártója közleményében arra is kitért, hogy 10 millió dolláros bírságot fizet a SEC-nek, miután megsértette a pénzügyi beszámolók összeállításakor irányadó számviteli alapelveket (Generally Accepted Accounting Principles, GAAP).

A Xerox arról is tájékoztatta befektetőit, hogy – amennyiben azt a SEC jóváhagyja – legalább 15, de akár 90 napot is késni fog tavalyi éves jelentésének publikálásával. A cég azonban hangsúlyozta: az egyezség megkötése nem jelenti azt, hogy a társaság elismerné vétségét.

Csalásra alkalmas

A beszámolókban elkövetett hibák kijavítása érinti többek között a lízingből származó árbevétel tételsorát, a 2000-es évvel bezáróan mintegy 2 milliárd dollárnyi összegben; valamint a cég tartalékképzési politikáját is, akár 300 millió dolláros értékben. A SEC még januárban nyilatkozott úgy, hogy a Xerox számviteli politikája esetlegesen a lényegesnél jobb színben tünteti fel a vállalat eredményességét. A másolóiról ismert cég azzal védekezett, hogy saját számviteli gyakorlata és a SEC irányelvei között csupán elhanyagolható különbségek vannak; továbbá az eltérések nem érintik a cég lízingtevékenységből származó készpénz bevételeit. Mindez tehát azt jelenti, hogy – a Xerox szerint – a számvitelileg kimutatott eredmény változhat igaz, a vállalati érték szempontjából inkább mérvadónak tekintett szabad cash-flow-szint viszont nem.

Az egyezség kiemelkedő fontossága azonban megkérdőjelezhetetlen. Végre ugyanis siker koronázza a SEC azon erőfeszítéseit, melyek az Enron-botrány után irányították rá a közvélemény figyelmét a vállalatok számviteli gyakorlatára.

Magyarázzuk meg!

Peter Ausnit, a Deutsche Bank Alex. Brown elemzője úgy véli, hogy a megegyezés meglehetősen kedvezőnek tekinthető a Xerox szempontjából. Az ügy ugyanis idáig is a “levegőben lógott”, most viszont végre úgy látszik, hogy tiszta víz kerül a pohárba; ami hosszú távon javíthatja a cég megítélését. A Xerox ráadásul egyre hatékonyabban és kiterjedtebben alkalmazza az outsourcingot, sőt, már a 7 milliárd dolláros banki hitelről is előrehaladott fázisban vannak a tárgyalások. Ausnit mindezek alapján ismét vételi ajánlást tett a papírra.

A stamfordi székhelyű cég részvényeinek jegyzése 72 százalékkal emelkedett az elmúlt év során. A tegnapi kereskedésben 3 százalékkal drágultak a Xerox papírok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik