Belföld

A Fundamenta optimista: 24,5 százalékkal nőtt az új szerződések szerződéses összege

A lakásfinanszírozási piac élénkülése pozitívan hatott a lakás-előtakarékosságra.

Optimistán tekint a megélénkült piacra a Fundamenta Lakás-takarékpénztár Rt. Az idei év első hónapjainak adatai azt mutatják, hogy a lakásfinanszírozás kedvező fordulata összességében pozitívan hatott az előtakarékoskodásra is. A Fundamentánál az első negyedévben eddig már több mint 9 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket, ez 24,5 százalékkal több, mint 2001. ugyanezen időszakában. Továbbra is jelentős az érdeklődés az előtakarékosság keretében nyújtott hitelek iránt: eddig a lejárt szerződések közel 70 százaléka után igényeltek hiteleket a Fundamenta ügyfelei.
“Az állami kamattámogatás nyomán nemrégiben csökkent hitelkamatok általában véve növelik a lakásfinanszírozási igényt, ez pedig a lakás-előtakarékossági konstrukciókra is előnyösen hat” – mondja Walter Stahl, a Fundamenta Igazgatóságának elnöke. Bár a piaci feltételek változtak, a Fundamenta az új helyzetet olyan kihívásnak tekinti, amelyre már előzetesen számítottak, s számos megoldást dolgoztak ki.
Ilyen rendkívül sikeres konstrukció például a Favorit, amely az FHB-val közös termék. Az ügyfelek ennek révén egyszerre élvezhetik a lakás-takarékpénztári konstrukcióhoz és a jelzálog-hitelekhez nyújtott állami támogatások előnyeit. A Favoritot választó ügyfelek megkapják a megtakarításokhoz járó állami támogatást, ugyanakkor már a szerződés megkötése után hozzájuthatnak a kedvezményes, állami kamattámogatású hitelhez, sőt az ehhez kapcsolódó adókedvezményhez is.
Az állami támogatás révén továbbra is a lakás-előtakarékossági szerződések nyújtják a legmagasabb megtakarítási hozamot. Ráadásul ez a finanszírozási forma a kisebb lakásfelújításokhoz (pl. festés-mázolás, csempézés, parkettázás, fürdőszoba felújítás stb.) is biztosítja az állami támogatást és a kedvező kölcsönt, amire a banki hitelkonstrukciók nem adnak lehetőséget, hangsúlyozza Stahl.
A Fundamentánál rendkívül fontosnak tartják, hogy ügyfeleik nagy része az előgondoskodás és a lakáshitelekhez szükséges saját erő megteremtése miatt választja a lakás-takarékpénztári konstrukciókat. Ezt a finanszírozási formát, amelyhez az állam 30 százalékos támogatást nyújt, elsősorban azoknak érdemes választaniuk, akik néhány éven belül biztosan lakásmegoldást keresnek majd, akár maguknak, akár valamelyik családtagjuknak.
A lakástakarék-szerződés azonban alkalmas arra is, hogy a szülők gondoskodjanak gyermekeikről vagy a nagyszülők az unokákról. A megtakarítási időszakban jelenleg rendkívül magas hozam érhető el, s ennek lejárta után igénybe vehetik a megtakarítással közel megegyező összegű 6 százalékos kamatozású hitelt.

További információk:
Érdi Katalin, marketingigazgató, tel.: (1) 411 8120

Ajánlott videó

Olvasói sztorik