Belföld

Franciaország liberalizálta utoljára energiapiacát

24.hu
24.hu

2002. 03. 18. 08:50

Sikerült helyreállítani a reformok menetét, és Európa az évtized végére a világ legversenyképesebb, tudásalapú gazdasága lesz . Legalábbis az uniós állam- és kormányfők ezt hangoztatva zárták kétnapos csúcstalálkozójukat Barcelonában. A legnagyobb tétje annak volt, hogy sikerül-e megegyezniük az energiapiac liberalizációjának felgyorsításáról. Sikerült, csakhogy ennek az volt az ára, hogy egy ország, Franciaország ráerőltethette akaratát a többi tizennégyre. Az energiapiac liberalizációjáról eredetileg 1996-ban, még jóval a lisszaboni reformok elfogadása előtt döntött az EU, igaz, akkor 2003-ra a piac 33 százalékának felszabadítása volt csak a cél. Ez sem haladt igazán gyorsan, és elsősorban a franciák voltak késésben. Más országok, mint például Nagy-Britannia vagy Németország teljes liberalizációt hajtottak végre. A francia állami óriás, az Electricité de France pedig miközben a hazai piacon monopolhelyzetben van, valamint teljes védelmet élvez(ett) a külföldi versenytársakkal szemben, elkezdett terjeszkedni a megnyíló egyéb európai piacokon, joggal irritálva a többi tagállamot. [Magyar Hírlap]
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.