Belföld

Mozgássérültek

A Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete a hátrányos helyzetű mozgáskorlátozottak társadalmi beilleszkedését segíti elő.

KAZINCBARCIKAI MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK EGYESÜLETE

A Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete 1995-ben alakult a város és környéke mozgássérültjeiért. Az alapító 12 tag mindegyike gyermekkora óta súlyos mozgáskorlátozott. 2001 elejére közel 1250 tagunk van, s 1998-tól közhasznú társadalmi szervezetként működünk.
Bevételeink a következőkből tevődnek össze:
Tagdíjak (600 Ft / fő /év)
Adományok
Pályázati pénzek
Alapszabályunk előtérbe helyezi a mozgássérültek társadalmi beilleszkedését, rehabilitációját, mind a gyógyászati, mind a mindennapi élet terén.
Az egyesület fejlődéséhez a vezetőség önzetlen munkájára volt és van szükség. Városunk önkormányzata rendelkezésünkre bocsátott egy irodát, amelyhez a berendezést egyesületünk tagjai, vállalatok, s pályázatból nyert pénzek biztosították. Az elmúlt 5 évben minden lehetőséget igénybe vettünk, hogy segítsünk tagjaink életén.
Pályázati támogatásból (NEVI) sportszereket vásároltunk a sportoláshoz. Nyaranta kirándulásokat szervezünk gyógyfürdőkbe, s van olyan sorstársunk, aki csakis egyesületi segítséggel tud kimozdulni a négy fal közül.
1997-ben, 1998-ban és 1999-ben számítógépkezelői tanfolyamokat szerveztünk, hogy szakmát adva a még dolgozni tudó, akaró tagjainkon segítsünk. Összesen 30 mozgássérült tanult, s a tanfolyami költséget az egyesület fedezte pályázati pénzből. (PHARE, Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, Soros Alapítvány, ECDL Bizottság). A múlt évben 10 tagunk ismerkedett meg a fonás-szövés alapjaival, s vásároltunk szövőszékeket, amelyek ki vannak adva használatra .
2000-ben a Soros Alapítvány támogatásával sorstársi tanácsadást, gyógyászati segédeszközök kölcsönzését tudtuk elkezdeni, amely a mai napig működik.
Phare támogatással látogattunk el általános és középiskolákba, ahol a mozgássérültek életéről, mindennapjairól beszélgettünk. Összesen 40 órát tartottunk, s 12 településre látogattunk el.
Minden évben sikeres Mikulás – ünnepséget rendezünk a hozzánk tartozó gyermekeknek, akik részben sérültek, részben sérült szülők egészséges gyermekei. Az ünnepség teljes költségét városunk vállalkozói, vállalatai fedezik.
Kezdeményezésünkre települt a városba egy csökkent munkaképességűeket foglalkozató üzem, ahol 50 sorstársunk egészítheti ki jövedelmét munkával, s így nem szorul szociális segélyre.
Terveink között szerepel személyi segítő és szállítószolgálat kialakítása, egy szociális munkás alkalmazásával, valamint autó vásárlásával.
Egyesületünk a MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK EGYESÜLETEINEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE tagegyesületeként dolgozik!

Munkánk sokrétű:

Érdekvédelem
Jogi tanácsadás
Gyógyászati segédeszköz beszerzés
Kirándulások szervezése
Müvelödés
Oktatás
Rehabilitáció
Lakásakadály- mentesítés
Sorstársi tanácsadás

Elnök: Tomkóné Kiss Mária
Tel.: 06 20 9764072
Címünk: Kazincbarcika, Augusztus 20 tér 3. fsz. 3700
Tel./Fax.: 48 312-893
Adószámunk: 18416431-1-05, Számlaszámunk: OTP Bank Rt. 11734152-24012421

E-mail cím: mkbarcika@matavnet.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik