Belföld

Tőzsdehét – vergődés nyolcezer alatt

Ismétlődni látszik a tavalyi évkezdet: 2001 első két hónapjának teljesítményét másolva a Budapesti Értéktőzsde indexe nyolcezer pontnál megállt, rövid időn belül harmadszor hullva alá.

Ezúttal a negatív nemzetközi hangulat is ludas volt abban, hogy a BUX két százalékot meghaladó mértékben vesztett értékéből. Franciaországban zsugorodó GDP-t mértek az utolsó negyedévben, az Egyesült Államokban folytatódott az Enron-botrány. Az Arthur Andersen kárrendezési javaslatát lesöpörték az asztalról, miközben a Fed már a J.P. Morganra szállt rá ugyanebben az ügyben. A technológiai szektorban a Computer Associates-nél megkezdett felügyeleti vizsgálat adott okot aggodalomra.

A Dow Jones kitartóan küzdött a tízezer pontos lélektani határral. Bár elérni nem tudta, heti viszonylatban mégis pluszban zárt a Wall Street indexe, ami a többi nyugati benchmarkról nem mondható el. Noha Európában jelentős visszaesést konstatáltak a befektetők, a legnagyobb csökkenést ismét a Nasdaq szenvedte el, közel öt százalékkal értéktelenedve.

Kellemetlen hír az MNB-től

Itthon hétfőn érdekes makroadat látott napvilágot. A folyó fizetési mérleg tavalyi hiányának ötszázmillió eurós “álomhiányát” 1,2 milliárd euróra módosította a Magyar Nemzeti Bank, egy multinacionális cég téves adatközlésére hivatkozva. Bár a mérleg deficitje így is kedvezőnek mondható, a hír pesszimizmust vitt az értékpapírpiacra, legfeljebb a sokat szidott elemzők örülhettek korábban elhibázottnak vélt prognózisaik beigazolódásának.

A gyorsjelentési szezon kifutásával a BUX 7850 pontra esett vissza. A forgalom pedig napi ötmilliárd forintra állt be.

A Nasdaq mélyrepülését a Graphisof és a Synergon is megszenvedte. Előbbi papírjainak árfolyama tíz, utóbbié hat százalékot zuhant öt nap alatt, de erős csökkenést mutatott a Matáv kurzusa is.

Pénz- és állampapírpiacCsökkenő hozamok jellemezték a legrövidebb futamidejű papírok múlt heti kibocsátásait. Az MNB a szokásos tízmilliárd forint értékű pakettet dobta piacra kötvényéből, hét bázisponttal csökkenő átlaghozam (8,41 százalék) mellett. A három hónapos diszkont kincstárjegyből húszmilliárdnyit juttattak az elsődleges forgalmazókhoz. A kibocsátást kétszeres túljegyzés és két bázisponttal csökkenő átlaghozam (8,41 százalék) jellemezte. A két héttel ezelőtti aukcióhoz képest hat bázisponttal emelkedett a hároméves államkötvény hozama (7,55 százalék), míg az ötévesé 28 bázisponttal nőve 7,15 százalékra ugrott az egy hónappal korábbi kibocsátás óta. Mindkét papírból az előzetesen meghirdetett harmincmilliárd forint névértéken bocsátottak ki, másfélszeres túljegyzés mellett. A legrövidebb lejáratokon nem változtak a másodpiaci referenciahozamok, a távolabbi kifutásokon azonban jelentős korrekció mutatkozott, erős hozamemelkedés volt megfigyelhető.

A DWIX index öt bázispontot esett (8,56 százalék).

A forint árfolyama közel egy százalékot gyengült a dollárhoz (277,2) képest, a sávban az előző hetekhez mérten erősen gyengülve 11,6 százalékon zárt.

Kitartanak a Mol mellett

A nagy papírok közül egyedül a Mol tudott kisebb emelkedést felmutatni. Az olajrészvény forgalma továbbra is jónak volt mondható, ami a stabil 5400-5500 forintos árfolyammal együtt jelzi, hogy a piac szereplői bíznak a gázüzletág-saga mihamarabbi happy end-jében.

A pangó piacon a Humet kavart hullámokat. Egy nap kereskedési szünet várt a részvényre azt követően, hogy sajtóértesülések szerint a cégnél fiktív számlákat találtak. A csütörtöki nyitást követően addig zuhant a papír ára, ameddig a szabályzat engedte, végül tizennégy százalékos heti mínusszal zárt.

Mivel az előző kereskedési hét kifejezetten langyos volt, az előttünk álló napokban talán pezsgőbb tőzsdeélettel számolhatunk.

Ami lesz

A hét a bruttó hazai termékre vonatkozó statisztikák jegyében telik. Szerdán a németek és a britek közlik tavalyi növekedésük felülvizsgált számait, csütörtökön az Egyesült Államokban pontosítják a negyedik negyedéves, meglepő módon növekedést mutató adatot. Itthon pénteken derül fény a gazdasági növekedés 2001-es mértékére.

A hét utolsó napja forrónak ígérkezik a nemzetközi porondon is. Már az európai indikátorok is okozhatnak némi változást a tőzsdéken, a később az USA-ból érkező adatdömping azonban jóval erősebben hathat majd a részvényárakra. A tengerentúlon egy napon közölik az üzleti és fogyasztói bizalmi indexeket, illetve a lakosság fogyasztásának januári változását is. A hazai tőzsdézőknek mindössze harminc perc idejük lesz a mutatókra reagálni.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7849,5
-2,19 %
10,07 %
Varsó WIG
15007,5
-2,40 %
7,80 %
Prága PX50
405,7
2,04 %
2,81 %
Frankfurt DAX
4745,6
-2,41 %
-8,03 %
Párizs CAC
4245,2
-3,01 %
-8,20 %
London FTSE
5050,8
-2,54 %
-3,19 %
Nikkei 225
10356,8
3,07 %
-1,76 %
Hang Seng
10664,9
-2,71 %
-6,42 %
Dow Jones IA
9968,2
0,66 %
-0,53 %
Moszkva RTS
295,4
0,61 %
13,57 %
Mexikó BOLSA
6473,1
-3,35 %
1,58 %
Rio Bovespa
13581,6
2,66 %
0,03 %
Nasdaq
1724,5
-4,47 %
-11,58 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik