Belföld

Oktatásban az üzlet – KPMG-BME Akadémia

A nyugati világban az üzleti szféra intézményesítetten kapcsolódik össze az oktatással. A KPMG-BME Akadémia a hazai felsőoktatás első jelentősebb lépése az ilyen típusú stratégiai szövetségek terén.

Oktatásban az üzlet – KPMG-BME Akadémia 1Közös oktatási intézményt, “akadémiát” hozott létre a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló cég magyarországi leányvállalata és a Budapesti Műszaki és Gazdálkodás-tudományi Egyetem. A KPMG szenior partnere, Richard Ebling hangsúlyozta, az új oktatási forma kiváló lehetőséget ad arra, hogy a cég – küldetésének megfelelően – megossza nemzetközi tapasztalatát és tudását minden érdeklődővel.

Dr. Gál András Levente, az Oktatási Minisztérium közigazgatási államtitkára megnyitójában méltatta az oktatási és az üzleti szféra stratégiai együttműködését. A minisztérium a szövetség létrejöttének jogi hátteréhez járult hozzá az egyetemi integrációval, a felnőttoktatás bevonásával a felsőoktatásba és a finanszírozási lehetőségek bővítésével.

Scheibelhoffer Miklós, a KPMG médiakapcsolatokért felelős munkatársa elmondta: az igazi újdonságot az jelenti a képzésben, hogy egy iskolapadban ülnek a KPMG munkatársai, kliensei, diákok és cégvezetők.

Önköltséges kreditekA kurzusok elvégzése után oklevelet kapnak a megfelelően teljesítők. A teljesítésért adott számú kreditpont is jár, amely helyettesítheti bizonyos szakirányok választható tárgyait. A KMPG-BME Akadémia kurzusai így tökéletesen integrálódnak a Műegyetem képzési rendszerébe.

Kurzusok már a kezdés előtt

A képzés a 2002/2003-as tanévtől indul be, de már áprilistól szeptemberig is tartanak előzetes kurzusokat. Ezeken a BME és a KPMG oktatói, valamint külső szakértők oktatják a felső- vagy középvezetőket és a szakembereket.

A tréningek önköltségesek lesznek. A jövőben várhatólag ösztöndíjrendszert alakítanak ki, anyagi kihívásokkal küszködő hallgatók számára. A képzések akár a KPMG háttérbázisául is szolgálhatnak: a cég 40-50 új munkatársat alkalmaz évente, a frissen felvett alkalmazottak átlagéletkora pedig 30 év körül mozog.

Üzleti hírszerzés – felső fokon

A hallgatók megismerkedhetnek a legújabb elméleti és gyakorlati megoldásokkal a Nemzetközi Számviteli Standardok (IAS), a legfrissebb jogi változások területén. Szó lesz az üzleti hírszerzésről, a gazdasági csalások kockázatairól, illetve a vezetői hatékonyságot segítő eszközökről (változáskezelés, kockázatkezelés, tudásmenedzsment, minőségmenedzsment).

A legizgalmasabbnak és a képzési tantervben szokásos kurzusoktól leginkább elütőnek az üzleti hírszerzéssel foglalkozó tréning mutatkozik. Ez a tréning az aktív és a passzív hírszerzéssel, a bizalmas adatok megvédésével, valamint a konkurencia figyelésével és elemzésével foglalkozik. A kurzust a Posys Információs Kft. szakértője tartja. (Korábbi cikkünk az üzleti hírszerzésről: Információvédelmi technikák >>)

Háttér és egymásratalálás

A szakképzési hozzájárulással kapcsolatos törvénymódosítás és a felnőttoktatási képzés teremtette meg a hátteret az ilyen szövetségekhez – mondta el államtitkár a FigyelőNet kérdésére. A szakképzési hozzájárulásról és a képzési rendszer fejlesztésének támogatásáról szóló 2001. évi LI. törvény

azt a lehetőséget adta meg a vállalatok számára, hogy a szakképzési hozzájárulást a felsőoktatás finanszírozására fordítsák. A felnőttképzésől szóló 2001. évi CI. törvény pedig a felnőttképzés és a felsőoktatás integrálását segítette elő.

Tomka János kérdésünkre elmondta: az ötlettel először a BME-t keresték meg, a kezdeményezés több éves személyi és szakmai kapcsolaton alapult. A Műegyetem pedig örömmel fogadta a javaslatot, hiszen minél gazdagabb oktatási portfóliót kíván létrehozni, és kész a gyors reagálásra.

Detrekői Ákos, a Budapesti Műszaki és Gazdaság-tudományi Egyetem (BME) rektora szerint a gazdasági képzés erősítésével az egyetem visszatért hagyományaihoz: eredeti neve ugyanis József Nádor Műszaki és Gazdaság-tudományi Egyetem volt. A rektor a FigyelőNet kérdésére diplomatikusan azt felelte: nem hiszi, hogy rivalizálás lenne a BKÁE és saját intézménye között – vannak ugyan átfedések, de a két intézmény inkább kiegészíti egymást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik