Belföld

Az unió célkeresztjében: megint Németország

Újabb kritikát kapott az uniótól a német gazdaságpolitika. Most a német kormány foglalkoztatási politikáját vették célba Brüsszelből. Ausztriát ezzel szemben megdicsérték, amiért nem ugrott meg a munkanélküliség.

Az unió célkeresztjében: megint Németország 1Az Európai Bizottság újra egyértelműen kritizálta a német kormány gazdaságpolitikáját. A bírálat most a foglalkoztatási politikát érte.

A testület prognózisa szerint a német munkanélküliek száma hamarosan meghaladja a 4 milliót. “A foglalkoztatottak arányának elmúlt években tapasztalt növekedése nagyrészt kárba fog veszni.”

Az unió figyelmeztette a németeket, hogy semmit sem tettek az alkalmazott foglalkoztatási programok hatástalansága ellen. A kritika szerint a német munkaerőpiac merev és mozgásképtelen. A munkaerőpiaci szabályozásokat rugalmasabbá kell tenni. A régiók közötti nagy különbségeket is kifogásolta a bizottság. A munkanélküliség aránya Baden Wütternbergben például 5,2, míg a szászoknál 19,1 százalék.

Azt sem mulasztották el még egyszer a németek “orra alá dörgölni”, hogy költségvetési hiányuk elítélendően magas, és ez a jövőben tarthatatlan.

Ezzel szemben Ausztria dicséretet kapott. Az osztrák munkanélküliség ugyanis nem ugrott meg a gazdasági növekedés visszaesésének következtében. A kormány foglalkoztatáspolitikájáról is elismerően nyilatkoztak, főleg az idősebbek munkavállalásának segítését célzó programot emelték ki.

Ellentétben a németekkel, az osztrákoknak még a költségvetési hiány kezelése miatt is dicséret járt. Pedig ők évtizedek óta küzdenek ezzel a gonddal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik