Belföld

Blogmozgalom – új őrület a neten?

Gomba módra szaporodnak a világhálón az azonos érdeklődésűeket összegyűjtő webblogok.

Blogmozgalom – új őrület a neten? 1Mérföldkőhöz ért a blogtörténelem – véli Evan Williams, a legnépszerűbb blogkészítő szájt, a Blogger vezérigazgatója. Csak januárban 41 ezren készítettek új weblogot a Blogger segítségével, és a szám folyamatosan növekszik. A weben található összes blog száma eléri az 500 ezret, a Blogger ebből 350 ezret kezel.

A blog nem új találmány, az első weblogok 1997-ben, a dotkom boom előtt jelentek meg. Több száz, ezer ember készítette el saját naplóját, weblogját, és a dotkom cégek szájtjait meghaladó forgalmat generált velük. Maga a blog kifejezés – a Web logból ered – 1999 elején épült be a köztudatba: a szó eredetileg egy olyan ütős “koktélt” jelent, amelyben minden elérhető tömény szesz magas koncentrációban fordul elő.

Inspiráló, dinamikus, közösségformáló

“A hiúság oltárán született, műkedvelő házi szájtok kora lejárt, éljenek soká a blogok!” – írja a PC Magazine egy közelmúltban megjelent cikkében. A blogok terjedésével ugyanis számottevően lelassult a családi fotókkal, háziállatokkal teletűzdelt virtuális naplók burjánzása a weben. Inspirálóbbak és dinamikusabbak a kiemelten egy kérdésre koncentráló blogok: a témafelvetést nem csupán aktuális linkekkel, hanem saját észrevételeikkel is bővítik az érdeklődök.

A blogok tematikusan és hangvételük szerint is csoportosíthatók. Vannak, amelyek egy témában portálszerűen információkat gyűjtenek össze, és tálalnak világos struktúrában; ezek hangvétele nem különösebben személyes. Akadnak azonban olyan blogok is, melyek szó szerint virtuális naplóként funkcionálnak, az itt megjelenő anyagok szubjektívek, néhol egészen intimek és bensőségesek.

Keresés a blogok között

A blogok univerzumában az eligazodást speciális keresőszájtok teszik könnyebbé: ilyen például a Blogfinder vagy a LinkWatcher. A Bloghop.com nemcsak blogokat ajánl, hanem naponta frissülő galériával is szórakoztatja látogatóit. A WeblogReview egyes weblogokról részletesebb elemzéssel is szolgál.


Blogmozgalom – új őrület a neten? 2

A blogok némiképp visszakanyarodnak az internet kezdeti korszakának eszmeiségéhez: az önkéntességhez, az ingyenességhez és a szabad véleménynyilvánításhoz. Hétköznapi emberek vérbeli sajtócézárnak érezhetik magukat.

Blogmozgalom – új őrület a neten? 3A blogok népszerűségének titka ezenkívül a technika egyszerűségében rejlik: a rendszer adminisztrációs felülete könnyen használható, nem kell törődnünk a formázással, nincs szükség programozói ismeretekre és ráadásul ingyenes. Mivel az oldalak legikább ízlésesen tálalt szövegeket tartalmaznak, lassú internetes hozzáférés esetén is másodpercek alatt letöltődnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik