Belföld

Bye, bye frank!

A holland gulden és az ír font után vasárnap éjfélkor véget ért a francia frank 641 éves története. Az euró Franciaországban is egyedüli fizetési eszközzé vált. Pénzügyi szakemberek és a politika irányítói egybehangzóan úgy ítélik, hogy térhódítása minden várakozást felülmúlóan sikeres és sima volt.

EuróváltóSzáz német márka hány euró? Hétszáz euró vajon mennyit ér frankban? Ezen kérdések megválaszolásában segít az Európai Központi Bank oldalán található árfolyam konvertáló program. Próbálja ki Ön is! Ehhez csak erre a mondatra kell kattintania!

Egy minap közzétett közvélemény-kutatás szerint a franciák 61 százaléka különösebb nosztalgia nélkül vett búcsút a több száz éves családtagtól, kitüntető érdeklődéssel fogadta az új jövevényt. Az átszámítás nehézségein azonban a lakosságnak még csak egyötöde van túl, a többiek kedvéért az árakat júniusig kötelező mind a két pénznemben feltüntetni, noha frankot mától már sehol sem fogadnak el.

Bye, bye frank! 1A francia gazdasági és pénzügyminisztérium adatai szerint február 11-én, egy héttel a párhuzamos rendszer megszűnte előtt a pénzforgalom 95 százaléka már euróban bonyolódott. Mindeközben a Banque de France azt regisztrálta, hogy akkor a kiskereskedelemben gazdát cserélő papírpénzek 71 százaléka volt euróbankó. Az utóbbi adat kapcsán a jegybank a frank visszaáramlásának viszonylagos lassúságát konstatálta, a forgalomban lévő egyharmadnyi frankmennyiség 10,9 milliárd euróval egyenértékű.

A lakossági bankok és a postafiókok június 30-áig még átveszik a régi pénzt és illetékmentesen fizetik ki ellenértékét az új valutában. A francia nemzeti bank további 10 évig, 2012-ig váltja be a régi frank papírpénzeket, a követkő három évben még a fémérméket is visszaveszi.

Mi a helyzet itthon?Aki péntekig nem váltotta át a megszűnő európai valutáit, annak Magyarországon erre már csak néhány banknál és egy pénzváltónál nyílik lehetősége. A hitelintézetek hétfőtől csak a bankjegyeket fogadják el, az érméket nem. A bankok, a pénzváltók és a Magyar Posta pénzváltási joggal felruházott fiókjai február 15-éig voltak kötelesek átváltani a megszűnő európai valutákat.

Az EuroZoneAdvisors elemző cég tanulmánya szerint a lakossági háztartásokban elfekvő nemzeti valuták jelentős hányada sosem fog visszakerülni a kibocsátóhoz. A francia pénzügyminisztérium központjában, a Bercyben nem kívánják hivatalosan közölni, mennyi ajándékba kapott “megtakarítással” gazdagodik a pénztörténeti esemény jóvoltából az államháztartás.

Bye, bye frank! 2A 2002-re szóló pénzügyi törvénytervezet mindössze 240 millió euró nyereséget prognosztizált a papírpénzek és 533 millió eurót a fémpénzek beváltásának elmaradásából. A központi bankok a be nem váltott papírpénzeket és fémaprót kintlévőségnek tekintik: ha az őket birtokló magánszemélyek nem jelentkeznek az ellenértékért, az az államra száll.

Az euró forgatókönyv szerint a következő nagy nap február 28-a lesz. Ekkor Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Luxemburg, Olaszország, Portugália és Spanyolország nemzeti valutáinak mondhatunk búcsút.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik