Belföld

Egymilliárdos kártérítést követel vevője a DaimlerChryslertől

Nyílt vita robbant ki a Daimler Chrysler és a Bombardier között az Adtranz eladási árával kapcsolatban. A Bombardier 1 milliárd eurót követel a DaimlerChryslertől a szerződésben vállalt garanciák be nem tartásáért.

Egymilliárdos kártérítést követel vevője a DaimlerChryslertől 1A kanadai Bombardier Transportation Cégcsoport a DaimlerChryslertől átvett Adtranz eladási árának nem tisztességes megállapítása miatt fordult a Nemzetközi Kereskedelmi Kamarához. Egymilliárd eurós kártérítést követel.

Az Adtranz 2001. májusa óta van a Bombardier tulajdonában. A kanadai cégcsoport 1,6 milliárd márkáért vette meg a céget a DaimlerChryslertől. A Bombardier 24 országban 79 ezer embert foglalkoztat, és a 2000/2001-es üzleti évben 11,6 milliárd eurónyi forgalmat bonyolított le.

A DaimlerChrysler az eladási szerződésben biztosítékokat és garanciát adott a Bombardiernek. Többek között az Adtranz saját tőkéjének egy bizonyos részét is garantálták április 30-ára, az átvétel előtti napra.

A kártérítési igényt a kanadai cégcsoport leginkább a szerződésben adott biztosítékok megsértésére alapozza. Szerinte jelentős értékbeli eltérés volt az átvett nettó vagyon és a DaimlerChrysler által garantált vagyon között. “A költségeket nem könyvelték el az Adtranznál” – állítja a Bombardier képviselője. Ez pedig egy szerződés alapfeltétele. Az eltérés novemberben, a negyedéves mérlegkészítés során derült ki.

A DaimlerChrysler visszautasítja a vádakat. “A Bombardier által benyújtott kártérítési igény minden szempontból megalapozatlan” – mondta Manfred Bischoff, a DaimlerChrysler képviselője. Az ő állításuk szerint az Adtranznál minden költséget megfelelően könyveltek el. Bischoff szerint a Bombardier nem a megállapodások és a szerződés szerint jár el. “Minden eszközzel védekezni fogunk!” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik