Belföld

Könnyű volt Greenspan táskája

Nem változtatott irányadó kamatán a Fed, sőt úgy látja, hogy az amerikai gazdaság kezd kilábalni a múlt év márciusában kezdődött recesszióból. Az elmúlt egy évben ez az első alkalom, hogy az amerikai jegybank változatlanul hagyta a benchmark kamatát.

Könnyű volt Greenspan táskája 1 “Úgy látjuk, hogy a keresleti oldal visszaesése már nem számottevő mértékű, sőt annak jeleit érzékeljük, hogy a gazdaság egyre határozottabb növekedési pályára lép” – állt a Fednek a kamatlábat érintetlenül hagyó döntését indokló közleményben. Egyúttal azonban kiemelték azt is a “jegybankárok”, hogy elképzelhető: a gazdaság “döcögni” fog. Ez az elemzők értelmezése szerint azt jelentheti, hogy a Fed tartósan alacsonyan tartja majd kamatait, ezzel serkentve az egészséges mértékű növekedés beindulását.

A piac reménykedik, hogy a Fed tegnapi döntése véget vet az Alan Greenspan jegybankelnök 14 éves működése alatti legagresszívabb kamatcsökkentési időszaknak. Tavaly január óta az amerikai jegybank az overnight bankközi kamatot 11 alkalommal, összesen 4,75 százalékkal csökkentette. Jelenleg a kamatok negyvenéves mélypontjukon, 1,75 százalékon állnak.

Bizakodás töltötte el a tőzsdéket

A piac optimistán reagált a bejelentésre: a tőzsdeindexek emelkedtek, az állampapírhozamok mérséklődtek. A Dow Jones ipari átlagindex 145 ponttal, 1,5 százalékkal magasabban, 9762,86 ponton zárt. A Nasdaq 20 pontot, 1,1 százalékot kúszott felfelé, és 1913,44 ponton zárt.

2001 utolsó három hónapjában az amerikai gazdaság nem várt módon bővült. Az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma az elmúlt hat hónap során a múlt héten volt a legalacsonyabb. A fogyasztói bizalmi index januárban növekedett, és pillanatnyilag magasabb, mint a szeptemberi terrortámadás előtt.

A tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet az elmúlt három hónap során második alkalommal decemberben is növekedett. A készletek kétéves mélypontjukra estek vissza. A Fed szerint ezek a gazdasági mutatók mind-mind optimizmusra adnak okot, továbbra is kiszámíthatatlannak értékelik azonban a háztartások és az üzleti szféra fogyasztását.

Fejtörést okoz mind a munkanélküliség, mind az infláció

A háztartások fogyasztásának kiszámíthatatlanságát fokozza az is, hogy decemberben a munkanélküliségi ráta hat és fél éves csúcspontra, 5,8 százalékra emelkedett. Sőt, a Bloomberg által megkérdezett elemzők januárra további növekedést várnak.

Az elemzők szerint a Fed igazán majd csak akkor beszélhet fellendülésről, ha nő az új munkahelyek száma, és a munkanélküliek számában érezhető visszaesés következik be. Többek szerint ez azt jelentheti, hogy az év vége előtt a jegybank nem kezd majd fokozatos kamatemeléshez.

A GDP 2001 utolsó negyedévében éves szinten 0,2 százalékkal nőtt – jelentette tegnap a Kereskedelmi Minisztérium. Az adat jócskán meghaladja az elemzői várakozásokat: a Bloomberg konszenzusában résztvevők 1,1 százalékos visszaesésre számítottak.

Hogy a helyzet mégsem rózsás, azt elsősorban az árak csökkenése jelzi. Az autóeladásban például annak ellenére csökkenek az árak, hogy a zéró kamatlábú autóhitel konstrukciónak köszönhetően kifejezetten élénk a kereslet.

A GDP deflátor – amely az infláció szempontjából iránymutató – 2001 utolsó három hónapjában éves szinten 0,3 százalékkal mérséklődött. Ez az elmúlt ötven évben a legnagyobb mértékű csökkenés. A harmadik negyedévben a GDP deflátor 2,2 százalékot növekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik