Belföld

Printerfejlesztések a HP-nál – önállósult nyomtatók

A HP új printerei automatikusan csatlakoznak az intranetre vagy az internetre, megkeresik a nyomtatni kívánt információt tartalmazó webhelyet, és az előre beállított időpontban önállóan működésbe lépnek.

Egészen mostanáig naponta csaknem egy órát töltött a düsseldorfi ThyssenKrupp konszern vezérigazgatójának titkára azzal, hogy hajnalban kinyomtassa a főnöke kora reggeli tárgyalásaihoz szükséges dokumentumokat. A számítógép bekapcsolásától a mintegy százoldalas, intranetről származó iratkötegnek a nyomtatóban való megjelenéséig átlagosan negyvenöt perc telt.

Printerfejlesztések a HP-nál – önállósult nyomtatók 1Ma pontosan ennyi idővel kell később kelnie a titkárnak: a cég új, a Hewlett-Packard (HP) által kifejlesztett alkalmazása ugyanis lehetővé teszi, hogy a printer a neki megadott időpontban, automatikusan nyomtassa a kívánt fájlokat. A printerek arra is képesek, hogy az internetről gyűjtsék össze a kívánt anyagokat.

Mindez tökéletesen illeszkedik a HP által meghirdetett “Always-on Internet Infrastructure” vízióba, amelynek elemeit dublini kiállításán mutatta be az érdeklődőknek. Ezek pedig nemcsak a hatékonyabb IT infrastruktúra megteremtéséhez szükséges hardvereket és alkalmazásokat foglalják magukban, hanem a perifériákat, beleértve természetesen a nyomtatókat is.

Az intelligens printer

A fent említett, pofonegyszerűnek tűnő alkalmazást a német Stethos Systemhaus dolgozta ki a HP számára. “Abból indultunk ki, hogy a piacon lévő printerek megfelelően intelligensek ahhoz, hogy az általunk kívánt feladatokat végrehajtsák” – magyarázza Stephan Schmidt, a Stethos vezetője. A cég informatikusai így újabb parancsokkal bővítették a HP saját, ám szabadon hozzáférhetővé tett, a printerek működését irányító Java alapú, Chai névre hallgató szoftverét.

Ennek segítségével a printer automatikusan az intranetre (vagy az internetre) csatlakozik, megkeresi a nyomtatni kívánt információt tartalmazó webhelyet, és a számára magadott időben önállóan működésbe lép. A pontos beállítást a nyomtatóvezérlőhöz hasonló felület kitöltésével lehet megadni, a printer a feladat sikeres, vagy sikertelen elvégzése után a e-mailben értesíti a rendszergazdát az eredményekről.

Közel a faxkorszak vége

Az “intelligens printer” technológia egyéb lehetőséget is kínál. Ilyen például az e-mail printing, amikor a nyomtatási parancs az interneten keresztül érkezik meg a szintén állandóan online készenléti állapotban lévő nyomtatóba. Ennek jelentősége, hogy a kívánt fájlok cégen belüli, eltérő szobákban – esetleg más városokban, sőt, országokban található irodákban – történő nyomtatáshoz nincs szükség saját, belső kiépítésű intranetre, vagy bonyolult biztonsági rendszerekre; a nyomtatónak saját e-mail címe van, és így fogadhatja a neki küldött parancsot és a dokumentumokat.

Az e-mail printing a faxkorszak már amúgy is közelgő végét jelentheti, a nyomtatás így mobileszközről, nagy távolságból is lehetségessé válik, a nyomtatási parancsot kiadó személy pedig az irodájába megérkezve azonnal printerének “kosarában” találhatja immár kézzelfogható dokumentumait. A küldés során a biztonságot a nyomtatómeghajtóba épített kódoló szoftver adja, amely titkosítja a küldeményt; ez megakadályozza, hogy a weben keringő fájlokat más is megtekinthesse.

“Mindezek a technológiák lehetővé teszik, hogy a nyomtatók végre testre szabottan dolgozzanak” – mondja Rolf Gerstner, a HP üzleti és marketing stratégiájáért felelős európai igazgatója. Szerinte az új lehetőségekkel számottevően erősödhet cége tanácsadói, szolgáltatói tevékenysége, a különböző egyéni igényekre fejlesztett Chai-megoldások ugyanis inkább tekinthetők szolgáltatásnak, mintsem terméknek. Jelenleg a HP LaserJet 4100, LaserJet 4550, LaserJet 8150 és a LaserJet 9000-es nyomtatók idomíthatók így egy kiegészítő memóriakártya segítségével, de az idén további, Chai-alkalmazások fogadásra képes irodai printereket is piacra dob majd a HP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik