Belföld

Visszaveszi az állam a kárpótlási jegyeket?

Csipkerózsika álmából ébredhet a jegypiac 2002-ben, ha a kormányzat is úgy akarja. A tavalyi év második felét jellemzően 400 forint körüli árfolyamon átvészelő papír, már több mint 600 forintot ér.

A szándékot a tett követi, a Pénzügyminisztérium a jövő hét második felében megkezdi a tárgyalásokat a Kárpótlási Jegytulajdonosok Érdekvédelmi Egyesületével (KJÉE). Az Egyesület tájékoztatása szerint óvatos derülátással fogadták a PM válaszát.

A KJÉE vezetői szerint a PM fogadó készsége annak köszönhető, hogy a kormányzat is méltatlannak találta a kárpótlási jegyekkel kapcsolatos helyzetet. A KJÉE bízik abban, hogy a PM a jövő heti tárgyalásokra már olyan javaslatokkal érkezik, amelyek alkalmasak lehetnek a problémák gyors és méltányos megoldására. Az Egyesület célja, hogy a választások előtt megszűnjön a jogbizonytalanság.

A kárpótlási jegyek tőzsdei piaca azóta is élénk, a tegnap folyamán továbbra is nagy forgalom mellett kisebb korrekció volt a parketten. Az árfolyam jövőbeni alakulás függ egyrészt a tárgyalások menetétől, másrészt az aktuális tőkepiaci helyzettől is. Amennyiben a blue-chip papírok iránti érdeklődés csökkenne, a spekulánsok minden bizonnyal nagyobb figyelmet fordítanának a jegy árfolyamának alakulására.

A döntés egyértelműen politikai kézben van, így a papír kockázata finoman szólva is átlag feletti. A tárgyalási szándék a PM részéről ugyanakkor jó eséllyel jelzi a kompromisszumra való törekvést. Ha a kormányzatnak egyáltalán nem lenne szándékában a kérdés megoldása, akkor nyugodtan hagyta volna az Egyesület számára a per indítását, s a kérdés hamar lekerült volna a napirendről (minden csoda három napig tart) Így viszont melegen tartják az ügyet, s a megbeszélések alatt a közvélemény folyamatosan értesülhet majd a tárgyalások állásáról. Ez alapján a kormányzat célja csak az ügy minél előbbi, a közvélemény számára is elfogadható lezárása lehet. A választások előtti helyzetben minden esetre furcsa lenne, ha a kommunikációra eddig nagy hangsúlyt helyező kormányzat egy olyan felületet kínálna fel esetleges negatív image kialakítására, amit előzőleg könnyen el tudott volna kerülni, vagy akár most is, mérsékelt kiadások mellett pozitív formában meg tud oldani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik