Belföld

Gyerekvállalás – papírral vagy papír nélkül?

Míg nálunk minden negyedik gyerek születik házasságon kívül, a skandináv országokban már minden második. Az itthoni állami támogatási rendszerben a tudatosan élettársi kapcsolatot választók néhol hátrányba kerülnek a házasokkal szemben.

Gyerekvállalás – papírral vagy papír nélkül? 1Negyven évvel ezelőtt Nyugat-Európában és az angol anyanyelvű országokban a házasságon kívül született gyerekek aránya csupán 5 százalék volt, ma már körülbelül 30 százalék. Világszerte egyre többen választják tudatosan az élettársi kapcsolatot, sőt például Skandináviában egyre inkább elmosódik a különbség a házasságlevéllel szentesített, illetve az élettársi kapcsolat között. Svédországban a gyermekek 55 százaléka születik házasságon kívül, Norvégiában 49, Dániában 45 százalék.

Gyerekvállalás – papírral vagy papír nélkül? 2A házasságon kívüli szülés jelentős növekedése kétségkívül összefügg a hatvanas évek szexuális forradalmával. Az USA-ban erősítette a tendenciát, hogy a hatvanas-hetvenes évekre a jól fizető, szakképzetlen munkahelyek egyre ritkábbá váltak.

A terhességek döntő hányada nem tervezett

Így például míg a negyvenes-ötvenes években iskolázatlan fekete férfi még minden nehézség nélkül talált munkát, és könnyedén eltartott egy családot, ugyanezt húsz-harminc évvel később sokkal nehezebben tudta vállalni. A friss statisztikák szintén ezt támasztják alá: míg az Egyesült Államok egész területén a gyermekek 33 százaléka születik házasságon kívül, ugyanez az arány a feketék között 69 százalék, a spanyol anyanyelvűek között pedig 42 százalék.

A házasságon kívüli szülések megsokszorozódását idézte elő az is, hogy a munkába álló nők számottevő része anyagilag függetlenné vált, így egyedül is vállalhatott gyereket. Mindezek ellenére nem meglepő, hogy kilencvenes évek végi nemzetközi statisztikák szerint a házasságon kívüli terhességek jelentős része, az USA-ban például 55 százaléka, nem tervezett.

Izlandon már a házasságban születés a ritkább

A statisztikák azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban a házasságon kívül szült anyák sokkal nagyobb része húsz évnél fiatalabb. Szakemberek szerint ez elsősorban azzal magyarázható, hogy Nyugat-Európában sokkal szélesebb körűek a családtervezési programok, jobban elérik a tinédzsereket. Franciaországban például számos közép- és főiskolán az iskolai védőnőktől beszerezhető esemény utáni tabletta.

Japánban a házasságon kívüli szülések rendkívül alacsonyak. Ez részben magyarázható azzal is, hogy az állami támogatási rendszer “bünteti” az egyedülálló anyákat: a házasságban élő anyák által elérhető támogatások egy részét a szóló szülők nem igényelhetik.

Európában a tradicionálisan katolikus országokban alacsonyabb az arányszám – Spanyolországban 15, Olaszországban 8 százalék -, Franciaország viszont kivétel a maga 41 százalékos, már-már skandináv statisztikájával. A már említett skandináv csúcstartókon kívül említést érdemel Izland is, ahol már a házasságban való születés a ritkább jelenség: a gyerekek 62 százaléka nem frigyben fogant.

A gyermek után járAmennyiben a mama biztosított, a szülés előtt négy héttel már elmehet szülési szabadságra. A szülési szabadság alatt terhességi gyermekágyi segély jár, ennek összege az alapul vehető jövedelem 70 százaléka. A gyermekágyi segély után fizetés nélküli szabadságra mehet, ekkor gyedet vagy gyest igényelhet. A gyed összege az alapul vehető jövedelem 70 százaléka, de 2002-ben maximum 83 000 forint havonta. A gyes összege nem függ a jövedelemtől, állampolgári jogon jár. A baba születésétől jár családi pótlék, a születéskor igényelhető az anyasági támogatás. Ezek sem függenek a jövedelemtől. Ezenkívül a gyermek után adókedvezmény vehető igénybe már a terhesség alatt is. A családi adókedvezmény szintén igénybe vehető élettársi kapcsolatban is.

Magyarország: határmezsgyén

Skandináv statisztikákkal még nem dicsekedhetünk, de a házasságon kívüli szülések aránya nálunk is fokozatosan növekszik: az uniós statisztikák szerint ez az arány ma Magyarországon 27 százalék. Bár az állami támogatási rendszer méltányolja az egyedülálló szülőket, az élettársi kapcsolatot tudatosan választóknál előfordul, hogy hátrányba kerülnek a házasságban élőkkel szemben.

Legszembeszökőbb példa az állam által támogatott, új építésű lakásra felvehető hitel. Ez csupán házaspárokra és gyermekét egyedülállóként nevelő szülőkre vonatkozik, az élettársi kapcsolat fel sem merül a jogszabály-alkotókban.

Bár a házasságkötés is rengeteg bürokráciával jár, az élettársi kapcsolatban gyereket vállalóknak még többet kell hadakozniuk a hivatali gépezettel. Míg a frigyben született gyermek apjául automatikusan anyakönyvezik a férjet, élettársi viszonyban az apának a gyermek világra jötte előtt apasági nyilatkozatot kell tennie. Ugyancsak sokkal több papírmunkával jár, ha az apa élettársi viszonyban próbál gyesre menni, vagy bármely, a gyermek után alanyi jogon járó kedvezményt igénybe venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik