Belföld

Dollármilliárdok Afganisztán megsegítésére

Tokióban az Afganisztán megsegítésére összehívott adományozói konferencián mintegy 4,5 milliárd dollárnyi ígéret gyűlt össze a katasztrófákkal bőségesen ellátott ország talpra állításához. Az ígéretből először pénz kell, hogy legyen, amit viszont jól is kell felhasználni.

A konferencia

Koidzumi Junicsiro japán miniszterelnök:”Ha valóban ki akarjuk irtani a terrorizmust, fel kell számolnunk azokat a körülményeket, melyek között a terrorizmus gyökeret ereszt!”

Tokióban 60 ország és mintegy 20 nemzetközi szervezet képviselőinek jelenlétében hétfőn kezdődött meg az Afganisztán megsegítésére összehívott adományozói konferencia. A miniszteri szintű értekezlet feladata, hogy megteremtse az anyagi alapot a két évtizednyi háborúskodástól tönkretett Afganisztán újjáépítésére. A konferencián az előzetes bejelentések szerint különleges alapot hoznak létre, amelyet a Világbank, az Ázsiai Fejlesztési Bank és az ENSZ Fejlesztési Alapja közösen kezel majd. A program fő célkitűzései a demokrácia fejlesztése, valamint a működő közigazgatás és oktatás megteremtése. Ogata Szadako, a japán kormány afgán ügyekkel foglalkozó megbízottja megnyitó beszédében emlékeztette a résztvevőket a berlini Afganisztán-értekezleten elfogadott alapelvek egyikére, miszerint a segélyezést fokozatosan fel kell váltsa a közép- illetve a hosszú távú, tervszerű újjáépítés.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint ötéves időtávon legalább 10 milliárd dollár szükséges ahhoz, hogy az ország újjáépítésére irányuló erőfeszítés igazi eredményeket hozzon. Hangsúlyozta továbbá, hogy az újjáépítési tervre irányuló támogatásnak nem szabad csökkentenie sem a már megkezdett élelem- és egyéb segélyprogramokra, sem a többi szűkölködő ország megsegítésére szánt támogatásokat. Annan elmondta: a világszervezet szakértői szerint mintegy 230 millió dollárra van szükség gyakorlatilag azonnal az átmeneti közigazgatás kiépítésére, a közhivatalnokok fizetésére és szociális célokra.

A számok nyelvén

A házigazda Japán részéről Koidzumi Junicsiro kormányfő közölte, hogy a szigetország 500 millió dollárt szán az afgán újjáépítésre, és ezt az összeget két és fél év leforgása alatt folyósítja. Colin Powell amerikai külügyminiszter arról számolt be, hogy Washington a következő 12 hónapban 300 millió dollárral támogatja a nemes célt.

Egymásra licitáltak•USA: 297 millió dollár egy éven belül

•Japán: akár 500 millió dollár 2004-ig

•495 millió dollár egy éven belül

•Szaud-Arábia: 220 millió dollár három év alatt

•Nagy-Britannia: 288 millió dollár öt év alatt

•Németország: 362 millió dollár négy év alatt

•Világbank: 500 millió dollár

•Ázsiai Fejlesztési Bank: 500 millió dollár

Forrás: BBC

Afganisztán helyreállításából mi magyarok is kivesszük a részünket: hazánk egymillió dollár értékű támogatással járul hozzá az újjáépítési program megvalósításához. A felajánlást a tokiói konferencián Magyarországot képviselő Szerdahelyi István nagykövet hivatalosan is bejelentette. A magyar gesztus, amely magában foglalja a 2001 októberében nyújtott 100 millió forintnyi humanitárius segélyt is, magyar élelmiszer- és gyógyszerszállítmányok formájában valósul majd meg. Az Európai Unió egymilliárd euró segélyt nyújt Afganisztánnak, a 2002 és 2006 közötti időszakban. A tervek szerint az Unió az idén 200 millió eurót utalna az összegből, a további segélyek összege pedig minden évben a költségvetés jóváhagyásától függ.

Dollármilliárdok Afganisztán megsegítésére 1Hamid Karzai, az afgán átmeneti kormány feje kifejtette, hogy kormánya számításai szerint Afganisztánnak 1,8-2 milliárd dollárnyi kiadása lesz a következő 12 hónap során. Ezért a politikus arra szólította fel a részt vevő országok képviselőit, hogy töröljék a polgárháborús évek alatt összegyűlt adósságokat, amelyekért az előző afgán kormányzatokat terheli a felelősség. Karzai kifejezte reményét, hogy a konferenciát követő napokban-hetekben sikerül kidolgozni olyan gyakorlati pénzügyi mechanizmusokat, amelyek révén az ígéretek ténylegesen felhasználható pénzalapokká válnak.

Korrupciós aggodalmak

A mentőakció sikerességének alapvető feltétele, hogy a felajánlásban bőkezű országok az összegek utalásakor is ilyen bőkezűek legyenek majd. Azonban a fejlett országok szavahihetőségénél lényegesen nagyobb probléma, hogy Afganisztánban megfelelő kezekbe kerüljenek az adományok. A hatalmas pénzösszegekre ugyanis centtől centig szükség van; a segítséget hatékonyan kell felhasználni, pazarlásnak helye nincs.

Hamid Karzai ennek megfelelően arra is megkérte a konferencia résztvevőit, hogy nyújtsanak segítséget egy olyan átlátható rendszer kialakításában, amely garantálja a pénzfelhasználások elszámolhatóságát, különös tekintettel a közbeszerzési eljárásokra. Karzai ígéretet tett, hogy országában szabad piacgazdaságot teremtenek és visszaszorítják a korrupciót. A kormány egy jó hírnévnek örvendő nemzetközi céggel fogja rendszeresen auditáltatni kiadásait. A felajánló országok is jelezték, hogy csak abban az esetben utalják az összegeket, ha azok megfelelő felhasználása biztosított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik