Belföld

A korrupció vizein hajózva – A vészmadár, Bárka

Ha egy tárcamentes államtitkár arra ébred, hogy az átdorbézolt, alkoholgőzös éjszaka után ismeretlen nőt talál furcsa pozitúrában a szobájában, akkor bohózatról van szó.

A korrupció vizein hajózva – A vészmadár, Bárka 1Ha mindezt Mohácsi János rendezte, akkor meglehetősen hosszú produkcióról is szó van. Ezúttal Mohácsi testvérével, Mohácsi Istvánnal és a Bárka Színház társulatával írta a darabot, amely stílusában meglehetősen hasonlít Feydeau mester bohóságaira. Temérdek rohangászással, félreértéssel, félrelépéssel megspékelt “őrület”, amelybe persze Mohácsi, mint a Bolha a fülbe szenzációs kaposvári előadása esetében, belelátja egy egész groteszken tébolyult mechanizmus vérfagyasztóan mulatságos működését. Mindezt elnyújtja, mint a jóféle rétestésztát, szikrázó szituációkat és fárasztó üresjáratokat helyez el benne, poénbombákat pufogtat, komikus karaktereket formáz. Szűcs Edit jelmeztervező segítségével még hathatósan át is alakítja néhány színész fizimiskáját, és mindezekből a hozzávalókból mutatós kis színpadi kavalkádot rittyent.

Sokat lehet nevetni. El-el lehet unni ezt a nem minden ízében kidolgozott, a többször elhalasztott bemutató ellenére még mindig nem eléggé kiforrott játékot. De sok a jó megfigyelés, élvezetes a szatirikus gúnyrajz, a csipkelődő nyelvöltögetés, a korrupció természetrajzának blődlibe hajló bemutatása. Félelmetes a darab végi, a politikai élet és az üzleti világ összefonódásából származó, kollektív felelőtlenséggel végrehajtott gyilkosság. Hasonlatos ahhoz, ahogy Az öreg hölgy látogatásában a kör bezárul.

Gazsó György adja az elbizakodott, már gyakorlatszerűen korrupt, de azért félelmekkel teli államtitkárt. Spolarics Andrea a mértéket semmiben nem tartó felesége. Scherer Péter a csaló és megcsalatott titkára, Vasvári Emese az ő virgonc neje. Csoma Judit jól elmaszkírozva hőzöng, házsártoskodik, és kiéhezett nőként futkorászik mint lakástulajdonos. Gados Béla vállalkozóként nejlonzacskóban hurcolászik milliárdokat, arra az esetre, ha éppen meg kell kennie valakit egy pályázat megnyerése érdekében. Kardos Róbert képviselőként nem éppen a közt képviseli. A Bárka előadása szórakoztató, de csak ritkán hajózik mély vizeken. Még javítgatni kéne, dolgozni rajta, hogy ne kapjon léket.

Rendező: Mohácsi János mv.

Szereplők: Gazsó György, Spolarics Andrea, Szabó Márta, Scherer Péter, Vasvári Emese, Kardos Róbert, Csoma Judit…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik