Belföld

New Deal?

Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt programja egyezséget ajánl a nemzetnek. Az elképzeléscsomag számos jól hangzó ígéretet tartalmaz, ám gazdasági vonatkozásaiban még korántsem kiforrott.

New Deal? 1A Magyar Szocialista Párt (MSZP)a most napvilágot látott programban számos területen ígér reformokat és több támogatást. A program gazdasági része azonban összességében nem igazán kidolgozott. A kampányszöveg slágvortokban: adócsökkentés, infláció leszorítása és új munkahelyek teremtése.

A szocialisták mindezt – a márciusi 12 pont analógiájára – 10 pontban fogalmazták meg. Az ígéretcsomag az “Egyetértésben a nemzettel!” címet viseli.

A program 10 pontja• A demokratikus jogállam megteremtése• A közigazgatási reform befejezése• A munkavállalók jogainak kiterjesztése• Kiszámítható társadalombiztosítás• Egészségügyi reform• Az oktatás támogatása• A mezőgazdaság támogatása és a vidékfejlesztés• A közlekedés, a vízgazdálkodás és a környezetvédelem fejlesztése• Az értelmiség helyzetének javítása• Magyarország stabilizáló helyzetének növelése Közép- és Kelet-Európában

A gyógyír a kevesebb adó?

Egy kis országban a gazdaság élénkítésére nem a kiadások növelése, hanem az adócsökkentés a megfelelő eszköz – mondta Medgyessy Péter a FigyelőNet kérdésére. A jelenlegi dekonjunktúra kezelésére a keresletoldali élénkítés politikáját választotta az Egyesült Államok és Magyarország is.

Az infláció csökkentése szintén pozitívan hat a gazdaságra – véli Medgyessy. Véleménye szerint a kisebb pénzromlás növeli a befektetők bizalmát, egyúttal a hazánkba irányuló befektetéseket is.

Lehet akár négy százalék isA GKI jelenleg érvényes becslése szerint a magyar gazdaság növekedése középtávon elérheti vagy meg is haladhatja az évi 4 százalékot. Ez pedig elégséges lehet az ígért kiadások finanszírozására.

Megvalósítható az adócsökkentés

A választási programok nem pénzügyi tervek, ezzel együtt alapvetően megvalósíthatóak az MSZP adócsökkentési tervei – tudtuk meg Vértes Andrástól, a Gazdaságkutató Intézet (GKI) igazgatójától.

Az adócsökkentés mértéke elsősorban az adósávok szintjének megváltoztatásától függ – mondta Vértes. A 40 százalékos felső adókulcs alapvetően megfelel az európai átlagnak. Az adók kis mértékű csökkentésének lehetősége pedig “benne van” a gazdaságban. Az új munkahelyek megteremtésével együtt érdemben növelheti az államháztartás bevételeit.

A GKI igazgatója szerint a tavasszal megválasztandó kormány egyik fő feladata a költségvetési deficit csökkentése lesz. Jelenleg ugyanis az EU-normák szerint számolt GDP-hez viszonyított éves hiány meghaladja az 5 százalékot. Ezt pedig – legkésőbb a magyar csatlakozás időpontjára – 3-3,5 százalékra kell mérsékelni.

Az adókulcsokról sem szabad megfeledkezniAz adózásnál a személyi jövedelemadó-rendszer megváltoztatása mellett fontos volna az általános forgalmi adó (áfa) kulcsainak felülvizsgálata is – véli Bartha. Az uniós csatlakozás időpontjáig ugyanis meg kell szüntetni a nulla százalékos áfa-kulcsot, míg a most használt 25 százalékos felső ráta túl magasnak számít az EU többi országának gyakorlatához képest.

Hiányzik a kistérségek támogatása

Barta Attila, a Kopint-Datorg tudományos főmunkatársa a szocialista elképzelések közül pozitívnak tartja a települési önkormányzatoknak juttatott források emelését. Hiányolja ugyanakkor az uniós támogatási rendszernek megfelelő kistérségek és régiók említését.

Az MSZP-program nem tartalmazza, honnan teremtik meg a kiadások fedezetét, bár a közpénzek hatékonyabb felhasználása mindenképpen új forrásokat jelentene – jegyezte meg a gazdaságkutató. A prioritások felsorolásán kívül azonban e politikai program nem tartalmazza azokat a területeket, ahonnan pénzeszközöket vonnának el. Ez azonban annak is következménye, hogy ez a műfaj – a választási program – erre alapvetően nem alkalmas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik