Belföld

Olcsó a nyersanyag, az is marad

Több éves mélypontra ért a legtöbb ipari nyersanyag ára a világgazdaság lassulása miatt. Csak a nemesfémek és az élelmiszerek tartják magukat. Az áresés mégsem hoz hasznot a magyar gazdaságnak, mivel a felhasználás exportfüggő.

A múlt év második felében a világgazdasági konjunktúra megtorpanása miatt érezhetően visszaesett a nyersanyagok iránti kereslet. A legtöbb nagyobb ipari ország recessziós tüneteket mutatott. Ennek hatására világszerte erős túlkínálat alakult ki a nyersanyagpiacok többségén. Ezt pedig szembetűnően erős áresés követte.

Gyengült a HWWA mutatója isA múlt évben mintegy 22 százalékkal gyengült a hamburgi HWWA gazdaságkutató intézet dolláralapú nyersanyagindexe. A csökkenés, amelynek fő oka az ipari nyersanyagok árának esése, tavaly decemberben már csupán 0,8 százalék volt. Emellett az energiahordozók árszintje is lefelé mozgott. Ezzel párhuzamosan az élelmiszer-nyersanyag indexe 2001 végén megindult felfelé. Az utolsó havi erősödés 1,2 százalékkal nőtt. A decemberi drágulás ellenére e termékcsoport átlagos árindexe 1,7 százalékkal gyengébben zárta az évet, mint ahogy kezdte.

Túlkínálat a nyersanyagpiacokon

A 2001-es évben a 26 nyersanyag tőzsdei ára alapján számolt Goldman Sachs index különösen nagyot esett. Hasonló, 31 százalék körüli zuhanásra még nem volt példa a három évtizede számolt nyersanyag-árindex történetében.

A mélyrepülés oka az, hogy az olaj ára kétéves, a rézé 14 éves, a gyapoté 20, a kávéé és a horganyé pedig három évtizedes mélyponton állt decemberben. A termelők számára a helyzetet tovább nehezíti, hogy a kilátások sem különösebben jók. Az elemzők szerint ugyanis a legtöbb nyersanyagnál 2002 sem hoz látványos javulást.

Euróalapon kisebb a csökkenésA Financial Times által számított nyersanyag-árindexek közül a dolláralapú mutató tíz százalékkal esett 2001 folyamán. Ezen belül az ipari nyersanyagok aggregált mutatója 14 százalékkal, az élelmiszereké pedig 7 százalékkal csökent. Euróalapon számolva jóval kisebb a csökkenés, egy év alatt csupán négy százalék, míg angol fontban számolva nyolc százalék körül mozog.

A színesfémek nagyon olcsók

A színesfémek ára erőteljesen csökkent, mivel a nagyobb országok építő- és feldolgozóipara visszafogta felhasználását. A rézkészletek jócskán megnőttek a visszaeső kereslet miatt, az árak pedig évtizedes minimumon állnak. Ezen a termelők deklarált termeléskorlátozásai sem változtattak.

A fontos ipari fémnek számító alumínium ára szintén mélyponton áll. A piacon csak 2003-ban számítanak nagyobb árnövekedésre. A horgany szintén tartósan olcsó. A nikkelárak viszont emelkedhetnek, mivel a készletek nagy része mára leapadt.

Emelkednek az élemiszerárak isIdén több agrárnyersanyag is drágulhat, így egyes gabonafélék és a kakaó. A búzaárak ugyanis a csökkenő világkészletek miatt kétéves csúcson vannak Chicagóban. A kakaóból pedig a kedvezőtlen időjárás miatt rossz termés várható.

Az arany ára a múlt év második felében emelkedett. Ez folytatódhat 2002-ben, várhatóan nő értékmegőrző szerepe az erősödő inflációs várakozások, valamint a gazdasági bizonytalanságok miatt. Kis mértékben nőhet az ezüst ára is. Az ezüst drágulását jócskán befolyásolhatja a fotófilmipar keresletének alakulása.

Hiába olcsó, ha nem kellSzakértők véleménye szerint a magyar gazdaság nemigen profitál az olcsó nyersanyagokból. A termelés nagy része ugyanis exportfüggő. A mostanihoz hasonló kedvezőtlen konjunkturális helyzetben a korábbinál is kevesebb import nyersanyagra van szükség, ennek következtében nem érvényesül a kedvezőbb világpiaci ár hatása. Ez alól csupán a fogyasztási célú termékek behozatala kivétel, ide tartozik a kávé, a tea.

Enyhén deficites a magyar nyersanyag-külkereskedelem

Továbbra is kiegyensúlyozottan alakul a nyersanyagok forgalma a magyar külkereskedelemben. A 2000-es évben a külkereskedelmi statisztika által nyersanyagként nyilvántartott termékekből a kivitel értéke 721 millió dollár volt, a behozatalé pedig 764 millió, így az éves forgalom 43 milliós deficittel zárt.

A múlt évben a világgazdasági lassulás jelei már felfedezhetők a magyar külkereskedelmi adatokban is. A nyersanyag-forgalom behozatali többlete 2001. első tíz hónapjában 76 millió dollárt tett ki, a forgalom elmaradt az előző évtől. A kivitel értéke csaknem tíz százalékkal, a behozatalé pedig három százalékkal kisebb az előző évnél. A forgalomcsökkenés fő oka a dollárban kifejezett árak csökkenése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik