Belföld

A büdzsé 2001-ben: soha rosszabbat

Az államháztartás 2001-ben a terveknek megfelelően alakult - az előzetes adatok szerint. Kérdéses viszont, hogy a kétéves költségvetésben várt 2002-es számok mennyire tarthatók korrekció nélkül.

A pénzügyi tárca annak ellenére is elégedett a költségvetési folyamatokkal, hogy a makrogazdasági környezet 2001-ben jócskán eltért a kétéves költségvetésben várttól. Kérdés, hogy korrekció nélkül hogyan teljesülhetnek a 2002-es előirányzatok.

Másfél százalék eltérésAz előzetes adatok szerint a központi költségvetés összes bevétele 2001-ben 4084 milliárd forint volt, szemben az előirányzott 4026 milliárddal. A büdzsé kiadásai 4496,8 milliárd forintra rúgtak, míg a módosított előirányzatban 4507 milliárd szerepelt.

A tervezés nagyon pontos volt

Összességében kiegyensúlyozottan alakultak az államháztartás folyamatai 2001-ben – véli Varga Mihály pénzügyminiszter. Véleménye szerint a számok azt tanúsítják, hogy nem igazolódtak be a fiskális politika fellazulására panaszkodó, főleg kutatói vélekedések.

A teljes tavalyi államháztartási hiány 483 milliárd forint lett, csupán 16 milliárddal tér el a tervezettől. Az alrendszerek közül a központi költségvetés a – módosított – tervekhez képest némileg még jobban is teljesített – az előzetes adatok szerint. Az előirányzott 481 milliárdhoz képest 68 milliárd forinttal lett jobb a büdzsé egyenlege.

A tb és a helyi önkormányzatok is deficitnövelők

A másik három alrendszer közül az elkülönított állami pénzalapok gyakorlatilag pontosan a tervek szerint muzsikáltak. A társadalombiztosítási alapok “természetesen” most is hozták rossz formájukat, és jócskán a vártnál nagyobb deficittel zártak. A hiány oka az, hogy az év egészében a tb-alapok bevétele a várakozásnak megfelelően alakult, a kiadások azonban 26 milliárd forinttal meghaladták.

A helyi önkormányzatok 12 havi gazdálkodásáról egyelőre előzetes számok sincsenek, csupán a Pénzügyminisztérium (PM) becslése áll rendelkezésre. Eszerint a 2001-es egyenleg 39 milliárd forint deficitet mutat. Ez sokkal rosszabb a nullszaldó körüli eredménynél, amit a tárca várt az önkormányzatoktól.

Nem kell módosítaniA mostani helyzet alapján nincs ok arra, hogy módosítsák az idei központi költségvetés fő számait – szögezte le Varga Mihály. Annak ellenére sem, hogy a makrogazdasági környezet 2001-ben jócskán eltért a kétéves költségvetésben várttól. Idén ugyanis az egyes eltérő tendenciák várhatóan kompenzálják egymást. Az infláció például idén valószínűleg “utoléri” a terveket.

Idén is lesz növekedés

Az előzetes adatok szerint 2001-ben folyó áron számítva a GDP értéke 14 760 milliárd forint volt, 2002-ben pedig – szintén folyó áron – 16 500 milliárd forint várható. A pénzügyi tárca prognózisa szerint a magyarországi GDP 2002-ben 3,5-4 százalékkal növekedhet, a fogyasztói infláció éves szinten 5-6 százalék, decemberre pedig 4,5 százalék lesz.

A pénzügyi tárca várakozásai szerint idén a beruházások volumene 7-8 százalékkal haladja meg a múlt évit. A teljes államháztartás várható hiánya 2002-ben a GDP-hez mérten 3,2 százalék lehet, a folyó fizetési mérleg deficitje pedig 1-1,5 milliárd euróra rúghat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik