Belföld

Társat keres a Freestart

Ingyenes internetet szolgáltatni nem egyszerű, ezen a helyzeten az új törvényi keretek sem változtattak. A kiwwi mellett a piac másik szereplője, a Freestart is nehézségekkel küzd.

Sajnálatosnak tartja a Freestart Kft., hogy az internetezés árszabályozásáról szóló új rendeletek nem támogatják a lakosság körében népszerű, ingyenes internetszolgáltatást. A kedvezményes időszakban ugyanis – amikor az otthoni felhasználók tábora javarészt használja a hálót – a 10 százalékos részesedés mindössze 26 fillért jelent a telefondíjból percenként a szolgáltatónak. Ennek ellenére a Freestart.hu szolgáltatása továbbra is ingyenes marad, ám a felhasználók több reklámmal találkoznak majd az ingyenes szolgáltatások használatakor.

Nem az elmúlt napokban, hanem már jóval régebben nemzetközi tanácsadócéghez fordult a Freestart Kft., hogy stratégiai partnert találjon, illetve befektetőket vonjon be a társaságba – mondta lapunknak László Péter, a Freestart igazgatója, az egyik internetes újság hírét kommentálva. László hozzátette: a partnerkeresés akár a cég teljes eladásához is vezethet, ez azonban nem elsődleges célja a befektetők felkutatásának.

Magyarországon a Freestarton kívül egy cég nyújt ingyenes internethozzáférést: a Kiwwi Kommunikációs Kft. E cég osztrák anyavállalata, a Kiwwi CEE Holding AG december végén azonban csődöt jelentett. Ezt az ausztriai vállalat azzal indokolta, hogy nem érte el forgalmi és költség-célkitűzéseit, több jelentős befektetője pedig visszavonulót fújt.

A magyarországi ingyenes internetszolgáltatók helyzetét nehezíti, hogy egy december végén megjelent rendelet a telefonforgalomból csúcsidőben a díj 30, a kedvezményes időszakban pedig 10 százalékát juttatja nekik. Ha a távbeszélő-szolgáltató átalányt állapít meg, úgy a felszámított telefondíj 13 százalékát kaphatja meg az internetszolgáltató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik