Belföld

Milliós könyvrégiségek

Izgalmas dolog született a könyvkereskedelem és a műkincspiac "házasságából". Bár a hazai antikkönyvüzlet még gyerekcipőben jár, amikor egy-egy példány milliós áron kel el, arra azért felfigyelnek a befektetők.

Milliós könyvrégiségek 1Viharos történelmünk gyakran bánt mostohán a könyvgyűjteményekkel. A XX. században jelentős károkat szenvedett el a legtöbb értékes könyvtár. Először a trianoni döntés nyomán veszített el hazánk felbecsülhetetlen értékű gyűjteményeket, majd a második világháború barbársága és az azt követő időszak szűklátókörűsége apasztotta az állományt kíméletlenül.

Komoly fordulópont volt a második világháború után az első árverés, amely 1970-ben az Állami Könyvterjesztő akkori munkatársának, Hoffmann Ferencnek volt az ötlete. Elindult a lassú áremelkedés, aztán 96-97-ben a forgalom fellendülése mellett ezt radikális árrobbanás követte.

Az utóbbi időszak legérdekesebb tételei• Ady kézirat: Léda ajkai közt

– 5 000 000

• Ady és Csinszka házasságkötési jegyzőkönyve – 850 000

Vörösmarty: Bordal “Czilley s a Hunyadiak” szomorújátékból, kézirat – 16 000 000

• Szent Biblia (1626), vaknyomással díszített, rézcsatos bőrkötés – 250 000

• Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben 1-21. kötet aranyozott, zöld vászonkötésben – 560 000

• Szabó László Bártfai: A Sárvár-Felsővidéki Gróf Széchenyi család története 1911-13. – 770 000

• Munkácsy Mihály tintával írt levele Telepi Károlyhoz (1890)

– 155 000

• Radnóti Miklós: Újmódi pásztorok éneke (1931) a szerző dedikációjával – 165 000

• Alt Rudolf: Buda-Pest, előadva 32 eredeti rajzolatban (lithográfia) (1845) – 770 000

Filléres emlékeink

A vásárlói kör is megváltozott. Akik évtizedekkel ezelőtt kezdték a könyvgyűjtést, azok sokkal olcsóbban, fillérekért jutottak értékes könyvekhez. Ma nem a tanárok, értelmiségiek, egyetemisták a komoly vevők, hiszen a bérből és fizetésből élők a felduzzadt árak mellett már kívül rekedtek a befektetői körön. Ők inkább az antikváriumokat látogatják, az árveréseket meghagyják a “nagyoknak”.

Bálinger Béla, a Központi Antikvárium munkatársa szerint még a komoly érdeklődők, befektetők is két csoportra oszthatók. Az “elit” akár több millió forintot is hajlandó áldozni egy-egy könyvért. Az ilyen gyűjtők száma hazánkban ma alig éri el a tucatot. Ennek köszönhetően egy-egy ilyen “nagyágyú” megjelenése vagy távolmaradása több millió forint különbséget jelent egy árverés leütési árában. Az “elit” további része az a körülbelül félszáz emberből álló kör, amely rendszeres és aktív résztvevője a komolyabb árveréseknek, ám nem szívesen lépi át a félmilliós lélektani határt.

Katalógus – a kulcsAz árverésen kulcsszerep jut a katalógusnak. Egyrészt lehetővé teszi, hogy a vásárlók felkészüljenek (lélekben és anyagilag is), másrészt pedig igényessége, információtartalma sokat elárul az eseményről. A legjobb árverezőházak fényképet és némi szöveges magyarázatot mellékelnek a felsorolt, árverésre kerülő tételek mellé. A Központi Antikvárium például több katalógust ad ki, különböző színű borítóval, aszerint, hogy a potenciális vásárló mennyit hajlandó költeni egy-egy relikviára. A Honterus Antikvárium negyedévente megrendezendő árverésére készülő katalógusaiban megtalálhatók az előző aukciók eredményei.

Mi mennyit ér?

Nem csupán hobbiról van szó, hanem komoly befektetésről is, hiszen a gyorsan változó piaci árak izgalmas haszonszerzési lehetőséget rejtenek magukba. Bár a piaci megítélés a tőzsdéhez hasonlóan nagyon hangulat- és divatfüggő, azért szerencsére van egy-két olyan támpont, amely segítséget nyújthat az értékbecslés során. Nézzük!

A kiadás dátuma már sokat elárul. Fontos határvonal ebből a szempontból a szatmári béke, hiszen az 1711 előtt kiadott, úgynevezett régi magyar könyveknek (RMK) komoly presztizsük van. Nem kevésbé fontos a könyvben található illusztráció és az, hogy ezt mennyire sikerült megőrizni a hosszú évek során. És persze nem szabad elfeledkezni az egyediségről sem, hiszen talán a legnagyobb vonzerőt az a tudat jelenti a vevők számára, hogy valamely könyvből, kéziratból, személyes levélből vagy korabeli dokumentumból ők birtokolják az egyetlen példányt.

Milliós könyvrégiségek 2Ami a trendeket illeti, két irányzatra érdemes felhívni a figyelmet: egyrészt a kéziratok és dedikált alkotások kelendőségére, másrészt a XX. századi könyvek magas “árfolyamára”. Mindkettőre jó példa Ady, aki külön sztárja volt a Központi Antikvárium novemberi árverésének. A Léda ajkai közt című kézirata 5 millió forintért kelt el, majd 850 ezer forintnál csattant a kalapács, mikor a költő és Csinszka házasságkötési jegyzőkönyve volta tét.

Interneten is lehet

Mint arról már beszámoltunk azoknak sem lett igazuk, akik féltették az antik könyvkereskedelmet az internet térhódításától. (Korábbi írásunk >>) Olyannyira nem, hogy több neves antikvárium és aukciós ház e-mailen is elfogad előjegyzéseket, illetve vételi megbízásokat. Sőt működik már üzlethelység nélküli művészeti antikvárium is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik