Belföld

Argentína: új év, új elnök, új árfolyampolitika

Kedden Eduardo Duhaldét választotta elnökké az argentin kongresszus. Az új elnök nemzetközi segítséget kért az ország gazdasági problémainak megoldásához, és bejelentette: a továbbiakban nem a kötik a dollárhoz a peso árfolyamát.

Argentína: új év, új elnök, új árfolyampolitika 1Az elmúlt hetek viharai után január 1-jén talán olyan politikus került Argentínában az elnöki székbe, aki képes lesz végigvinni egy gazdasági reformprogramot. Eduardo Duhalde beiktatásakor kijelentette: elkötelezett amellett, hogy véget vessen annak a gazdasági rendszernek, amely a nép túlnyomó többségét kétségbeesésbe kergette.

Az ötödik

Argentína: új év, új elnök, új árfolyampolitika 2Két hét alatt az ötödik személy tölti be az argentin elnöki posztot. Fernando de la Rua december 20-án a gazdasági helyzet okozta véres zavargások miatt mondott le posztjáról. Őt Adolfo Rodriguez Saa követte december 23-án a bársonyszékben, ám egy hét elteltével ő is a távozás mellett döntött, miután miniszterei pénteken benyújtották lemondásukat.

Az argentin alkotmány előírásai szerint a szenátus vezetője, Ramos Puerta lett az ügyvezető elnök, de alig néhány percet töltött hivatalban: rossz egészségi állapotára hivatkozva ő is lemondott. Így Eduardo Camano, a képviselőház elnöke lett az újabb ideiglenes elnök.

Argentína: új év, új elnök, új árfolyampolitika 3Január 1-jén végül ötórás vita után Eduardo Duhaldét választotta elnökké a kongresszus. Az új elnök – akinek kinevezését 260 igen, 21 nem szavazattal, 18 tartózkodás mellett fogadták el – a 2003-as választásokig marad hivatalban.

A szavazás alatt, a kongresszus előtt Duhalde ellenzői összecsaptak az elnökjelölt támogatóival és a rendőrséggel. Duhalde csütörtökön nevezi ki kabinetjének tagjait és pénteken teszi közzé gazdasági programját.

Az elnökEduardo Duhalde 1999-ben elnökjelöltként indult a választásokon. A kampány során az Interpol mexikói szervezete azzal vádolta meg, hogy több mint 1 millió dollár hozzájárulást kapott egy mexikói drogkartelltől. A peronista szenátor korábban a legnépesebb és leggazdagabb a Buenos Aires-i régió kormányzói posztját is betöltötte. Ezalatt olyan mértékben eladósodott, hogy csőd fenyegeti.

Az igazság pillanata

Beiktatási beszédében Duhalde kijelentette: eljött az igazság pillanata – Argentína tönkrement. Az elnök a nemzetközi közösség segítségét kérte az ország gazdasági problémáinak megoldásához.

A helyzet valóban kritikus: Argentína képtelen visszafizetni 132 milliárd dolláros adósságát, a munkanélküliség 20 százalék körül mozog, a pesóért pedig csak 77 centet adnak az utcai pénzváltók, noha hivatalos árfolyama 1 dollár.

Az argentin néphez szólva az elnök kijelentette: visszaállítja a békét, egymillió munkahelyet teremt, és szociális védőhálót hoz létre a munkanélküliek megsegítésére. Emellett megnyugtatta a betéteseket, hogy a bankban elhelyezett pénzük biztonságban van.

Az elmúlt hónapban az argentin bankok fejenként legfeljebb 1000 pesót fizettek vissza a betétekből. Emellett nem lehetett hivatalosan dollárt vásárolni, vagy a pesóban nyitott számlákat dollárszámlákra átváltani. Az előző kormányzat azért hozta ezt a döntést, hogy fenntartsa az ország fizetőképességét. Az elnök ígérete szerint azok, akik dollárt helyeztek el a bankokban, dollárban fogják visszakapni betétjeiket.

Argentína: új év, új elnök, új árfolyampolitika 4Egy korszak véget ér

Duhalde megválasztásával véget ér a dollárhoz kötött árfolyamrendszer. Az 1991-ben létrehozott konstrukció sokáig sikeresnek bizonyult: az ország gazdasága 8 év alatt 65 százalékot fejlődött. Az 1999-es brazíliai valutaleértékelés azonban megfordította a trendet, azóta Argentína GDP-je folyamatosan csökken.

Az új elnök várhatólag egy euróból, dollárból, illetve brazil reálból álló kosárhoz köti a peso árfolyamát. A lépéssel együtt a peso leértékelésére is sor kerül: ennek mértéke a várakozások szerint 40 százalék körüli lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik