Belföld

Budapest Nagykávéház – Ernst Múzeum, január 6-ig

Az Ernst Múzeumban megelevenedik a kávéházi múlt: a tonettszékeken elegáns tárcaírók és költők szívják a virginiát, a pincér tálcán hozza az abszintot, nádkereten a Pesti Naplót.

A jurátusok hada a kártyaszobában múlatja az időt, a nagyurak pedig félvilági hölgyekkel pezsgőznek a szeparéban. A hat múzeum és számos magángyűjtemény anyagából összeállított kiállítás tárgyi emlékek, berendezett enteriőrök, festmények, rajzok, filmek és zene segítségével idézi meg a kávéházak kultúrtörténetét.

Láthatók százéves újságok, régi asztalok és székek, apró kellékek (gyufatartók, asztali kávépörkölők), plakátok, régi üvegek, antik palackok, százéves biliárdasztal, sőt, még egy fa flippergép is, 1934-ből! A kiállítás végigkíséri a budapesti kávétörténelmet, kezdve a XVII. századi török “fekete levessel” és a XVIII. század elszórt kávézóival, folytatva a XIX. század sokasodó kávéházaival (köztük a legendás Pilvax), egészen a századfordulós aranykorig.

A kávéházak nagy korszaka után a kiállítás feleleveníti a ’20-as és ’30-as évek hanyatlását és a második világháború utáni neonfeliratos presszó-világot. A kávétörténetet 2001 Budapestjének újjászülető, historizáló kávéházai és csillogó, dizájnos caféi, vagyis a jelen zárja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik