Belföld

Kamatcsökkentés: tizenegyedszer is megtette a Fed

Az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve a várakozásoknak megfelelően kedden este ismét csökkentette az irányadó kamatot, ezúttal 25 bázisponttal. Az idei 11. mérséklés nyomán évtizedek óta nem látott mélységbe került a kamatszint.

Kamatcsökkentés: tizenegyedszer is megtette a Fed 1A piaci szereplők többsége által várt mértékben, 25 bázisponttal, 1,75 százalékra csökkentette irányadó egynapos kamatát idei utolsó ülésén a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC). Hasonló mértékben szelídülve 1,25 százalékra csökkent a jelképes jelentőségű leszámítolási ráta. Ezzel negyven éve nem látott alacsony szintre került a kamatszint.

A mostani volt az idei 11. kamatcsökkentési lépés, s a negyedik a szeptember 11-ei terrortámadások óta. Az év elején kezdett agresszív monetáris enyhítés nyomán az akkori 6,5 százalékról eddig összesen 4,75 százalékponttal csökkent az alapkamat. Mindez az amerikai gazdaság lassulásának, majd kezdődő recessziójának megfékezésére. A Fed alapkamatát legutóbb november 6-án csökkentette, akkor 50 bázisponttal.

A Fed kamatpolitikai ciklusai•1989. június-1992. szeptember: -6,75 százalékpont

•1994. február-1995. február: +3,00 százalékpont

•1995. július-1998. november:

-1,25 százalékpont

•1999. június-2000. május: +1,75 százalékpont

•2001. január-2001. december: -4,75 százalékpont

Forrás: Federal Reserve

Mindenki ennyit várt

A múlt heti vegyes – némi élénkülést és erősen recessziós jeleket egyaránt mutató – amerikai makroadatok után a piac azt várta, hogy a jegybank az eddigi 2,00 százalékos szint alá csökkenti irányadó kamatát. A Dow Jones/CNBC előzetes piaci konszenzusa szerint a megkérdezett 24 elsődleges amerikai állampapír-forgalmazó intézmény mindegyike arra számított, hogy a Fed 25 bázisponttal mérsékel.

Kamatcsökkentés: tizenegyedszer is megtette a Fed 2A magánfogyasztás mégis nő

Az USA GDP-jének kétharmadát adó magánfogyasztás élénkülését és a gyáripar visszaesési ütemének lassulását jelző számok láttak nemrégiben napvilágot. A kereskedelmi tárca szerint pedig októberben – változatlan személyi jövedelem mellett – rekordütemben, csaknem három százalékkal nőttek a személyi kiadások. Elsősorban a nagy értékű fogyasztási javak kereslete erősödött.

Az amerikai feldolgozóipar teljesítményét mérő NAPM index novemberi 44,5 pontos, a vártnál jóval rosszabb értéke azonban arra utal, hogy az ágazat teljesítménye még mindig csökken. Némi vigaszt jelent, hogy a szolgáltatási szektor indexe a javulást jelentő 50 pont főlé került, másfél éve először.

Az EKB egyelőre nem csökkentAz Európai Központi Bank (EKB) idén valószínűleg már nem csökkent kamatot – véli Didier Reynders belga pénzügyminiszter, az EU pénzügyminiszteri tanácsának soros elnöke. Reynders szerint az infláció és az eladások alakulásától függ, hogy az EKB mikor csökkent ismét kamatot. Véleménye szerint 2001 végéig nem csökken 2 százalék alá az eurózóna inflációja.

Csökkenő GDP, emelkedő munkanélküliség?

A harmadik negyedévben a korábban vártnál jobban csökkent az USA GDP-je. Az előzetes hivatalos becslésben még 0,4 százalék szerepelt, a felülvizsgálat azonban 1,1 százalékos visszaesésről adott hírt.

Az már csak hab a tortán, hogy novemberben a várakozásoknál sokkal jobban, 331 ezer fővel csökkent a betöltött alkalmazotti állások száma az amerikai gazdaság mezőgazdaságon kívüli szektoraiban. Ezzel a munkanélküliség 5,7 százalékra emelkedett az előző havi 5,4 százalékról.

Az első reakciók szerint a piacok a bejelentett kamatcsökkentést már korábban beárazták, ezért nem okozott nagyobb változást a döntés. A Nasdaq Composite a bejelentés előtt negyed órával 25 pontos, közvetlenül utána 29 pontos, a Dow Jones iparvállalati mutatója pedig a bejelentés előtt 29 pontos, utána 40 pontos pluszban volt. A kamatcsökkentés nyomán az amerikai piacok összességében kissé lefelé korrigáltak Az euró a kamatdöntés bejelentése előtt és utána is 89,00 dollárcent körül járt New Yorkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik