Belföld

Terror és elhárítás az interneten

A terrorizmus és az internet kapcsolata már évek óta a média egyik kedvenc témája. Az igazi veszélyt azonban nem ismerte fel a közvélemény, sőt a titkosszolgálatok is követtek el hibákat.

Terror és elhárítás az interneten 1Az interneten már régóta jelen voltak a terroristák és az ellenük küzdő hivatalok vagy önkéntesek. A szeptemberi események azonban nemcsak a hagyományos, hanem az elektronikus háborút is új megvilágításba helyezik.

A média és a közvélemény korábban abban látta az internet veszélyét, hogy olyan információkat érhet el a felhasználó, amelyek segítségével könnyen készíthet házilag bombát. A közismert Anarchista szakácskönyv, vagy a Terrorista kézikönyve régóta rengeteg példányban megtalálható az interneten.

Attól azonban, hogy valaki ismeri egy bomba elkészítési módját, még korántsem válik terroristává. Sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a fanatizáló könyvek – például az oklahomai robbantás során elhíresült, rasszista, uszító “szépirodalmi” mű, a Turner Diaries.

A profik más forrásból dolgoznakAz iszlám szélsőségesek számára Oszama Bin Laden megrendelésére egy jóval veszélyesebb könyv készült, az Afgán Dzsihád Enciklopédiája. Az 1000 oldalas művet nyomtatott és CD-ROM formában is terjesztette az al-Quaeda.

Anarchisták szakácskönyve

A probléma semmiképpen nem az internettel van. Aki ugyanis ilyen jellegű olvasmányokra vágyik, könyv formájában is hozzájuthat. Az Anarchista szakácskönyv megvásárolható nyomtatásban az Amazon internetes könyáruházában, csakúgy, mint a Turner Diaries. A bombák vagy a terrorizmus gyakorlati oldala iránt érdeklődők számos más könyvet is megrendelhetnek az áruházban.

Az Anarchista szakácskönyv még csak gyerekes “csínytevéseket” mutat be: hogyan hamisítsunk bankkártyát, hogyan készítsünk festékbombát, hogyan törjünk fel zárakat. A Terrorista kézikönyve és egyéb, könyv formában is elérhető kiadványok már a professzionális bombakészítéshez adnak tanácsot.

Teljes nyíltsággalAz amerikai kormány és egyes non-profit szervezetek szigorúan titkos információkat tettek mindenki számára elérhetővé weblapjaikon – feltehetőleg gyanútlanságból. Ezek között szerepeltek például atomerőművek tervrajzai, vagy az elnök számára épített óvóhely elhelyezkedése és részletes térképe. A titkos adatokat csak szeptember 11-e után rejtették el a nyilvánosság elől.

Titkosítás és nyíltság

A titkosszolgálatok más irányban keresték a veszélyforrást, ám ők is melléfogtak. A terrorelhárító szervezetek úgy gondolták, hogy a terroristák különféle, bonyolultan kódolt üzenetekkel kommunikálnak egymással.

Már nyáron kiszivárgott, hogy az FBI szerint a szélsőséges muszlimok számos országban – köztük az Egyesült Államokban is – rejtjelezett üzeneteket küldenek egymásnak. A titkosításnak két fő módszere a szöveges üzeneteket csak a címzett számára olvashatóva tevő nyilvános kulcsú kriptográfia (a legismertebb ilyen jellegű szoftver a Pretty Good Privacy), valamint a sztegonográfia.

Ez utóbbi módszer segítségével képekben vagy zenét tartalmazó fájlokban rejtenek el kódolt üzenetet. A feltételezett módosítások elsősorban pornográf képekben fordulhattak elő. A University of Michigan kutatói augusztusban több mint kétmillió képet vizsgáltak át, de fáradozásuk sikertelen maradt. A skót Iomart cég szerencsésebbnek bizonyult: több száz olyan fájlt talált, amelyek elrejtett arab szöveget és dátumokat tartalmaznak. (A titkosítási módszerekről olvassa el korábbi cikkünket >>)

A szeptember 11-ei támadásokat azonban ezekhez a módszerekhez képest “kőkorszaki” eljárásokkal hajtották végre. A támadók nyilvános könyvtárakból küldtek egymásnak kódolatlan e-maileket. S míg az FBI a rejtjelezett üzenetek után kutatott, az egyszerű elektronikus levelek fel sem tűntek a hatalmas adatözönben.

Hackerháború

Terror és elhárítás az interneten 2Szeptember 11-e után megindult a válaszcsapás az interneten is. Amerikai hackerek bénítottak meg több palesztin internetszolgáltatót, és feltörtek számos, a talibán kormányzatot támogató weblapot. A Young Intelligent Hackers Against Terrorism nevű német csoport több arab bank számítógépes rendszerébe hatolt be, hogy Oszama Bin Laden számlái után kutasson.

A másik oldal sem pihent: a pakisztáni GForce Pakistan amerikai katonai szervezetek hálózatát törte fel. Állításuk szerint kiemelten titkos információkhoz fértek hozzá. Ezután ultimátumot intéztek az amerikai és brit kormányhoz: amennyiben nem állítják le a bombázásokat, továbbítják a megszerzett adatokat az al-Quaedának.

Terror és elhárítás az interneten 3A brit titkosszolgálat, az MI5 is terrorizmusellenes kampányba kezdett a világhálón. A Szívek és elmék nevet viselő akció azonban békés eszközökkel próbálja megnyerni a radikalizálódó muszlimokat. Arab nyelvű internetes fórumokon próbálják meggyőzni a felhasználókat arról, hogy a szeptember 11-ei tragédia számos muszlim halálát is okozta, valamint arról, hogy Nagy-Britannia minden állampolgárának biztonságára vigyáz, legyen bármilyen vallású. Az akciótól az remélik, hogy a terrorcsoportokhoz közel álló személyek az érvek hatására szakítanak a terrorizmussal és információt szolgáltatnak a titkosszolgálatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik