Belföld

A Visa bemutatta az M-Commerce fizetési tranzakciók biztonsági szabványát

A Visa International által bemutatott új, globális érvényű specifikáció növeli a mobiltelefonokról kezdeményezett internetes fizetések biztonságát.

A hagyományos fizetési technológiákra épülő Mobile 3-D Secure specifikációval a Visa a kártyaforgalom vásárlói és eladói oldalának biztonságát kívánja növelni.

A specifikáció része a szervezet azon erőfeszítéseinek, melyekkel az univerzális kereskedelem (u-commerce) gyakorlati megvalósításán fáradozik – azaz olyan tér- és időbeli korlátoktól mentes üzleti környezetet próbál létrehozni, amelybe az igénybe vett eszköz típusától függetlenül, bárki bekapcsolódhat.

Az ágazat 15 piacvezető vállalatával (pl. Ericsson, Motorola és Oracle Mobile) közösen kifejlesztett specifikáció az on-line fizetési tranzakciók biztonsági színvonalának fejlesztésére indított, átfogó Visa Authenticated Payment elektronikus kereskedelmi program egyik kiemelt eleme. A Mobile 3-D Secure specifikáció a tranzakció-hitelesítést a mobil kereskedelem területére is kiterjeszti, aminek köszönhetően a Visa kártyák kibocsátó intézményei valós időben győződhetnek meg kártyabirtokosaik személyazonosságáról. A biztonsági szabvány garantálja a nyílt hálózatokon továbbított adatok sérthetetlenségét, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tevőleges módon védjék meg számlájukat a mobil eszközökről kezdeményezett on-line vásárlások lebonyolításakor fellépő visszaélésekkel szemben.

“Bár az internetes vásárlások túlnyomó többségét még mindig PC-ről kezdeményezik, nagyon fontos, hogy a mobiltelefonról vagy más mobil eszközről indított tranzakciók biztonságát is szabvány garantálja” – nyilatkozta Radu P. Obreja a Visa International CEMEA régióért felelős elnökhelyettese. “A fogyasztók a mobiltelefonnal végrehajtott on-line vásárlásaik során is a hagyományos kereskedelemben megszokott biztonságot igénylik.”

Tekintettel arra, hogy a Mobile 3-D Secure specifikáció a különféle megoldások globális együttműködését is biztosítja, a felhasználók az Internet hozzáférés megteremtéséhez alkalmazott módszer illetve eszköz típusától függetlenül, konzisztens és zökkenőmentes kiszolgálásra számíthatnak. A specifikáció elhanyagolható mértékű hatást gyakorol a kereskedők működésére, és semmiféle változtatás végrehajtását nem igényli a “backend” fizetési rendszereknél.

A mobiltelefon használat bővülése egyértelműen a vezeték nélküli internetes eszközök elterjedésének irányába mutat. A Nokia előrejelzése alapján 2002-ben több felhasználó fogja vezeték nélküli, kézi eszközről elérni az Internetet, mint vezetékes vonalról. Az Ovum Limited elemző és tanácsadó cég becslése szerint 2004-ben világszinten mintegy 373 millió vezeték nélküli felhasználó bonyolít majd on-line vásárlásokat.

A Visa több mobil kereskedelmi programot is indított világszerte az m-commerce fizetési megoldások népszerűsítésére illetve működőképességük tesztelésére. Ázsiában például a Hutchison Telecommunications-szel és a Dao Heng Bankkal karöltve, a Mobile 3-D Secure szabványra épülő mobil fizetési szolgáltatást fejleszt ki, Európában pedig stratégiai szövetséget kötött az Omnitel Vodafone vállalattal.

“Az európai kártyabirtokosok és kereskedők részéről komoly igény mutatkozik a mobil eszközzel végzett kártyás fizetések iránt” – hangsúlyozta Jennifer Allerton, a Barclaycard informatikai igazgatója. “A Barclaycardnál sikeres volt a 3D-Secure internetes tesztelése, a Visa és az Arcot közreműködésével pedig idén júniusban a szabvány WAP-kompatibilitását is bizonyítottuk. A mai bejelentés jelentős előrelépés a mobil kereskedelem gyakorlati megvalósítása terén.”

A Mobile 3-D Secure specifikáció szövege a Visa mobile3d@visa.com elektronikus levelezési címén lekérhető.

A Visa a világ piacvezető fizetési márkája és legkiterjedtebb nemzetközi fizetőrendszere. A világszerte több mint 22 millió helyen elfogadott Visa-kártyák éves összesített forgalma megközelíti a 2 trillió USA dollárt. A Visa élen jár az új fizetési termékek és technológiák kifejlesztésében – ezzel is 21 ezer pénzügyi tagintézménye és azok kártyabirtokosai javát szolgálja. A Visa vezető szerepet tölt be az internetalapú fizetések terén, és aktívan munkálkodik az univerzális kereskedelem (u-commerce) gyakorlati megvalósításán: olyan tér- és időbeli korlátoktól mentes üzleti környezet létrehozására törekszik, amelybe, az igénybe vett eszköz típusától függetlenül, bárki bekapcsolódhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik