Belföld

Piros Orr Bohócdoktorok

A Piros orrú bohócdoktorok megkezdték a vizitet a Budai Gyermekkórházban is.

Michael Christensen New York- i bohóc hozta létre 1986-ban a kórházi “Bohóc gyógyító osztályt” (Clown Care Unit). Hazánkban 1996 óta a SOTE I. Gyermeklinikán, 2000 májusa óta a Madarász utcai Gyermekkórházban muködnek a piros orrú bohócdoktorok. Tevékenységük eltér a hagyományos bohóc szereptől. Nemcsak nevettetés a céljuk. Szinte ágyról-ágyra járva egyéni kapcsolatot próbálnak kiépíteni a betegekkel. Sajátos eszközeikkel próbálják elősegíteni a félelem, a fájdalom feldolgozását. A beteg gyermek egészséges részéhez találnak utat, amely feltehetően a gyógyuláshoz vezető utat is segíti.
A bohócdoktor vizitek alatt különböző bohóc trükköket, varázslatokat mutatnak be piros orral és egyéb tárgyakkal, használnak bábokat, pantomim elemeket, léggömb hajtogatást, valamint énekelnek, zenélnek, és buborékfújás segítségével is kapcsolatot teremtenek a legkisebbekkel, rajzolnak a nagyobbakkal.
Mialatt a gyerekekkel foglalkoznak, egyúttal kapcsolatot hoznak létre a velük együtt lévo szülőkkel, valamint a kórházi személyzettel is.
1999-ben a bohócdoktorok 3084 beteg gyermeket, 2000-ben 4981-t látogattak meg.
A “Piros orr bohócdoktorok” alapítvány közhasznú szervezet, amely költségeit adományokból fedezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik