Belföld

A Magyar Sajtklub a Nemzetközi Bor – és Pezsgőfesztiválon – A sajt és a bor tökéletes páros

A Magyar Sajtklub idén első alkalommal vett részt az immár tizedik alkalommal megrendezett Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon. A fesztivál keretein belül a klub idén komoly szerepet vállalt.

A Sajtklub a Borok Ízek Gálaesten szeptember 2-án sajttal terített asztallal fogadta a Kongresszusi Központba érkező vendégeket. A klub jóvoltából idén először a borok mellett szerepet kaptak a borkorcsolyák is a fesztivál Boregyetemén, ami 2001. szeptember 3-5 között került megrendezésre. Természetesen a fesztivál fő attrakcióján, a Budai Várban szeptember 3-6. között zajlott Borkiállítás és Vásáron is találkozhattak a látogatók a Sajtklub pavilonjával, és egyaránt választhattak magyar és francia sajtokat boraik mellé. A klub részvételének nem titkolt célja volt a hazai sajtkultúra szélesebb körben való terjesztése, a fesztivállátogató nagyközönség megismertetése a hazai és francia sajtok ízvilágával. A Magyar Sajtklub sikerét a rendezvények alatt a sokezer érdeklődő által elfogyasztott több, mit egy tonna sajt is alátámasztja.

A Bor és Művészet jegyében zajlottak a rendezvények a budai várban, Szentendrén és Budafokon szeptember 2-16. között a tizedik Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon. A Magyar Szőlő-és Borkultúra Kht. által rendezett eseménysorozatban szerepelt borkiállítás és vásár, képzőművészeti kiállítás a bor ünnepe, az ünnep bora témában, volt boregyetem, jótékonysági borárverés, szüreti felvonulás.

A Magyar Sajtklub az idén először csatlakozott a X. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválhoz. A klub alapítói, a Veszprémtej Rt. illetve a Pannontej Rt. vezetői részvételükkel újabb tettek a magyar sajtkultúra terjesztéséért, amit mi sem bizonyít jobban, mint a nagyközönség által elfogyasztott több mit egy tonnányi sajt.

A fesztivál nyitórendezvénye a Borok Ízek Gálaest volt, melyre Bor és ihlet címmel 2001. szeptember 2-án került sor a Kongresszusi Központban. Az év legragosabb gasztronómiai eseményén egy kiállítás képei elevenedtek meg: Budapest legjobb éttermei a legismertebb magyar borászokkal és a Magyar Sajtklubbal karöltve tizenkét klasszikus festmény sugallatára alkották meg korhű ételkölteményeiket.

A Magyar Sajtklub kiváló francia és magyar sajtjaival csatlakozott a gasztronómiai élvezetek még teljesebbé tételéhez. A klub Nicolas Gillis 1611-ben készült Terített asztal című festményével szerepelt a gálaesten. A Magyar Sajtklub standjánál az érdeklődők megízlelhették a sajtok-borok tökéletes ízharmóniáját. Találkozhattak sajtmestereikkel, akik korhű jelmezben jelentek meg a XVII. századi asztalnál és a Pannontej Rt. és Veszprémtej Rt. vezérigazgatóival együtt kínálták francia és magyar sajtjaikat valamint betekintést nyújtottak a sajtkészítés rejtelmeibe. A rendezvényre több mint 1100 vendég érkezett, akik közül sokan keresték fel a Sajtklub pultját, hogy megkóstolják a Pannontej Rt. illetve a Veszprémtej Rt. magyar és francia sajtkínálatát. A Magyar Sajtklub standjánál a sajtfalatkák mellé illő borokat kínáltak híres pincészetek képviselői, mint például a György Villa, vagy a Lisztpincészet. A sajtpultnál a vendégek között több közéleti személyiség megjelent, is közöttük Dávid Ibolya és Kuncze Gábor is.

A X. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál keretein belül a Magyar Sajtklub részt vett a fesztivál Boregyetemén is, ami szeptember 3-5. között került megrendezésre a Budapesti Történeti Múzeumban. Az egyetemi előadások alatt naponta 12-14 bort kóstolt a megjelent többszáz hallgató. A borok mellé feltálalt sajtfalatokat a három nap során a Magyar Sajtklub szolgáltatatta. A boregyetem egyik legsikeresebb programja volt Csizmadia András gasztrofilozófus előadása a borok és sajtok ízharmóniájáról. Csizmadia András a Magyar Sajtklub legízletesebb magyar és francia sajtjai mellé ajánlotta a hozzájuk legjobban illő hazai borokat.

A Budai Várban 2001. szeptember 6-9 között megrendezett Borkiállítás és Vásáron is részt vett a Magyar Sajtklub. A királyi palota keleti teraszán a szélesebb közönségnek is lehetősége nyílt a magyarországi bortermelők és borforgalmazók termékeinek kóstolására, ahol a teljes hazai, palackos borkínálat mellett különleges ételek és természetesen a Magyar Sajtklub legfinomabb sajtjai is terítékre kerültek. A borkiállítás elsöprő sikerét jól illusztrálja, hogy már a második napon elfogyott több borászat teljes borkészlete és a nagy érdeklődés miatt a sajtklub utánpótlásáról is gondoskodni kellett a hétvégére. A zord időjárás ellenére a négy nap alatt közel 20 ezer látogató jelent meg, akik közül sokezren kóstolták a Magyar Sajtklub által kínált sajtfalatkákat, alátámasztva azt a régi mondást, hogy a sajt és a bor valóban tökéletes párost alkot.

További információ: Szémann Tamás, Rózsa Gyöngyi, Noguchi & Peters Communications; telefon: 312- 7289; e-mail: tszemann@noguchi.hu; gyrozsa@noguchi.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik