Belföld

Távkönyvelési ASP rendszert vezetett be az Euroexpert Holding Rt.

Magyarországon elsőként távkönyvelési ASP rendszert fejlesztett ki és dobott piacra az Euroexpert Holding Rt.

A bevezetett szolgáltatás az üzleti élet információs igényének megfelelően egységes és biztonságos rendszerben kezeli a számviteli adatok rögzítését, feldolgozását és továbbítását. A rendszer alkalmazásával a könyvelőirodák számára is lehetővé válik, hogy a legfejlettebb informatikai környezetben szolgáltathassanak.

Az Euroexpert Holding Rt. 2001. szeptember 19-én tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Magyarországon elsőként és egyedüliként elindította a teljesen elektronikus alapokon működő Euroexpert Távkönyvelési Rendszer szolgáltatást.

Az Euroexpert Holding Rt. a hazai ügyviteli és számviteli szolgáltatók piacán meghatározó helyet foglal el. A holding alapjául szolgáló társaság 1989-ben alakult és a kezdetektől folyamatosan erősítette pénzügyi és számviteli szakmai bázisát. A társaság annak érdekében, hogy ügyfeleinek magas színvonalú és komplex szolgáltatásokat nyújthasson, már 1994-ben külön társaságokba szervezte a holdingon belül a könyvvizsgálói, a könyvelői és az adótanácsadói szolgáltatásokat. A hatósági intézményekkel és szervezetekkel folyamatos szakmai kapcsolatban álló Euroexpert Holding Rt. jelenleg széles és stabil ügyfélkörnek nyújtja szolgáltatásait. Kiemelt ügyfelei közé tartozik: Bizerba Hungária Kft., Budapest Autófinanszírozási Rt., Budapest Bank Rt., ICC Hungária Kft., Fujifilm Magyarország Kft., Gyulai Húskombinát Rt., Osztrák Nagykövetség, Pénztárak Garancia Alapja, SÜBA Group.

A sajtótájékoztatón bemutatott Távkönyvelési Rendszert az Euroexpert Holding Rt. fejlesztette ki, mintegy 200 millió forintot fektetve a rendszer műszaki hátterének létrehozásába. Az alkalmazott Intel alapú multiprocesszoros számítógépek és a rendszerben tárolt információk adatvesztésének megakadályozását szolgáló hibatűrő klaszterekbe szervezett háttértárak, a rendszeres szalagos mentések és további adatvédelmi eszközök, eljárások biztosítják a rendszer kiemelkedően magas igényeinek megfelelő technikai feltételeket. A folyamatos, nagy sávszélességű hálózati elérést, a központi szerverek biztonságos elhelyezését és üzemeltetését, valamint a számítógépek 99,9%-os rendelkezésre állását a PanTel Rt. biztosítja. A Távkönyvelési Rendszer Oracle adatbázison alapul és Magic nyelven készült.

A rendszer szükségességét a gazdasági vállalkozások vezetőinek és tulajdonosainak fokozott pénzügyi, számviteli információs igénye váltotta ki. A rendszer legfőbb ismérve, hogy a térben egymástól távol elhelyezkedő vállalati vezető, számviteli ügyintéző és ügyviteli szolgáltató közötti adatkommunikációt gyorsabbá és hatékonyabbá teszi, s lehetővé válik a naprakész adatrögzítés, könyvelés és pénzügyi, számviteli információ-szolgáltatás is.

A rendszert az Euroexpert Holding Rt., mint Application Service Provider (ASP- Alkalmazás-szolgáltató) működteti, azaz a vállalat által kifejlesztett és a központi szerverparkra telepített szoftvert a rendszer felhasználói, tagjai havi bérleti díj ellenében vehetik igénybe. A rendszer szakszerűségét és karbantartását, a szoftver folyamatos fejlesztését az Euroexpert Holding garantálja és biztosítja. A könyvelési adatok és információk tárolását az Euroexpert Holding Rt. ötven évre biztosítja.

Az ügyfél, azaz a vállalatok, vállalkozások a beszkennelt bizonylatokat és az ezekhez kapcsolódó, elektronikusan kitöltendő adatlapokat a hálózaton keresztül feltöltik a központi szerverre, ahonnan saját könyvelő cégük – a biztonsági rendszeren történt áthaladás után – az adatokat elérheti és felhasználhatja. A rendszerbe került adatok egy részét a szoftver automatikusan feldolgozza – így előkészíti a naprakész könyvelést. A Távkönyvelési Rendszer alapmoduljain kívül – főkönyvi modul és archiváló rendszer – a szoftver bérlője számos kiegészítő modul közül választhat (Vevő számlázás modul, Szállító számlázás modul, Pénzügyi és deviza modul, Tárgyi eszköz modul, Készletgazdálkodási modul, Bérszámfejtés modul, Munkaszám-kontrolling modul). Amennyiben az ügyfél hozzájárul ahhoz, hogy a rendszer a céges bankszámláján bekövetkezett változásokat is figyelemmel kísérje, a rendszer képes a napi banki adatok automatikus átvételére és azonnali könyvelésére is.

“A Távkönyvelési Rendszer azért lesz vonzó az ügyfelek számára, mert a könyvelésük így gyakorlatilag valós idejűvé válik, s az ügyfél kérésére akár napi kimutatás is kérhető a cég pénzügyi helyzetéről, s mindemellett leegyszerűsödik a könyvelőcéggel való kapcsolattartás is.” mondta Lengyel Tibor, az Euroexpert Holding vezérigazgatója. “A könyvelőirodák előnye a rendszerhez csatlakozással abban mutatkozik meg, hogy a szoftver használata könnyebbé és gyorsabbá teszi munkájukat, s így növelhetik kapacitásukat.”

A Távkönyvelési Rendszer hatékonyan támogatja egy vállalat külső adatszolgáltatási kötelezettségeit is. A jelenlegi vállalati információs trend szerint a különböző hatóságok felé a kötelező adatszolgáltatás elektronikusan is elfogadottá válhat. Ugyancsak központi támogatást élvező folyamat az, hogy az alapbizonylatok is elektronikussá váljanak – az elektronikus aláírás szabályozása kiemelt jelentőségű ebből a szempontból -, így egy vállalatnak lehetősége lesz arra, hogy a számlakibocsátástól kezdve a feldolgozott adatok továbbításáig színvonalában és biztonságában egységes, gyors ügyviteli rendszerben kezelje üzleti folyamatait. Az Euroexpert Holding Rt. által kifejlesztett rendszer ehhez nyújt hatékony, a szabályozásokat és a lehetőségeket folyamatosan követő eszközt.

A rendszer üzemeltetésének technikai feltételeit az adatkommunikációs rendszerek fejlődése és a biztonságos számítógépes kapcsolatok megvalósítása tette lehetővé. Az adatbiztonságot és az illetéktelen adathozzáférést számos biztonsági előírás és többszintű adatvédelmi eszközök biztosítják. A biztonsági követelmények a bankok által támasztott normákat követik. A jogosultsági rendszerek minden vállalkozásra egyedileg szabottan alakíthatóak ki.

A rendszer on-line, azaz folyamatos kapcsolatban történő használatra van optimalizálva, de off-line működési környezetben is hatékonyan használható. Az Euroexpert Holding a rendszer működési környezetének biztosításához számos kiegészítő szolgáltatást is nyújt. Igény szerint számítógépes rendszereket, bérelt vonalas vagy ADSL elérhetőséget is biztosít a felhasználóknak.

Az Euroexpert Holding Rt. megkezdte expanzióját a nemzetközi piacok felé is. A Távkönyvelési Rendszer bevezetésére először Ausztriában és Romániában kerülhet sor a közeljövőben.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Lengyel Tibor
Euroexpert Holding Rt.
elnök-vezérigazgató
Tel: 236-3300
e-mail: tibor.lengyel@euroexpert.hu

ifj. Lengyel Tibor
Euroexpert Holding Rt.
számítástechnikai igazgató
Tel: 236-3300
e-mail: ifj.lengyel@euroexpert.hu

www.euroexpert.hu
www.tavkonyveles.hu
www.e-virtualaccounting.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik