Belföld

A terrortámadás gazdasági hatásai

Pánik fogta el világszerte a befektetőket és a biztosítótársaságokat a World Trade Center elleni terrortámadás után. Kérdés, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyed, vagy a védekezési kiadások fellendülésével éppen kimászik a gödörből.

A terrortámadás gazdasági hatásai 1Megnyugtatta az újságírókat és közvetítésükkel a magyar közvéleményt Orbán Viktor miniszterelnök az éjszaka tartott sajtótájékozatón. A rendkivüli kormányülésen megállapították, hogy az államigazgatás, a kormányzati szervek minden szükséges intézkedést megtettek. A közintézményekeket semmilyen veszély nem fenyegeti, fokozott védelmet rendeltek el, a harci gépek a piros vonalon állnak – ahogy a miniszterelnök fogalmazott. Az amerikai érdekeltségek védelme is megoldott, a katonaiaké és a kereskedelmieké egyaránt.

A gazdasági hatásokról szólva felhívta mindenkinek a figyelmét, hogy a forint stabil és védett, senkinek nem ajánlja, hogy a forint ellen spekuláljon, mert a kormány nem engedi meg, hogy a sávon kívül változon a forint értéke. Magyarország tartalékai bőségesen elegendőek a forint védelmére.

A kormány véleménye szerint hosszabb távon nem lesz érdemleges hatása a gazdaságra a terrortámadásnak. A magyar gazdaság pedig úgy reagál, ahogy a fejlett nyugati világ. Ha csökken a növekedés, akkor nálunk is csökken, ha gyorsul, akkor nálunk is gyorsul. A kormányfő felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelek szerint az Egyesül Államokba pénzt utalni, illetve onnan számlát lehívni beláthatatlan ideig nem lehet. Az MNB azonban segítségére lesz azoknak a kereskedelmi bankoknak, amelyeknek ebből súlyos hátrányuk származna.

Mondja el……véleményét a FigyelőNeten! >>
Olvassa el folyamatosan frissített anyagunkat is:
Megtámadták Amerikát!

Így indult…

Derűlátóan tekintettek a keddi kereskedés elé a New York-i brókerek. Legtöbbjüket éppen az foglalkoztatta, hogy ki nyeri az AT&T kábelhálózatáért folytatott harcot, és már éppen arra hajlottak, hogy a Walt Disneynek sikerül megtorpedóznia az AOL Time Warner ajánlatát, amikor gondolatmenetüket laptopjuk egész képernyőjét beterítő óriásfelirat szakította meg: “A World Trade Center leomlott, az épületébe egymás után két eltérített utasszállító csapódott.”

A terrortámadás gazdasági hatásai 2Első reakciójuk: felhívni a legjobb ügyfeleket, és eladni, eladni, eladni mindent! Csakhogy erre nem kerülhetett sor, a New York-i tőzsde biztonsági okokból ki sem nyitott. Az események tovább pörögtek. Újabb támadás, a Pentagon is lángokban, és az európai tőzsdék szabadesésben. Egy pillantás a dollár árfolyamára. Az is zuhan. Az aranyat viszont veszik, mint a cukrot. Áramlik a pénz az olajba is. Ráadásul az európai börzéken az olajipari részvények árfolyama felfelé száguld. Egyértelműnek látszik a képlet: a piac úgy gondolja, a támadás a Közel-Keletről érkezhetett. Gondolkodásra nincs idő.

A hitelekkel nem lesz baj Az amerikai gazdaság várhatóan megugró pénzigényre már most felkészült a Fed – olvasható az amerikai jegybank szerepét betöltő intézet honlapján. A Fed elnöke, Alan Greenspan éppen Svájcban egy bankkonferencián tartott előadást, tud az eseményekről. Távollétében Roger Ferguson, a Fed második számú embere nyilatkozott, aki próbálta megnyugtatni a kedélyeket: “A banki és pénzügyi rendszer ugyan rendben van, de fel kell készülnünk az 1987-es tőzsdekrach utáni időszakot jellemző hirtelen megnövekedett likviditásigényre.”

Törékeny gazdaság és pszichológia

Tényleg nincs sok idő. Az elmúlt két évet amúgy is szélsőséges tőzsdei árfolyammozgások jellemezték, lett volna min edződni, de ami a világ börzéin történt tegnap, arra talán az 1987-es tőzsdeválság óta nem volt példa. A különbség az akkori helyzethez képest az, hogy most rossz passzban van az amerikai gazdaság, és a recessziót is éppen csak megúszta. A befektetők idegesek. Egyelőre el sem tudják képzelni, hogy mi fog történni az elkövetkező napokban.

Pesszimisták a tengerentúli elemzők

Az egyik legnagyobb brit bank, a HSBC piaci stratégája a CNN-nek adott nyilatkozatában valószínűnek tartotta, hogy a Fed még az októberi gyűlés előtt ismét a kamatlábakhoz nyúl, és negyed százalékponttal csökkent az idén több lépésben 3,5 százalékosra leszállított szinten. Ezt pedig ismételten azért tenné, hogy a gazdaság ne essen recesszióba.

A terrorakció legnagyobb ágazati vesztesei a biztosítótársaságok lehetnek, amelyek most a romba dőlt épületek, és a berendezések kártérítési igénye miatt igencsak nehéz helyzete kerülnek.

Rosszabb, mint Pearl Harbor?Az elhunytak számát tekintve szinte biztos, hogy a kérdésre igen a válasz. Gazdasági szempontból pedig azért bólinthatunk rá, mert az újfajta hadviselés jellegéből fakadóan az elkövetők nem nemzetállamok, kilétük felkutatása hosszabb ideig is eltarthat, ami nem hagyja nyugodni a piacot, és folyamatosan bizonytalanságban tartja.

Egy másik elemző, a Zurich Schudder Investmenttől szinte biztosra veszi, hogy a terrorakció közvetett hatása nyomán az amerikai gazdaság hosszú idő után először zsugorodni fog. Jóslatát egyrészt a magas olajárakra és az emberek visszaeső utazási kedvére alapozza, ami az utóbbi időben remekül teljesítő turisztikai szektornak is megálljt inthet. A makromutatók közül a fogyasztói bizalmi indexet érinthetik hátrányosan a tegnapi fejlemények.

Cégek tűntek el a romok alatt50 ezer ember dolgozott a WTC két tornyában, az épületkomplexum legnagyobb bérlője a legnevesebb amerikai brókerház, a Morgan Stanley Dean Witter volt, 3500 alkalmazottal (A cég közleménye >>). A Morgan a tornyok 12,5 százalékát bérelte (a WTC összterülete meghaladta az 1 millió négyzetmétert), a második legnagyobb bérlő a Port Authority volt, 9 százalékkal. A két torony 1970-ben épült 1 milliárd dollárért, és alsó Manhattan irodaterületének 10 százalékát képviselte. Nagyságát jól jellemzi, hogy saját irányítószámmal rendelkezett. A WTC-t 99 éves lízingszerződéssel idén szerezte meg a Silverstein Properties a Port Authoritytől. A vételár 3,2 milliárd dollár volt, ami minden idők legnagyobb ingatlantranzakcióját jelentette.
Igen jelentős cégek élete bénul meg a tornyok összeomlása miatt: a bérlők között volt többek között a Bank of America, a Deutsche Bank, a Credit Suisse, a First Union National Bank valamint az Oppenheimer Funds is. Az amerikai tőzsdék nem nyitottak ki se tegnap, se ma, az európai árfolyamok zuhannak. Tőzsdei zuhanás
Európában >>

A legnagyobb káresemény a biztosítások történetében

A tegnapi tragédia a biztosítások történetében is a leghatalmasabb, akár évekbe is beletelhet, míg a teljes kárt felmérik. Mivel az amerikai biztosítási szabályzatok alapján a terrorcselekmények is biztosítási eseménynek számítanak, a biztosítóknak feltehetőleg milliárdos összegeket kell majd kifizetniük. Az eddigi legnagyobb tragédia, az 1992-es Andrew hurrikán esetében 20 milliárd dollárt fizettek ki a biztosítók mai áron, ám akkor “csak” 38 áldozat volt. Épülettel kapcsolatosan az 1988-as Piper Alpha olajfúró torony felrobbanása volt a legköltségesebb: 3 milliárd dollárt is meghaladta a kárérték. A WTC-ben igen jó nevű cégek béreltek irodákat, ahol az alkalmazottak többsége igen jól fizető életbiztosítást kapott munkáltatójától. Bár pontos adatok még mindig nincsenek, több ezerre becsülik az elhunytak számát.

A biztosítók részvényei Európában zuhantak, és az is felmerült, hogy néhány amerikai biztosító fizetésképtelenné válhat. A kár mértéke miatt a viszontbiztosítókat is nagymértékben érinti az esemény. A Munich Re, a világ legnagyobb viszontbiztosítója azonban azt közölte a nyilvánossággal, hogy még egy ilyen mértékű tragédia sem rengeti meg a csoport pénzügyi stabilitását. A Swiss Re viszontbiztosító 1 milliárd dollárra becsüli az őt érintő kifizetéseket, ám hangsúlyozta, hogy ez csak egy nagyon kezdetleges, előzetes becslésnek tekinthető.

A nagy biztosítók részvényei együtt zuhannak Frankfurtban. Az Allianz tegnap 14,5, a Munich Re 15,66 százalékot esett, az árfolyamok csökkenése ma reggel is folytatódott.
Az FT cikke >>

Idehaza másként látják

Nem várható jelentős változás a világgazdaságban – mondta a FigyelőNetnek Hegedűs Miklós, a Gazdaságkutató Intézet ügyvezető igazgatója, hozzátéve: a gazdasági elemzők a normális működés alapján készítenek prognózist, ez pedig nem az. Az ilyen váratlan és semmilyen hagyományos kategóriába nem sorolható esemény hatásainak elemzése nem végezhető el azonnal.

Vegyes reakciókVisszaveti-e a fejlődést a terrorakció Európában? – kérdeztük Hegedűs Miklóst. Szerinte a kisebb rezgések elcsitultával, 2-3 hónap múlva már nem lesznek láthatóak a támadás hatásai az öreg kontinensen. Amerikában más a helyzet. Ott biztosan több időt vesz igénybe, hogy feldolgozzák a sérthetetlenségükbe vetett hit meggyalázását.

Mégis megkockáztatható, hogy a pánik elmúltával a nagy gazdasági folyamatok visszatérnek medrükbe. Fontos momentum, hogy az arab országok már nyilatkoztak: nem engedik, hogy bárki visszaéljen a helyzettel és az olajkitermelés csökkentésével olajválságot okozzon.

Az ilyen tragédiák a lelkekben okoznak súlyos változásokat, és a modern gazdaságban jelentős a személyes megfontolások, a lélektani elemek hatása. Ezért arra lehet számítani, hogy amint elmúlik a sokk, az igazi gazdasági törvények veszik át az irányítást. Valószínű azonban, hogy a racionalitás vezette globalizálódást lefékezik a politikai megfontolások. Az szinte biztos, hogy megint a feltörekvő országok veszítenek a legtöbbet.

Tőzsdekörkép – letarolták őket

Az alábbiakban megmutatjuk, hogy miként reagáltak a vezető tőzsdék és a BUX a tragédiára. A nap legnagyobb vesztese, csaknem 9 százalékos gyengüléssel a frankfurti DAX lett, a pesti tőzsdeiránytű 4 százalékos gyengüléssel az európai középmezőnybe tartozott.

A terrortámadás gazdasági hatásai 3A terrortámadás gazdasági hatásai 4

A négy grafikon pirossal bekarikázott részen jól látható, hogy mikor történt az esemény, szinte valamennyi tőzsde egyszerre reagált a hírre. Talán a magyar csak némi késéssel, de annál nagyobb hévvel.

A terrortámadás gazdasági hatásai 5A terrortámadás gazdasági hatásai 6

A frankfurti DAX napi indexmozgását ábrázoló grafikonon még nem látszik, de a börzemutató zárásra javított valamit, és 4273 ponton (-8,5%) fejezte be a kereskedést. Tőzsdeindexek a nagyvilágból >>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik