Belföld

Az Intel bemutatja a 2 gigahertzes Pentium 4 processzort

A Pentium 4 processzor alapú PC-k magasabb teljesítményszintet, ipari támogatottságot és bővebb platform választékot nyújtanak

Az Intel Corporation ma bemutatta az Intel Pentium 4 processzor 2 gigahertzen működő – azaz másodpercenként 2 milliárd óraciklussal dolgozó – változatát. A technológiai mérföldkövet jelentő új mikroprocesszor biztosítja, hogy a PC megfeleljen az egyre fejlődő felhasználói követelményeknek ma és a jövőben egyaránt. A számítógépgyártók világszerte ma vezetik be az új Pentium 4 processzoron és egyéb Intel technológiákon alapuló rendszereiket.

“A Pentium 4 gyorsan növekvő ipari és technológiai támogatása tükrözi a mögötte álló architektúra erejét és azon képességét, hogy megfeleljen a fejlődő és egyre újabb alkalmazási modellek igényeinek.” – jelentette ki Louis Burns alelnök, az Intel Desktop Platforms Group vezetője. “Az Intel processzor és platform technológiái, valamint iparági fejlesztései együttesen a következő évtized asztali számítástechnikájának alapját biztosítják.”

Az Intel és több mint 40 szoftverszállító és számítógépgyártó a Pentium 4-re optimalizált új alkalmazások és termékek széles választékát mutatta be, mind üzleti, mind pedig otthoni felhasználók számára. A processzorgyártó kiemelte az Intel platform kulcselemeit is, köztük napjaink nagy teljesítményű 850-es lapkakészletét, valamint a hamarosan várható, alacsony költségű 845-ös lapkakészletet, amely a közepes árkategóriában is elérhetővé teszi a Pentium 4 alapú rendszerek teljesítményét. Ezek lehetővé teszik a számítógépgyártók számára, hogy a Pentium 4 alapú rendszerek széles választékát kínálják a legfelső kategóriától az ezer dollár alatti rendszerekig.

“Az elmúlt évek PC iparági tapasztalata ismételten bizonyította, hogy az alkalmazási modellek folyamatosan fejlődnek és új alkalmazások jelennek meg,” – mondta Burns. “Noha a fejlődést néha nehéz megjósolni, iparágunk számára kulcsfontosságú, hogy új képességeket kiaknázó, előretekintő platform architektúrákat fejlesszünk. A Pentium 4 processzor is erre példa.”

A Pentium 4-en alapuló rendszereket úgy tervezték, hogy széles felhasználói rétegek igényeit kielégítse. Az otthoni felhasználók számára a Pentium 4 alapú rendszerek tökéletesen alkalmasak digitális információhordozó létrehozására és megosztására, maximális teljesítményű digitális hang- és képfeldolgozásra, grafikus 3D megjelenítésre és a legfrissebb Internet technológiák előnyeinek kihasználására. Az üzleti felhasználók számára a Pentium 4 processzor elsősorban magasabb szintű hatékonysági és együttműködési szintet biztosít. A hosszabb rendszer élettartam és a befektetés megtérülése a legjelentősebb versenyelőnyhöz segíti hozzá az üzleti felhasználókat, ma és a jövőben egyaránt. A Pentium 4 processzor egyben kellő teljesítményt biztosít a szoftveralkalmazások következő generációjának, és az Internet fejlődésének.

A 2 gigahertzes Pentium 4 processzoron alapuló, a világ legnagyobb teljesítményű asztali mikroprocesszoros rendszerei a digitális információhordozó létrehozásában és megosztásában akár 81 százalékkal is túlszárnyalják az 1 gigahertzes Pentium III processzorral dolgozó számítógép sebességét. A 2 gigahertzes Pentium 4 processzor az üzleti felhasználók számára a hatékonyság több mint 50 százalékkal való növekedését is lehetővé teszi az 1 GHz-es Pentium III processzorhoz képest, különösen multiprogramozott környezetben, ahol a háttérben futó feladatok (pl: vírusellenőrzés, a titkosítás vagy a tömörítés) növelik a processzor terhelését.

A 2 gigahertzes Intel Pentium 4 processzoron alapuló platformok az Intel számos legújabb technológiáját alkalmazzák, beleértve a nagyteljesítményű 850-es lapkakészletet. Az Intel 850 lapkakészlet két RDRAM* memóriabankja illeszkedik a Pentium 4 processzor 400 megahertzes rendszersínjéhez és 3,2 gigabájt per szekundum sebességű adatátvitelre képes. A számítógépgyártók és rendszerintegrátorok számára az Intel ma két alaplapot is bejelentett, az ATX formátumú Intel Desktop Board D850MV-t és a kisebb, mikro-ATX méretű Intel Desktop Board D850MD-t. Az Intel ezen kívül előzetes bemutatót tartott a közeljövőben megjelenő 845 lapkakészletéről is. Az új SDRAM alapú 845 platform kulcsfontosságú költségcsökkentést biztosít és egy új, közepes árfekvésű platform létrehozásával nagyobb választékot kínál majd az üzleti alkalmazásokhoz.

A SPEC CPU* 2000 benchmark tesztek szerint a 2 gigahertzes Pentium 4 processzor jelenleg a világ legnagyobb teljesítményű asztali számítógép processzora. A 2 gigahertzes Pentium 4 processzor SPECint*_base2000 teszteredménye 640, amely az asztali számítógép processzorok között a legmagasabb a világon, SPECfp*_base2000 teszteredménye pedig 704. A Pentium 4 processzor teljesítményéről szóló további információkért kérjük, látogasson el a www.intel.com/procs/perf weboldalra.

Elérhetőség és ár
A 2 gigahertzes Pentium 4 processzor az Intel 0.18 mikronos gyártástechnológiájával készül és a mai naptól kapható. Ezer darabos mennyiségben a 2 gigahertzes változat ára 562 dollár, az Intel most kibocsátott 1.9 gigahertzes változata 375 dollárba kerül. Az Intel világszerte a forgalmazók és a rendszerintegrátorok számára 2 gigahertz sebességig szállít dobozos Pentium 4 processzorokat.

Az Intel a világ legnagyobb lapkagyártója és vezető szerepet tölt be a számítógépgyártás, a hálózati valamint a kommunikációs termékek piacán is. Az Intelről szóló további információk találhatók a www.intel.com/pressroom weboldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik