Belföld

Több száz hátrányos helyzetű gyermek nyaralásáról gondoskodnak civil szervezetek és a Kraft Foods Hungária Gyermektábor programja

Több száz hátrányos helyzetű gyermek ingyen üdülhet a Kraft Foods Hungária Gyermektábor programja keretében.

Árvíz sújtotta területeken, magas munkanélküliséggel küzdő vidékeken élő gyermekek, állami gondozott értelmi sérült gyermekek nyaralnak két civil szervezet, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Napra Forgó Rehabilitációs Kht. által szervezett táborokban Szilvásváradon, a Római-parton, és a gánt-bányatelepi Fecskepalotában. A Gyermektábor program célja a társadalmi jellegű problémák enyhítése, a hátrányos helyzetű gyermekek megsegítése. A gyermekek nyaralását a Kraft Foods Hungária összesen több mint 13 millió forintos adománya tette lehetővé.A Gyermektábor program keretében szervezett üdülések vezetését, a táborozó gyermekek kiválasztását, a programok és speciális foglalkozások összeállítását két civil szervezet, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Napra Forgó rehabilitációs Kht., illetve a tagjaik között lévő szakképzett pedagógusok és szociális gondozók végzik.

460 hátrányos helyzetű gyermek díjmentesen nyaralhat a Nagycsaládosok Országos Egyesülete szervezésében a szilvásváradi, illetve a Budapesti Római-parti Gyermektáborban 2001. augusztus 4-19. között egy-egy hétig. Az árvíz sújtotta területekről, illetve magas munkanélküliséggel küzdő vidékekről jelentkező gyermekek nyaralását a Kraft Foods 12 millió forintos adománya tette lehetővé.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete, azaz a NOE 1987-ben alakult, s ma már körülbelül 22.000 családot tarthat számon tagjai között. “A Nagycsaládosok Országos Egyesülete több éve haszonélvezője annak az üzleti politikának, amelyet a Kraft Foods képvisel. Bátran mondhatjuk, hogy családok százai számára jelentett közvetlen anyagi segítséget, gyermekeinknek örömet, egyesületünk programjaihoz segítséget az a pénzben, édességben és egyéb formában nyújtott támogatás, amelyet a cégtől kaptunk különféle programok keretében” – nyilatkozta Kormosné Debreceni Zsuzsa, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének ügyvezetője. “Különösen értékesnek tartjuk, hogy a Kraft Foods jó példát mutat az üzleti szektornak abban, hogy haszna egy részét jótékony célokra fordítja, és egyben a civil társadalom fejlesztését is szolgálja.”

A Gyermektábor program keretében 28 állami gondozott, középsúlyosan értelmi sérült gyermek nyaralhat augusztus 23-30. között a Fejér megyei Fecskepalotában. A szakszerű üdültetésről a Napra Forgó Kht. gondoskodik. A gyerekek a martonvásári Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon tanulói. A programok összeállításánál nagy figyelmet fordítottak a sérült gyermekek speciális szükségleteire és képességeik szintjére, a szórakoztató, közösségi programok mellett például csoportos és egyéni mozgásfejlesztésen is részt vesznek. A fogyatékos gyerekek nyaralását a Kraft Foods Hungária 1 millió forintos adománya tette lehetővé.

A Napra Forgó Rehabilitációs Kht. célja a megváltozott munkaképességű (leszázalékolt fogyatékos, rokkant) emberek személyközpontú, integrált foglalkoztatási rehabilitációja. A Fecskepalota egészségkárosodott, sérült és fogyatékos gyermekek és felnőttek rekreációs központja. A harminc főt befogadó, összkomfortos, speciálisan berendezett és tolókocsival átjárható pihenőház a Vértes hegységben, Gánt-Bányatelepen létesült kilenc esztendeje huszonöt magyar alapítvány illetve önkormányzat összefogásával.

A Kraft a Gyermekekért Program 1999-ben indult el azzal a céllal, hogy a gyermeket érintő társadalmi, szociális problémák hatását enyhítse. A program keretében a Kraft Foods Hungária többek között hátrányos helyzetű gyermekek egészségügyi ellátásának javításához és oktatási lehetőségeinek kibővítéséhez járul hozzá. A hosszú távú program első részeként két éve karácsonykor a Milka szaloncukor értékesítéséből származó bevételek felhasználásával létrehozták a “Milka a Gyermekekért” alapítványt, amely a hátrányos helyzetű gyermekeket támogatta. A program során valósult meg például a Bice-bóca farsang (mozgássérült gyerekek játékos farsangi bálja) valamint a Battonyai Gyermekfalu lakói körében meghirdetett Ki mit tud? vetélkedő. Tavaly több mint 800 hátrányos helyzetű gyermek nyaralását finanszírozta az alapítvány, idén pedig a gyermeknap alkalmából közel másfél tonna csokoládét adományozott hátrányos helyzetű gyermekeknek.

További információ:

Tomori Nóra, Humán erőforrás igazgató, Kraft Foods Hungária Kft., tel: 382-4242

Kormosné Debreceni Zsuzsa, ügyvezető, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, tel.: 317-4563

Orbán Péter, Napraforgó Kht., tel.: 06/20/9713-224

Papp-Takács András, Ügyfélképviselő, Noguchi & Peters Communications, tel: 312-7289
e-mail: papp-takacs@mail.noguchi.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik