Belföld

Kivártak a tengerentúli befektetők

Csökkennek az árfolyamok Amerikában és Japánban. Egyre jobban terjed a FireWire vezérlőchip. Árháború zajlik az Intel és az AMD között. Mind olcsóbbak a high-end processzorok.

Kivártak a tengerentúli befektetők 1Csökkenő árfolyamok Amerikában

Óvatos kereskedés jellemezte az amerikai piacokat a hét első napján. Mindhárom vezető részvényindex veszített értékéből; Dow Jones 0,4, a Standard & Poors 500 0,5, a Nasdaq Composite pedig 0,2 százalékkal csökkent.

Nikkei: 17 éves mélypont Bár 0,8 százalékos csökkenés után 11 189 ponton zárt a Nikkei-225, a vezető távol-keleti index 11 050 ponton (erre 1984 októbere óta nem volt példa) is állt a kereskedés folyamán. A befektetők pesszimizmusát az váltotta ki, hogy a szigetországban júliusban öt százalékos rekordszintre szökött fel a munkanélküliségi ráta. Ahelyett, hogy az olcsó munkaerőnek örültek volna, a hírből a következőt olvasták ki a piaci szereplők: Japán gazdasági lassulása tömeges elbocsátásokra kényszeríti a vállalatokat.

A piaci reakciókat kommentálva Hitoshi Suzuki, a Daiwa Research Institute elemzője kijelentette, hogy a hír nyomán a kormány kiegészítő költségvetési programja került a figyelem középpontjába. Ez ugyanis prioritásként kezeli a munkahelyek teremtését és a munkanélküliség csökkentését. A programban szerepel többek között, hogy minden egyes cég 300 ezer jent (azaz mintegy 2 500 dollárt) kap minden egyes 45 éves vagy annál idősebb munkanélküli felvételéért. A kiadásokra az 1999 januárjában felállított hatvan milliárd jenes alap nyújt fedezetet.

A Toshiba részvényei csökkenő árfolyamok mellett cseréltek gazdát, miután a chipgyártó óriás egy nappal korábban bejelentette, hogy megválik 17 ezer dolgozójától. A befektetők – a munkanélküliségi jelentés fényében – mindezt pesszimistán értékelték, ahelyett, hogy az átszervezés hatékonyságnövelő oldalára tekintettek volna.

A szakértők azzal magyarázták a piaci szereplők távolmaradását, hogy a befektetők kivárnak a héten megjelenő makrogazdasági adatokra. Kedden a fogyasztói bizalmi indexről, szerdán a második negyedéves GDP-ről, csütörtökön a lakossági jövedelmekről, pénteken pedig a gyári megrendelések állományáról publikálnak jelentést. A pénzügyi szektor képviselői a vesztesek táborába tartoztak, a technológiai papírok viszont jobban szerepeltek.

Egyre jobban terjed a FireWire

A Texas Instruments (TI) az első, 800 Mbit/s sebességre képes, soros összeköttetést megvalósító FireWire chipkészletet mutatta be a nagyérdeműnek hétfőn az Intel Developer Forumon (IDF). Igaz, a Texas Instruments elsőként, és a tervekhez képest meglepően korán mutatta be az új IEEE 1394.b-re épülő megoldását, a kész eszközök megjelenésére még a jövő évig várni kell. Az eredeti FireWire (IEEE 1394; i-Link) csatolóhoz képest kétszeresre növelt adatátviteli sebesség nem az egyedüli újítás az IEEE 1394.b-ben. Az új szabványban az összeköttetésben lévő eszközök maximális távolsága 5 méterről a hússzorosára, 100 méterre nőtt.

A TI-nek az idei évben várhatóan összesen 18 millió FireWire vezérlőchipjé építik be a PC-kbe, de a chipek emellett számos hordozható szórakoztatóelektronikai termékben is otthonra találtak (főleg azokban, amelyekben kulcsszerepet játszanak a jó minőségű képek). A megnövelt sebesség és összeköttetési távolság azonban újabb felhasználási területeket nyithat meg a rendszer előtt. Az új változat 800 MBit/s sebessége a későbbiekben 1600, majd pedig 3200 MBit/s-ra növekedik, s ez további támogatókat nyerhet meg a technológiának. A rivális USB 2.0 technológia, amely 450 MBit/s adatátviteli sebességre képes, már a jelenlegi IEEE 1394(.a) FireWire változat mellett sem tűnik túlzottan életképesnek.

Olvassa el a CNet cikkét angolul!

Árháború a high-end processzorok piacán

Miután az Intel hétfőn – 1,9 és 2 GHz-es processzorainak bemutatásával egyidőben – 54 százalékkal csökkentette Pentium 4-es lapkái árát, az Advanced Micro Devices (AMD) is hasonló lépésre szánta el magát. Az 1,4 GHz-es Athlonok ára például 130 dollárra esett a korábbi 253 dollárról, ez 49 százalékos csökkenés. A processzor így három dollárral olcsóbban kínálja magát, mint megegyező órajelű Pentium 4-es társa.

A fenti árak persze listaárak, ezer darabos rendelési mennyiségekre. Tekintettel viszont arra, hogy számos piaci szereplő ennél jóval nagyobb mennyiségekben vásárol, még tovább is módosulhatnak lefelé. A nagy vevők ugyanis sokszor a szükségesnek ítéltnél is nagyobb mennyiségeket vásárolnak fel, csak azért, hogy olcsóbban juthassanak a processzorokhoz. A mamutcégek a fölös mennyiségeket felárral próbálják meg értékesíteni a másodlagos piacon. Gyakran fordul elő viszont, hogy “homokszem kerül a gépezetbe”: ekkor a listaáraknál is alacsonyabb kiskereskedelmi áraknak örülhetnek a folytonos újítás kényszerétől szenvedő számítógép-felhasználók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik