Belföld

Életszínvonal-emelkedést hozott az amerikai boom

Az elmúlt évtizedben lezajlott amerikai gazdasági csoda nyomán jelentős mértékben javult az életszínvonal a tengerentúlon. Vajon Magyarországon is jobb lett az átlagember helyzete?

Életszínvonal-emelkedést hozott az amerikai boom 1A legfrissebb, átfogó amerikai népszámlálási adatok tanúsága szerint nagy mértékben javult az élet minősége az Egyesült Államok gazdaságának “nagy évtizedében”. A lakosság jobb kereseti lehetőségek mellett állhat munkába, lakáshoz jutni könnyebb, mint valaha, az oktatás területén is komoly előrelépés mutatkozik.

Amerikai álom – updated

A gazdasági fejlődés és az életszínvonal javulása kéz a kézben zajlott; az egyik jótékonyan hatott a másikra és fordítva. Ha ugyanis valaki nagyobb házba költözik, megnő jelzáloghitele és az azután fizetett kamat mennyisége is. Ha több autót használ a lakosság, nő a benzinfogyasztás, és így tovább.

Az amerikai álom újraéledését mi sem mutatja inkább, mint a bevándorlók számának hirtelen megugrása. A nemzet 30,5 milliónyi külföldön született lakosából ugyanis mintegy 44 százalék (azaz több mint 13 millió) az elmúlt évtizedben érkezett a korlátlan lehetőségek országába. A bevándorlók aránya az össznépességen belül eléri a 11 százalékot, s ez a ’30-as évek óta a legmagasabb értéknek számít.

Bár az északkeleti régióba tömörül még mindig a legtöbb jólét, az elmúlt évtizedben jelentősen mérséklődtek a területi különbségek. Tavaly már a lakosság 90 százalékának volt autója – ilyen magas arányra eddig nem akadt példa. A háztartások csaknem ötödénél három vagy annál több gépjármű sorakozik a garázsban. A jólétet jelzi az is, hogy a dolgozók 76 százaléka egyedül vezeti autóját munkába menet – a környezetvédők nagy bánatára.

Ki számít szegénynek?A szegénységet egyaránt értelmezhetjük abszolút, illetve relatív fogalomként. Az első esetben azt tekinthetjük szegénynek, aki egy meghatározott reáljövedelemnél kevesebbet kap; a másodikban figyelembe vesszük az egyén, illetve a háztartás társadalmon belüli relatív helyzetének változását is.

A keresetek javulására utal továbbá, hogy minden negyedik otthonban hét vagy annál több szoba található. A lakások csaknem ötödének alapterülete meghaladja a 183 négyzetmétert.

A 2000-es adatok tanúsága szerint a lakosok csaknem 13 százaléka él szegénységben; az arány alacsonyabb mint 1990-ben. A szegények mintegy ötöde kiskorú, tizede pedig 65 évnél idősebb. Az éves keresetek húsz államból nyolcban meghaladják a 41 343 dolláros (azaz mintegy 11,5 millió forintos) nemzeti átlagot.

Növekvő jövedelmi különbségek Magyarországon

Pillanatkép tavalyról
Csoportok
Havi személyes jövedelem
A foglalkoztatottak százalékában
Szellemi
75 258
127
Fizikai
47 069
79
Kisvállalkozó
79 326
134
10 fõ fölött foglalkoztató
114 953
194
Nyugdíjasok átlaga
33 350
56
Forrás: TÁRKI

Az elmúlt tíz évben egyrészt jelentősen megnőttek a magyar lakosságon belül a jövedelmi különbségek (ezt jelzi, hogy a legjobban keresők 7,5-szer annyi jövedelmet realizálnak, mint a legszegényebbek), másrészt a jövedelemeloszlás szerkezete is megváltozott – áll a TÁRKI legfrissebb tanulmányában. A hazai gazdaság és a társadalom struktúrája lényegében megfelel az Európai Unió kevésbé fejlett országaiban tapasztaltaknak; bár mind a jövedelmek szintje, mind pedig az átlagos életszínvonal elmarad attól.

Az alkalmazottak átlagkeresete 57 666 forintot tett ki tavaly, szemben az 1992-es 18 707 forintos értékkel; a nyugdíjasok átlagosan 33 058 forintot kaptak 2000. márciusában, ez több mint háromszorosa az 1992-ben mért 9175 forintos tipikus nyugdíjnak. Az évtizedet vizsgálva megállapítható, hogy a nagy átrendeződés lényegében a ’90-es évek első felében zajlott le, azóta egyik évről a másikra nem tapasztalhatók jelentős változások.

Eszmei az időpont A népszámlálás állapotfelvétel, vagyis egy adott pillanatra, az eszmei időpontra vonatkozik. A 2001. évi népszámlálás eszmei időpontja a törvény szerint 2001. január 31. és február 1. közötti éjfél volt. Az összeírás körét az ebben a pillanatban életben levő személyek és meglevő lakóegységek tették ki, akik és amelyek megfeleltek a az előírt követelményeknek.

A népszámlálás előzetes adatai

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idén februári népszámlálása szerint 2001. feburár 1-jén 10 millió 197 ezer személy élt az országban. Eszerint az ország népessége mintegy 178 ezer fővel csökkent az előző népszámlálás, 1990. január 1-je óta, viszont 192 ezerrel több, mint az 1990. évi népszámlálás induló adataiból a KSH által továbbvezetet, 2001 elejére becsült népességszám.

Az előzetes összesítés eredményei alapján a lakóegységek közül 4 millió 305 ezer felel meg a lakás vagy üdülő feltételeinek. A lakások közel 15 százaléka egyszobás, és ehhez hasonló, közel 15 százalékos arányt képviselnek a négy- vagy több szobás lakások is. A legtöbb lakás (41 százalék) két-, illetve 3 szobás (30 százalék). A mért adatokat azonban csak korlátozottan hasonlíthatjuk össze az 1990. évi népszámlálás hasonló adataival, hiszen a két összeírás eltérően vette figyelembe az üdülőket és az intézeteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik