Belföld

A Sun Microsystems Magyarország éves eredményei és az új pénzügyi tervei

A Sun Magyarország az elmúlt két évben a tőle megszokott dinamizmusnak megfelelően növelte a 2000. július 1-jétől ezév június végéig tartó 2001. pénzügyi év árbevételét.

A Sun Microsystems Magyarország Kft. tájékoztatást adott a cég 2001. júniusában zárult pénzügyi évének eredményeiről és a 2001. július 1-jén kezdődött pénzügyi év legfontosabb kihívásairól és terveiről.

Éves eredmények
A Sun Magyarország az elmúlt két évben a tőle megszokott dinamizmusnak megfelelően növelte a 2000. július 1-jétől ezév június végéig tartó 2001. pénzügyi év árbevételét. A cég az anyavállalat által elvárt éves árbevételi tervet – a hazai piac ismert nehézségei ellenére – fölülmúlva, dollárban számított 47%-os bevételnövekedést könyvelhetett el (1). Bár a legfrissebb magyarországi adatokat tartalmazó hivatalos jelentések még nem kerültek nyilvánosságra, a várakozások alapján az elmúlt évben a UNIX rendszerek hazai piaca dollárban kifejezve néhány százalékkal csökkent. A vállalat ezen a piacon elért növekedése azt jelzi, hogy a Sun-nak további, igen jelentős szeleteket sikerült elhódítania versenytársaitól és biztos vezető helyet tudhat magáénak.

A növekedés mögött az elmúlt években folytatott erős, ügyfélközpontú stratégia áll, mely egyrészt a nagyvállalati megoldásokra történő összpontosítást, másrészt pedig a sikeres viszonteladói partnerhálózat kiépítését jelenti. Míg a Sun a most zárult pénzügyi évet megelőző időszakban a csúcsteljesítményű kategóriában lett a mintegy 10 darab Enterprise 10000, azaz StarFire eladásával abszolút piacvezető, addig az elmúlt esztendőben – amellett, hogy a felső kategóriában a Sun megtartotta vezető pozícióját – több erőforrást tudott a közepes teljesítményű gépek piacára koncentrálni, így az előzetes becslések alapján a Sun ebben a kategóriában is piacvezetővé vált. Az alsó gépkategóriában, ahol az anyavállalat az elmúlt év során jelentette be az első, 1000 dollár alatti UNIX munkaállomását, megjelentek az első UltarSPARC III processzorra épülő gépek is, melyekből sikerült több száz Sun munkaállomást értékesíteni a hazai piacon.

Ezen gépek túlnyomó részét a Sun Magyarország egyre szélesedő partneri hálózata révén adta el. Mint emlékezetes, az elmúlt évben írta alá a vállalat az Avnet Kft.-vel, a világ egyik legnagyobb informatikai disztribúciós cégével az ún. CDP (Channel Development Provider), azaz az értékesítési csatorna fejlesztését célzó disztribúciós szerződést.

A most lezárult esztendő talán legemlékezetesebb bejelentése a SunFire midframe (midframe = mainframe + midrange) szerverek piacra kerülése volt, melyek a mainframe (nagygépes) környezet tulajdonságaival bíró, maximális rendelkezésre állást biztosító számítógépek, ugyanakkor áruk a közepes kategóriájú (midrange) számítógépekre jellemző. Az első SunFire augusztus elején érkezik meg Magyarországra.
A piaci szegmensek tekintetében a korábbiaknak megfelelően a telekommunikációs, a pénzügyi és a kormányzati szektor adta a bevétel döntő többségét úgy, hogy mindhárom szegmensből közel azonos értékben érkeztek megrendelések. Az elmúlt év elején kitűzött egyértelmű stratégia, mely szerint a Sun igen erőteljesen kíván az oktatási területre koncentrálni, átütő sikert hozott. A NIIFI (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda) által, a magyar tudományos, oktatási és közgyűjteményi szféra számítási igényeit kiszolgáló számítógép beszerzésére kiírt pályázaton a Sun Microsystems 96 processzort tartalmazó számítógép-konfigurációja nyert, mely teljesítménye alapján felkerült egy független szervezet által félévenként összeállított, a világ 500 legerősebb gépét tartalmazó Top 500 listára. A fenti konfiguráció máig az egyetlen szuperszámítógép, amely Magyarországon került telepítésre. Az oktatási területen egyébként a Sun nem kíván feltétlenül profitot realizálni, ezért a szuperszámítógép átadását követően is igen kedvező áron kínált berendezéseket, így csaknem 120 UNIX rendszer került az oktatási szférában leszállításra.

Ugyancsak számottevő eredményekről számolhat be a Sun Microsystems hazai szolgáltatások üzletága is. A szerződéses szerviz 50%-os, a “Professional Services” és az oktatás együttesen számított bevétele pedig 123%-os növekedést regisztrálhatott. Ezen növekedés alapján a Sun hazai bevételének mintegy 20%-át teszik ki a szolgáltatások, mely szintén jelentősnek mondható a három évvel ezelőtti, a szerviz indulásakor elért 5%-kal szemben. A két éve bevezetett “Professional Services”a Sun hardverek mellé nyújtott platform szintű integrációt megvalósító szolgáltatásokat végzi. Az ebből származó bevétel a 2001-es pénzügyi évben a szolgáltatásokból származó összbevétel egyharmadát nyújtotta és számos nagy kihívást jelentő egyedi projektet valósított meg sikerrel, melyek között adatközponti megoldások, cluster fejlesztések és storage area network megoldások is szerepeltek.

Az új pénzügyi év céljai
Az elmúlt pénzügyi évben megvalósított sikeres ügyfél menedzsmentet, termékfókuszt, és szolgáltatásokat követően a Sun Magyarország további, eredményességet javító célokat fogalmazott meg a július elején kezdődött új pénzügyi évére vonatkozóan. A piac szempontjából a Sun változatlanul a pénzügyi, valamint a telekommunikációs és a kormányzati szférára kíván koncentrálni, és folytatni kívánja a hazai oktatási szektor támogatását is.

Az éves marketing célok tekintetében a Sun Magyarország az elmúlt évek sikereit követően a UNIX szerverszállítóból el kíván mozdulni a platformszintű megoldások szállításának irányába. A cég felismerte ugyanis, hogy ügyfelei számára nem csupán a végtelenül megbízható hardver, hanem a már meglévő rendszerekkel együttműködni képes rendszerek válnak elsődleges fontosságúvá. Ennek megfelelően a Sun Microsystems Magyarország a mind erőteljesebb kereslettel bíró adattárolás és az ahhoz tartozó integráció terén csakúgy, mint a SunONE kezdeményezés keretében elindult szoftverimplementációk terén is erősíteni kíván. A SunONE program keretében a Sun teljeskörű szoftvermegoldást képes nyújtani a web alapú szoftvermegoldások létrehozására, bevezetésére és használatára. A SunONE kezdeményezés szoftveroldalról magában foglalja a Solaris operációs rendszert és klaszterszofvert, a Java programozói és futtatói felületeket, valamint a legnagyobb részben az iPlanet szoftvermegoldásait, melyek a web- és alkalmazásszerver szintjétől egészen az e-business és portál megoldásokig tartalmaznak iparágvezető szoftvereket. A magyar piac igényeire történő válaszként hamarosan elindítja a PC-s rendszereknél jóval olcsóbban üzemeltethető, így azok alternatíváját jelentő vékonykliens-megoldásokat, azon belül pedig a StarOffice ingyenes irodai programcsomag magyar nyelvű változatát népszerűsítő kampányát.

A Sun Microsystemsről
1982-es születése óta egyazon jövőkép – “A hálózat maga a számítógép™” – hajtotta előre a Sun Microsystemst (NASDAQ: SUNW) jelenlegi pozíciójáig, a nagyvállalati hardverek, szoftverek, valamint a világhálót működtető szolgáltatások vezető szállítójává, amelyek segítségével a vállalatok üzleti tevékenységüket az n-edik hatványra emelhetik. A 18,3 milliárd dolláros éves bevételt elért Sun több, mint 170 országban megtalálható, nemkülönben a World Wide Weben a http://www.sun.com címen.

###

A Sun, a Sun logo, a Sun Microsystems, a Sun StorEdge, a Solaris, a Java One, a Jini, a Jiro, az iPlanet, a Forte, az iForce, valamint az “A hálózat a számítógép” mondat a Sun Microsystems, Inc. Védjegyei vagy bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és más országokban. A Sun minden SPARC-védjegyet licenc alapján használ, amelyek SPARC International, Inc. védjegyei vagy bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és más országokban. A SPARC-védjegyeket viselő termékek a Sun Microsystems, Inc. által kifejlesztett architektúrára épülnek.

További információ:
Szkurka János
Sun Microsystems Magyarország
Telefon: 489-8989
E-mail: janos.szkurka@hungary.sun.com

***

(1)Az anyavállalat szabályai szerint a leányvállalatok pénzügyi eredményei számszerűen nem publikálhatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik