Belföld

A Masterfoods többségi részesedést szerez a Royal Canin cégben

A Masterfoods Holding., a Mars Inc. száz százalékos tulajdonú francia leányvállalata bejelentette, hogy megállapodást kötött a BNP Paribas társasággal: megvásárolja annak 56,4 százalékos részesedését, részvényenként 145 eurós áron, s ezzel többséget szerez a Royal Canin cégben. A Royal Canin értékét 1.514 millió euróra becsülik. Az ár a legutóbbi hónap részvény-átlagárát 29 százalékkal haladja meg. A tranzakció jelenleg az Európai Bizottság jóváhagyására vár.

A hobbiállat-eledelek piacán jelenlevő két világcég fejlesztési stratégiájának fontos lépése ez a tranzakció. A Royal Canin prémium minőségű termékeit elsősorban szakboltokban értékesíti, míg a Masterfoods konzerv- és száraztápjait főleg élelmiszerboltokon, kiskereskedelmi hálózaton keresztül.

Dick Raper a Masterfoods európai elnöke szerint: “Vonzó lehetőség ez, két igen sikeres, az előregyártott állateledelek piaci szektorában egymást kiegészítő termékekkel és szakértelemmel rendelkező vállalkozás összefonódása. E tranzakció lehetővé teszi mind a Masterfoodsnak, mind a Royal Caninnak, hogy magas színvonalú termékeiket továbbfejlesszék, s így feleljenek meg a változó fogyasztói igényeknek, olyan piaci versenyben, amelyet egyébként nagyon sok beszállító szolgál ki az értékesítés széles skáláján.”

Bertrand Meunier, a PAI ( Paribas Affaires Industrielles) igazgatótanácsának tagja a bejelentés kapcsán hangsúlyozta, hogy rendkívül elégedettek a Masterfoods céggel kötött megállapodással. “Úgy hisszük – mondta -, hogy ez az üzlet a legjobb út a Royal Canin cégnek is, nyeresége növelésére. Emellett, megítélésünk szerint igen vonzó árat kaptunk részvényeinkért.”

Dick Raper rámutatott: “A Royal Canin tapasztalatai és ismeretei az előregyártott állateledelek terén jól kapcsolódnak a Masterfoods élelmiszer-szektorban szerzett szakismereteihez. Ezért úgy véljük, hogy a PAI és a Masterfoods között létrejött megállapodás teljesen egybevág a Royal Canin részvényeseinek, alkalmazottainak az érdekeivel is.”

A megállapodást követően a felek bejelentették, hogy a Royal Canin továbbra is a hobbiállat-eledelek fejlesztéséért felelős világcégként működik, mint eddig. Azt is megerősítették, hogy a jelenlegi elképzelések szerint Henri Lagarde, a Royal Canin elnöke és a vállalat eddigi vezető testülete igazgatja ezután is a társaságot.

A Royal Canin és a Masterfoods között sok a hasonló vonás: mindkét cégben kiemelten kezelik az alkalmazottak teljes körű bevonását és folyamatos tájékoztatását; mindkét társaság erős, egymást kiegészítő technológiai és élelmezéstudományi alapokkal rendelkezik; s igen határozott és sikeres volt eddigi üzleti stratégiájuk is.
A tranzakció nyomán létrejött konstrukciótól pedig mindkét üzletágnak a vásárlók, a fogyasztók megelégedettségére szolgáló továbbfejlődését várják.

A Masterfoods azt tervezi, hogy a Royal Canin által szerzett nyereséget a Royal Canin nemzetközi üzleteinek hosszú távú fejlesztésébe forgatja vissza, s nem osztja ki egyelőre osztalékként a részvényesek között.

A Royal Canin a prémium minőségű állateledelek jelentős szállítója. 2000-ben a csoport eladásai 425 millió euro értéket tettek ki. A társaság mintegy 100 országban működik, és 6 gyárban 1360 főt alkalmaz, 14 leányvállalattal rendelkezik.
A Royal Canint jegyzi a Párizsi Tőzsde.

A Masterfoods Holding működése három szektort ölel fel: a snack ételek, az élelmiszerek és előregyártott állateledel termékek területén. Franciaországban 5 különböző helyen folytatja a gyártást, 2350 munkatársat foglalkoztat. A Masterfoods Holding a magánkézben lévő részvénytársaság, a Mars Incorporated cég francia holdingvállalata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik