Belföld

Csepi Lajos – az Index megmentője?

Az Index.hu vezérigazgatójaként folytatja fordulatokban gazdag pályafutását Csepi Lajos, a Fotex jelenlegi vezérigazgatója, az Állami Vagyonügynökség egykori vezetője. Szakértelmére és kapcsolati tőkéjére igencsak szüksége van a portálnak, hiszen már 1 milliárd forintos éves árbevétellel számolnak.

Arc-él: a főprivatizátor útja a dotkom szektorig

Csepi Lajos – az Index megmentője? 1Első diplomáját a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerző, de ezen kívül jogász-közgazdász végzettséggel is bíró Csepi Lajost az Állami Vagyonügynökség vezetőjeként ismerte meg az ország. Csepi 1990-94 között töltötte be a privatizációs szervezet elnöki tisztségét, figyelme ezek után a bankszektor felé fordult. Elnöki tanácsadó az OTP, később pedig az ABN Amro Bankban. A Fotex elnök-vezérigazgatójává 1999 elején lépett elő.

Az 51 éves Csepiről ezenkívül köztudott, hogy szenvedélyes sportember. Neve rendszerint feltűnik az amatőr teniszversenyek mezőnyében, teniszpartnerei között tartják számon Martonyi János külügyminisztert is. Jegyzik nevét sportbürokrataként is: Gyárfás Tamás mellett a Magyar Úszó Szövetség társelnöke. Ez utóbbi pozícióját 1992 óta tölti be, mindezek mellett több éven keresztül a Magyar Olimpia Bizottság tagja is volt.

Csepi feladata az Index eladása?

Az Index sztoriAz Index.hu Rt. 1999 októberében alakult meg, 50 millió forintos alaptőkével. Tartalomszolgáltatás mellett internetes szoftver- és megoldás fejlesztéssel, reklámtevékenységgel, és e-businessel is foglalkoznak.

Szorult helyzetében igencsak jól jön most az Indexnek Csepi szakértelme és kapcsolati tőkéje. A portál tavalyi árbevétele 480 millió forint volt, ezt egészítette ki az a 800 millió forintos befektetés, amelyet a Net.IPO-n, illetve a Német Befektetési Társaságon keresztül azok tulajdonosa, a Deutsche Balaton AG kockázati tőketársaság vitt a cégbe, 25 százalékos részesedésért. A tavalyi Csepi Lajos – az Index megmentője? 2veszteség 183 millió forintra rúgott, ezt kell a portálnak idén nullára lefaragnia – nyilatkozta alig három hete a Figyelőnek Braun Róbert, az Index.hu vezérigazgató-helyettese (A Figyelő cikkét itt olvashatják >>). Az év elején készített 2001-es terv 1 milliárd forint körüli árbevételt tűz célul, ebből azonban a pangó hirdetési piacnak köszönhetően az első negyedévben csupán 124,8 milliót sikerült realizálni. A nyomott árak és az állóvízzé átalakult BÉT ráadásul elvette a cég kedvét a tőzsdére meneteltől is, pedig korábban sokan bíztak a tartalomszolgáltató részvénykibocsátásának sikerességében.

“Az Index egy globális médiahálózat részévé kíván válni. A mai helyzetben azonban a cég eladása feltehetően előbb következik be, mint azt a tulajdonosok szerették volna.” – írta a múlt hónapban a Figyelő. Csepi, aki privatizációs múltja végett vállalat-eladásban igencsak otthon van, az Index értékesítésben kulcsszerepet játszhat.

Kőrösi Ákos, az Index Rt. eddigi elnök-vezérigazgatója a társaság elnöke marad, míg Braun Róbert, Uj Péter és Gerényi Gábor az igazgatóság tagjaként dolgozik tovább. Csepi szerződése opciós jogokat tartalmaz, így az új vezető igencsak érdekelté válik abban, hogy a hazai vezető internetes vállalkozás kilábaljon a bajból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik