Belföld

A Panasonic új szoftverfejlesztő laboratóriumot nyit a csehországi Pilsenben

A németországi Langenben működő Panasonic European Laboratories GmbH szoftverfejlesztő laboratóriumot nyit a csehországi Pilsenben. Az új laboratórium, a Panasonic Europe Software Development Laboratory s.r.o. (PESDL), amelynek hivatalos megnyitását 2001 novemberére tervezik, eleinte főként digitális TV-khez és set-top boxokhoz fejleszt szoftvereket.

A PESDL ügyvezető igazgatója, Dr. Rainer Heiss elmondta: “Nyugat-Európában hiány van informatikai szakemberekből. Három okból választottuk Pilsent az új laboratórium helyszínéül. Egyrészt magasan képzett szoftverfejlesztő mérnökök találhatóak a régióban, valamint szoros kapcsolataink vannak a tekintélyes Nyugat-Csehországi Egyetemmel, végül de nem utolsósorban a pilseni TV-gyárunk (Matsushita Television Central Europe, s.r.o.) közelsége is szerepet játszott e döntés meghozatalában.”

“Két éven belül mintegy 30 helyben toborzott szoftverfejlesztő mérnökünk lesz, akik digitális TV-vel, set-top boxokkal, később PC-kkel és mobil kommunikációval kapcsolatos szoftverprojekteken fognak dolgozni.”

A Panasonic European Laboratories GmbH (PEL) 1991-ben jött létre a németországi Langenben. A PEL jelenleg 70 főt foglalkoztat, és két részlege van: az egyik a PAVCEL (Panasonic AVC European Laboratory), amely következő generációs digitális AV (audio video) termékek fejlesztésével, a másik a PMCEL (Panasonic Mobile Communications European Laboratory), amely harmadik és negyedik generációs mobiltávközlés kutatásával foglalkozik. A Panasonic Europe Software Development Laboratory s.r.o. (PESDL) a PEL leányvállalata, és tevékenysége összefügg a PAVCEL tevékenységével.

A Panasonic – a japán Matsushita konszern legismertebb márkaneve – mindegyik termékkategóriájában a világ élvonalához tartozik. A céghez kapcsolódó további márkanevek a Technics, a Ramsa és a National. A világ szórakoztató elektronikai iparágának egyik vezetőjeként kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet a Panasonic, elsősorban a DVD- és plazma technológia terén. Ezen túlmenően a telekommunikáció területén is jelentős szerepet tölt be alközpontok, GSM eszközök és a harmadik generációs mobil rendszerek fejlesztőjeként és gyártójaként.

A Matsushita 1994-ben alapította meg a Panasonic Magyarországot, amely elsősorban szórakoztató elektronikai termékeket, telekommunikációs berendezéseket, ezen belül telefon alközpontokat és mobilkészülékeket, valamint irodatechnikai termékeket, illetve professzionális berendezéseket, így például zárt láncú videó-rendszereket forgalmaz. A Panasonic Magyarország árbevétele 2000-ben meghaladta a 14,4 milliárd forintot. Ennek 59 százaléka a szórakoztató elektronikai termékek eladásból származott, mely szektorban a Panasonic Magyarország Kft. 18 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A magyar cég piacvezető továbbá hifi komponensek, videomagnók, a mini DV kamkorderek és a hordozható audio termékek területén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik