Belföld

Feljelentésekkel a zsebszerződések ellen

Külön osztály jött létre az FVM-ben, és tárcaközi bizottság alakult annak megakadályozására, hogy az uniós szerződés esetleges kiskapuit kihasználva európai földművesek vásárolják fel a magyar ugart.

Mára kiderült, hogy a földtörvény módosításával nem sikerült csökkenteni a zsebszerződések számát. Sőt ez a lehetőség továbbra is nyitott a külföldiek hazai földszerzése előtt. Az ellenzék szerint kifejezetten elősegíti a külföldiek földszerzését az az engedmény, hogy a Magyarországon letelepedett uniós állampolgár három év után földhöz juthat, ha főállásban mezőgazdasággal foglalkozik. Torgyán József, a koalíciótag Független Kisgazdapárt elnöke szerint ez egyenesen a “magyar föld külföldieknek való átjátszását jelenti”, és hogy ezt megakadályozza, ha szükséges, a kisgazdapárt “mozgósítja és utcára viszi a népet”.

Feljelentésekkel a zsebszerződések ellen 1Az FKGP-elnök “az idegenek szálláscsinálójaként” jellemezte Martonyi Jánost külügyminisztert, mivel – mint mondta – lehetőséget kínál arra, hogy három év Magyarországon tartózkodás után “bárki emberfia, akárhonnan jött is, vásárolhat földet”. Valójában nem bárki emberfia, hanem olyan uniós állampolgár vásárolhat termőföldet, aki már három éve Magyarországon él, főfoglalkozásban mezőgazdasággal foglalkozik, és itt adózik a jövedelme után.

Előnyben a helyi gazdák

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szerda reggeli interjújában elmondta, hogy most mérik fel, hány olyan ember lehet Magyarországon, aki áttelepült ide, és aki az év több mint felét itt tölti, itt fizet adót és főállásban vagy legalábbis aktívan személyesen is foglalkozik mezőgazdasági termeléssel. Bár a miniszterelnök szerint kevesen lehetnek, ők mégiscsak kivételt jelentenek a külföldiekre vonatkozó tiltások alól.

Feljelentésekkel a zsebszerződések ellen 2A miniszterelnök azt is elmondta: a parlament már ősszel elfogadhatja azt a kormány-előterjesztést, hogy ha valaki termőföldet akar eladni, akkor a helyben lakó gazdát elővásárlási jog illeti meg. Amennyiben a helyben lakó gazdák egyikének sem kell a föld, akkor megvásárolhatja az állam tulajdonában lévő Nemzeti Földalap. Ezzel közvetett módon mégiscsak megakadályozható a külföldiek földszerzése.

Egy osztály meg egy bizottság

Dr. Vonza András földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is elmondta szerdai sajtótájékoztatóján, hogy amennyiben az elővásárlási jog megteremtéséhez módosítani kell a jogi szabályozást, azt is megteszik. A tájékoztatót egyébként a zsebszerződések témájában hívták össze. Mint azt korábbi cikkünkben elmondtuk, a termőföldtörvény módosítása nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Segítségével ugyan tetten érhetők a zsebszerződések, de kevés gyakorlati lépés született ellenük.

Feljelentésekkel a zsebszerződések ellen 3A jog érvényesítésére és a szabálytalanságok megszüntetésére a kormány és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kormányzati támogatással létrehozta az úgynevezett földügyi ellenőrzési osztályt, amelynek elsődleges feladata megvizsgálni, hogy milyen lépések születtek abban a több mint háromezer “zsebszerződésgyanús” esetben, amelyet a helyi földhivatalok továbbítottak az ügyészségeknek. Másodlagos feladatuk annak a cselekvési programnak a kidolgozása lesz, amely a szabálytalanságok felszámolására és az eredeti állapot visszaállítására irányul.

Megalakították a földügyi operatív bizottságot is, amelyben nemcsak az illetékes minisztérium szakemberei foglalnak majd helyet, hanem az Igazságügyi és a Belügyminisztérium munkatársai is. A tagok számáról, konkrét személyekről még nem tudott nyilatkozni a miniszter.

Amennyi kell, ameddig kell

A bizottságok költségeire nem az FVM, hanem maga a kormány teremti elő a szükséges forrásokat – az erre fordított keret mérete egyelőre nem ismeretes, a vidékfejlesztési miniszter elmondása szerint a tárca annyi pénzt kap, amennyire szüksége van. Kérdésre elmondta azt is, hogy munkájuk addig tart, ameddig szükség van rájuk, azaz amíg zsebszerződések okozta jogtalanságokat fel nem számolják.

A két csoport számít a polgárok öntevékenységére, a történelem során már bizonyított magyar bejelentési aktivitásra. A héten munkaidőben, a jövő héttől már 24 órában működik a 06-80-373737-es zöld szám, ezen elsősorban a lakosságtól várnak megbízható információkat olyan esetekről, amelyekben gyaníthatóan jogszabállyal ellentétes tevékenység folyik. A minisztérium az egész ország területén minden bejelentett esetet kivizsgál, együttműködésben a megyei földhivatalok szakembereivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik