Belföld

FigyelőBarométer – június 11.

Végleg szertefoszlottak a Mol gdanski reményei (-1). Holnap dönt a kormány a gyógyszerlistáról (0). Erősen romlottak az ingatlanpiaci várakozások a GKI-Wallis fővárosi konjunktúraindexe szerint (-1).

Az előzményekrőlA Nafta Polska előző menedzsmentje három hete mondott le, az új vezetők pedig alig két hete vannak hivatalban. Így az is meglepetést keltett, hogy ilyen gyorsan döntés született a Rafineria Gdanska 75 százalékos részvénycsomagjának eladásáról. Korábban kétszer is elhalasztották a döntést, s ezt követően mondott le a Nafta Polska előző vezetése. A lemondás indoka az volt, hogy kibékíthetetlen ellentét alakult ki a holdingcég és a privatizációt felügyelő kincstárügyi minisztérium között.

Szertefoszlottak a Mol gdanski reményei

FigyelőBarométer – június 11. 1Esélylatolgatások ide, esélylatolgatások oda, a Mol kiesett Gdanskban. A lengyel olajipari privatizációért felelős Nafta Polska még múlt pénteki döntése szerint a továbbiakban már csak a Rotch Energy Ltd.-vel folytat kizárólagos tárgyalásokat a kőolajfinomító értékesítéséről. Szakértők értékelése szerint az előzetes várakozásokra rácáfolva mégis csak a pénz győzött Lengyelországban. A magyar társaság közleménye alapján – mely szerint a részvényesi érték teremtéséhez minden befektetésnek meg kell felelnie a szigorú megtérülési követelményeknek – arra a következtetésre lehet jutni, hogy a licitálás során a Mol egy bizonyos szintnél megállt, a Rotchnál viszont magasabb összeg kifizetését is jó befektetésnek találták. Vélhetően a Mol továbbra sem adja fel lengyelországi terveit, ehhez azonban szövetségesre lenne szükség – a PKN vagy az OMV személyében. A befektetők reakciója érdekes lehet: vajon az elúszott lehetőség milyen hatással lesz a részvényárfolyamra?

Mi lesz a gyógyszerlistán?

Aktualitás az egészségügyben: várhatóan kedden dönt a kormány a tb-támogatással kapható gyógyszerek júliustól érvényes listájáról. A témával Beteges csalók című hétvégi írásunkban részletesen foglalkoztunk, most a számokról ejtünk néhány szót.

A kabinet és a gyógyszerészek között márciusban kötött, három évre szóló megállapodás szerint július elsejétől átlagosan 6,3 százalékkal nőnek a gyógyszerárak. A tárgyalások eredményeként 3700 gyógyszer és oltóanyag árához járulna hozzá a tb, köztük közel 400 az új generikus, illetve innovatív készítmény. Az áremelés 12,3 milliárd forinttal növelné a biztosító gyógyszerkiadását, pedig a 147 milliárdos büdzsé az áremelés nélkül is igencsak szűknek bizonyul. A szaktárca minisztere a napokban úgy nyilatkozott: a kormány 174 milliárdra tervezi kipótolni azt, ám ez esetben sem kerülhetők el a szigorítások. Ezek egyike a hírek szerint, hogy közel 150 orvosság lekerül a kiemelten (90 vagy 100 százalékkal) támogatott tb-listáról.

Romlottak az ingatlanpiaci kilátások

A 2001. áprilisi felmérés szeirnt a GKI-Wallis fővárosi ingatlanpiaci konjunktúraindexe tavalyhoz képest jelentős mértékben csökkent. Ez az irodák és üzlethelyiségek egyre növekvő kínálatának következménye. A fővárosi ingatlanpiac szereplői tehát 2000. évi pozitív véleményüket lefelé módosították, s jelenleg összességében kínálati piacot érzékelnek. Ezen belül a lakáspiacon a fejlesztők pesszimistábbak lettek, a forgalmazók pedig nem módosították optimista véleményüket. Az irodapiacon mind a vállalatok, mind a forgalmazók és fejlesztők egyre pesszimistábbak. Az üzlethelyiségek esetében a vállalatok részéről kissé élénkülő kereslet mutatkozik, viszont a fejlesztők és a forgalmazók várakozásai pesszimisták. A raktárpiacon hasonló tendencia tapasztalható, mint az irodáknál, vagyis az összes szereplő kínálati piacot érzékel.

Olvassa el a részleteket is!GKI-Wallis felmérés

A 2000-es állapotokhoz képest kissé átrendeződött az egyes piaci szegmensek alakulása. A lakóingatlanok keresletében az ingatlanforgalmazók csökkenést prognosztizálnak. Továbbra is töretlen az építési telkek iránti támasztott vásárlási kedv. Az irodák és az üzlethelyiségek piacán “erőteljesre” módosították a keresletcsökkenés intenzitását.

A fővárosi vállalatok, ingatlanfejlesztők és forgalmazók szerint a következő egy évben az építési telkeknél mintegy 16, az új építésű lakóingatlanoknál 11, üzlethelyiségeknél 9, míg az irodáknál és raktáraknál 7 százalékos áremelkedés valószínűsíthető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik