Belföld

Hogyan válasszon cégének számlavezető bankot?

A folyószámlanyitás problémájával a vállalkozások megalakulásuk után rövid időn belül szembesülnek. Hol a legolcsóbb? Milyen látra szóló kamatot ígérnek a bankok? Milyen bankkártyát igényeljen számlájához? Cikkünk ezekre a kérdésekre próbál választ adni.

MagánszemélyeknekOlvassa el a FigyelőNet korábbi cikkeit, és megtud minden információt arról, milyen bankot is érdemes Önnek , mint magánszemélynek választania!

Hogyan válasszon bankot?

Milyen bankkártyát érdemes igényelnie?

Milyen bankfiókot érdemes választania?

A helyzet hasonló, mint ha magánszemélyként nyitnánk bankszámlát. Számos szempont szerint kell választanunk, és az egyéni preferenciák alapján kell eldönteni, kinek mi a fontosabb: a közelség, az alacsony havi díj, a pénzkivétel költsége, a számlához kérhető bankkártya vagy az internetes bankolás lehetősége. A FigyelőNet összeállítása ebben próbál meg segítséget nyújtani.

Hogyan válasszon cégének számlavezető bankot? 1Havi díjak

Míg a magánszemélyek folyószámláinál a bankok általában csak elenyésző havi díjat számolnak fel, hozzájuk viszonyítva a vállalkozói számlák után fizetendő havi díjak igencsak borsosak. A Privátbankár.hu adatbázisa szerint legdrágább cégszámlát nyitni a Hypo Vereinsbanknál, a Raiffeisen Banknál és a Magyar Külkereskedelmi Banknál, mindhármuknál 5000 forintra rúg a havi számlafenntartási díj. Az adatbázisban nem szerepelnek a csak nagyvállalatokkal foglalkozó bankok (BNP, Deutsche Bank, ING, RaboBank, Societe Generale). A felsoroltak nem kirívó kivételek, hiszen a bankok többsége 2000-3000 forintot számít fel ezért a szolgáltatásért.

Az öt legolcsóbb vállalkozói folyószámla konstrukció
Bank
Havi Díj
Éves Díj
Konzumbank
0 Ft
0 Ft
HBW Expressz Takarékszövetkezet
0 Ft
0 Ft
Hanwha Bank
1000 Ft
12000 Ft
Budapest Bank (Standard)
1500 Ft
18000 Ft
Porsche Bank
1500 Ft
18000 Ft
Forrás:
www.privatbankar.hu

Az átlagnál azonban már alacsonyabb díjat von le az OTP (1833 Ft) és a Budapest Bank (1500 Ft). A legolcsóbb konstrukciónak járó pálmát a Konzumbank és a Budapesten már négy fiókot működtető HBW Takarékexpressz viszi el, ugyanis mindkét banknál ingyenes a folyószámla-vezetés mind havi, mind éves szinten.

Adatok, összehasonlításokAdataink a Privátbankár adatbázisából származnak, de hasonló szolgáltatást nyújt a Bankinfo Center is. Ez utóbbi azonban térítéses szolgáltatás, ám ennek megfelelően sokkal szélesebb körű információkat nyújt. Ingyenes azonban a Bankkártya Netinfo szolgáltatása, ahol még nemzetközi kitekintést és statisztikákat is találhatunk.

Még kamat is jár érte…

A bankok számos betétkonstrukciót kínálnak a folyószámlánkon lévő pénz különböző időtávú lekötésére, ám a számlán lévő, lekötetlen összeg után is fizetnek látraszóló kamatot. Ez természetesen jócskán elmarad a 8-9-10 százalékos éves kamatot ígérő betéti lehetőségektől, ám biztosítja, hogy pénzünkhöz folyamatosan hozzáférhessünk. Legmagasabb látra szóló kamattal a Hanwha Bank és a Porsche Bank kényezteti el ügyfeleit, mindketten éves szinten 4 százalékot írnak jóvá. A legtöbb bank azonban csak 2 százalékos éves szintű kamat kínál a cég pénze után.

Figyeljen az egyéb költségekre is!

Mivel a bankok végtelen kreativitást mutatnak az új költségtípusok kitalálásában, ezért csak a havi díjak alapján ne döntsük elhamarkodottan a számlavezető intézet kiválasztásakor. Érdemes áttanulmányozni a pénzfelvétel, illetve befizetés költségét, az átutalási díjakat, és természetesen azt is, hogy milyen csatornákon keresztül végezhetünk átutalásokat számlavezető bankunknál.

Készpénzfelvétel után a bankok többnyire a felvett összeg adott százalékát számítják fel díjként. A Konzumbank ebben is a legkedvezőbb, hisz nincs költsége a pénzfelvételnek, a többi bank 0,05-0,75 százalék közötti díjfizetésre számíthatunk.

Bankoljon on-line!Interneten keresztüli átutalásra egyelőre öt banknál – CIB, Citibank, InterEurópa, OTP és a Raiffeisen Bank – van lehetőség. A forintszámlára történő elektronikus átutalások bankon belül rendszerint ingyenesek, bankon kívül viszont díjat számítanak fel. Az elektronikus átutalások több intézménynél is olcsóbbak, mintha az ügyfél papíralapú átutalást kezdeményez.

Ne feledkezzünk el a bankkártyáról!

Vásárlásainkat, készpénzfelvételeinket egyszerűbben és kényelmesebben intézhetjük, ha számlánkhoz bankkártyát is kérünk. A bankok többnyire kínálnak mind Visa, mind Europay/Mastercard emblémával ellátott kártyákat. Egy Visa Electron kártya kondíciói rendszerint megegyeznek a bank által kínált Cirrus Meastro kártya díjaival, míg a Visa Classic vagy Gold kártyák a Eurocard Mastercard kártyákkal képeznek egy kategóriát.

Hogyan válasszon cégének számlavezető bankot? 2A Visa Electron illetve a Cirrus Maestro kártyák elektronikus kártyák, fizetni velük csak online fizetési rendszerrel rendelkező üzletekben lehet, míg a Classic vagy Mastercard kártyák a dombornyomású kártyák közé tartoznak, és offline lehúzó rendszerrel rendelkező boltokban is használhatók. Éppen ezért külföldön is szívesebben fogadják őket. Az Electron és a Cirrus kártyákhoz rendszerint alacsonyabb készpénzfelvételi illetve vásárlási limitek tartoznak, igaz, éves díjuk (ami 2500-4000 forint között mozog) is jóval alatta marad a komolyabb, nagyobb presztízsű kártyákénak. Ez utóbbiak éves díja 5000 forintnál kezdődik, és akár 30000 forintra is rúghat. Az összes kártya megegyezik azonban abban, hogy a velük való vásárlás mind belföldön, mind külföldön ingyenes. Komolyabb bankkártyáknál azonban érdemes figyelni az esetleges óvadék összegére is: ez ugyanis több százezer forintot is elérhet.

Az ATM-ből való készpénzfelvétel után a bankok egészen különböző összegeket számítanak fel. A díj függ attól milyen típusú (saját, Euronet, vagy GBC) ATM-ből történik a tranzakció. Természetesen a legolcsóbb a bank saját automatájából pénzt felvenni, ám kisebb bankoknak rendszerint csak néhány van ilyenből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik