Belföld

A kiwwi az árbevétel-megosztás gyors bevezetését kéri

A kiwwi - több mint 80 ezer Internet-felhasználó képviseletében - arra kéri az Országgyűlést és a döntéshozókat, hogy az Egységes Hírközlési Törvény hatályba lépése előtt vezessék be az Internet-szolgáltatók és a távbeszélő szolgáltatók közti árbevétel megosztásról szóló törvényt.

A kiwwi ingyenes Internet-szolgáltatása több mint 80 ezer embernek biztosít lehetőséget arra, hogy lépést tartson a gyakran emlegetett Információs Korszakkal. Független kutatók előrejelzései szerint az év végéig további 200 ezer ember használja majd a különböző ingyenes Internet-hozzáférési lehetőségeket Magyarországon, tovább csökkentve ezzel hazánk lemaradását ezen a téren. Nyugat Európában illetve Csehországban a távközlési cégek értékelik, hogy az Internet-szolgáltatók forgalmat generálnak távbeszélő hálózatukon és az ebből származó bevételt megosztják az Internet-szolgáltatókkal. Az árbevétel-megosztás bevezetésével például Csehországban sem kellett a távközlési liberalizációig várni.

A kiwwi üdvözli a kormány és az Országgyűlés hasonló rendszer magyarországi bevezetésére irányuló erőfeszítéseit, ugyanakkor aggódik az árbevétel-megosztási rendszer bevezetésének időpontja miatt. A jelenlegi tájékoztatás szerint ez az időpont egybeesne az Egységes Hírközlési Törvény (EHT) hatályba lépésének időpontjával (2001. december 23.), így 2002 kora nyár előtt nem lenne gyakorlati hatása.

A jelenlegi törvénytervezet elismeri az Internet-szolgáltatók hozzájárulását a hazai Információs Társadalom kialakulásához és azt, hogy az Internet-szolgáltatók tevékenységükkel árbevételt generálnak a helyi távbeszélő szolgáltatók számára. A tervezet ugyanakkor nem teszi lehetővé az árbevétel megosztás azonnali bevezetését, mely azt jelenti, hogy az Internet-szolgáltatók még egy évig nem élhetnek a törvény által is elismert jogukkal és nem részesülhetnek az általuk generált forgalomból származó bevételből.

A kiwwi, mely mint ingyenes szolgáltató különösen érintett az ügyben, ma kérelmet juttatott el a döntéshozókhoz, melyben kéri, hogy az árbevétel megosztásról szóló törvény már júliusban lépjen hatályba, hogy ne kerüljön veszélybe több tízezer fiatal Internet-hozzáférése.

További információ:
Kutas István,
Eklektik Porter Novelli, tel: 453-2704

Ajánlott videó

Olvasói sztorik