Belföld

Biztos Kezekben

Mivel a kötelező felelősségbiztosítás korlátai nem közismertek hazánkban, a delacher meghívta nemzetközi biztosítási szakértőjét, hogy a segítsen ügyfeleinek felismerni az öntudatlanul vállalt anyagi kockázatot.

Biztos kezekben?

Bár Magyarországon a szállítmányozási, fuvarozási tevékenység végzése kötelező felelősségbiztosításhoz van kötve, ez korántsem szolgál teljes körű védelemmel. E biztosítási formánál ugyanis a felelősségi kör és érték egyaránt korlátozott.
Mivel e tények nem közismertek hazánkban, a delacher + co Transport Kft., meghívta hazánkba a nemzetközi biztosítási szakértőjét Herbert Frick úrat, hogy az EFTA és EU tagországokban szerzett vállalati tapasztalatokat megossza a magyar kollégákkal.
Érdemes tudni például, hogy az első szállítmányozó a törvények szerint nem felel a köztes vagy az átvevő szállítmányozóknál fellépő károkért, továbbá azt is, hogy az anyagi biztosíték mértéke CMR felelősségbiztosítás esetén maximálisan 8,33 SDR azaz kb. 3100 Ft/bruttó kg.
Tehát, ha egy tömegében kisebb, ám értékében annál nagyobb árút kívánunk valahova eljuttatni, érdemes megfontolni külön szállítmánybiztosítás kötését. Ez azon túlmenően, hogy folytonos fedezeti védelmet nyújt a megbízás lebonyolításában részt vevő összes közremuködő hibájára, nem csak az okozott dologi károkra, hanem az úgynevezett vagyoni károkra is vonatkozik.
Így nem csak akkor fizet a biztosító, ha az értékes berendezés megrongálódott menet közben, hanem akkor is, ha például a küldeményt hibásan kézbesítik, és a címzetthez olyan későn jut el, hogy az már nem tudja használni (karácsonyi szaloncukor januárban).
A delacher bízik benne, hogy a szállítmánybiztosítás lehetoségének minél szélesebb körű megismertetése hozzájárul ahhoz, hogy a megbízók felismerjék azt az öntudatlanul vállalt anyagi kockázatot, amit pusztán a kötelező felelősségbiztosításra történő hagyatkozás jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik