Belföld

A Bertelsmann Mohn Media Group terjeszkedik a magyar IT-piacon

"EMPOLIS": teljes körű tartalom- és tudásmenedzsment. Bejegyezték Magyarországon az empolis Magyarország Informatikai Kft-t.

A cég – a magyar IT piacon eddig is tevékeny STEP Kft. utódja – a Bertelsmann Mohn Media Group többségi tulajdonában van. Az empolis Kft. ezentúl – megtartva az eddigi SGML és XML technológián alapuló szolgáltatásait – az empolis csoport teljes termékskáláját képviseli.

A STEP Electronic Publishing Számítástechnikai Kft. 1995. áprilisában alakult meg Magyarországon, a német STEP GmbH többségi tulajdonaként, mint az első magyarországi SGML/XML szolgáltató. Fő termékei az SGML/XML nemzetközi szabványokon alapuló megoldások voltak: e megoldás segítségével készültek az Akadémiai Kiadó nagyszótárai, a Magyar Nagylexikon 8. és későbbi kötetei, valamint a Neumann-ház Digitális Irodalmi Akadémiájának adatbázisa.

A STEP-csoportnak Németországon és Magyarországon kívül Norvégiában, Lengyelországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban voltak cégei. A csoportot 1999-ben vásárolta meg a Bertelsmann Mohn Media Group. A tulajdonos Bertelsmann 2000-ben egyesítette a STEP-csoportot másik négy IT cégével (eps Bertelsmann, Schnittstelle, cutup és tec:inno). Az így létrejött átfogó számítástechnikai cég az empolis nevet kapta.

A magyar STEP Kft. névváltoztatását áprilisban jegyezték be a Cégbíróságon. Dr. Domokos László, az empolis Magyarország Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója a következőképpen kommentálta a változást: “Az empolis Kft. az új, átfogó know-how- és termékháttérrel aktívan részt kíván venni a modern szabványosított technikákon nyugvó tartalom- és tudáskezelő rendszerek kiépítésében. Ezek a szabványosított technológiák biztosítják az információ hosszú élettartamát, a feldolgozó rendszerektől való függetlenséget. Mindez természetesen jelentős üzleti előnnyel jár. Potenciális partnereink azok a vállalatok lehetnek, ahol az elektronikusan tárolt információt – elsősorban dokumentumjellegű, a klasszikus adatbázisokban nemigen kezelt információkat – számítógéppel kell hatékonyan feldolgozni, karbantartani, többirányúan hasznosítani.”

Az empolis csoport ügyfelei a gazdaság legkülönfélébb ágazataiból kerülnek ki. Az empolis partnerei között van az Audi, a BMW, a VW, a Bosch, a Schlumberger, az OTTO árúküldő, az Avon, a BASF, a Bertelsmann, a Wolters Kluwer kiadócsoport, a Wiley kiadó, a Shell, a CLAAS, a Deutsche Telekom, a Siemens.

Az empolis Magyarország aktívan részt vesz az SGML és XML technológiát messzemenően támogató SigmaLink dokumentum- és tartalomkezelő rendszer fejlesztésében. A SigmaLink számos lehetőséget biztosít az információs objektumok és azok tartalma közötti hivatkozások kiépítésére. Az empolis létrejöttével szabaddá vált az út a SigmaLink tartalomkezelőnek az empolis csoport tudásmenedzsmentet szolgáló termékeivel való szerves integrálására.

empolis: Transforming Information into Value

További információk:
Dr. Domokos László
e-mail: lad@empolis.hu
ügyvezető igazgató
empolis Magyarország Informatikai Kft. Tel.: 372 05 21 (372 05 20)

Végh Balázs
e-mail: bav@empolis.hu
fejlesztési ig.
Tel.: 372 05 23

Fax: 372 05 27
E-mail: info@empolis.hu
www.empolis.hu, www.empolis.com

Az empolis csoport termékei

Az empolis Magyarország Kft., megtartva az eddigi SGML és XML technológián alapuló szolgáltatásait a jövőben az empolis-csoport teljes termékválasztékát képviseli. Ez a már Magyarországon több installációval rendelkező teljes körű SGML/XML támogatást nyújtó SigmaLink tartalom- és dokumentumkezelő rendszeren kívül a következő termékeket jelenti:

K42: a Topic Map (téma térkép) ISO szabványon alapuló innovatív eszköz. A Topic Map lehetőséget ad a tárolt adatok jellemzésére, rendszerezésére, csoportosítására, meta-információk megadására és összefüggések leírására. A Topic Map-ben tárolt tudás nemcsak a tárolt információban való hatékony tájékozódást segíti, hanem komplex kérdések pontos és gyors megválaszolását is biztosítja. A K42 egyaránt támogatja a Topic Map építését és használatát. A K42 elsősorban Internet portálokhoz, nagy adatbázisokhoz és belső információs rendszerekhez kapcsolva ad hatékony támogatást.

A Topic Map már XXI. századi ISO szabvány, amely alapvetően új perspektívákat nyújtó ötvözete a metainformációk, tezauruszok, kulcsszavak, osztályozások, indexek adta lehetőségeknek.

Az orenge (sic!) (Open Retrieval ENGinE) intelligens keresőrendszer, amely nemcsak a keresési kérdésben megfogalmazott feltételeket pontosan kielégítő objektumokat, hanem az ahhoz hasonlóakat is képes megtalálni. Lehetőség nyílik a hasonlóság alkalmazás-specifikus definiálására. Az orenge-nak call-centerekben és az elektronikus kereskedelem területén vannak eredményes felhasználásai. A rendszer hatékonyságát tovább növelheti a Topic Map-pel való összekapcsolás.

X2X: a különböző információs objektumok tartalma közötti kapcsolatok, ún. linkek létrehozására szolgál. Az X2X ereje abban rejlik, hogy a link információt nem az egyes dokumentumokban, hanem egy külön adatbázisban tárolja. A referenciák a dokumentumok változtatása nélkül, azoktól függetlenül kezelhetők és kereshetők.

A fileworX archiváló rendszer bármely típusú (szöveg, kép, hang, táblázat, stb.) archiválását és menedzselését végzi.

A cataloX rendszer a gazdag grafikus információt tartalmazó anyagok, katalógusok, reklámanyagok kezeléséhez, tárolásához és publikálásához ad hatékony támogatást.

A mediatopix multimédiás adatok előállítását, kezelését és publikálását támogatja. Megoldja a különféle termékekben használt elemek (szöveg, kép, CAD rajz, animáció, stb.) tárolását, archiválását és a publikálási folyamatba való integrálását. A mediatopix jellemző alkalmazásai: nyomtatott katalógusok adatbázisból való automatikus generálása és formázása, e-commerce rendszerek és Internetes piacterek támogatása és a B2B kommunikációban való adatcsere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik