Belföld

Tőzsdehét – három rövid, eseménydús nap

Három napba sűrűsödött a tőzsde múlt hete, s ez kifejezetten jót tett a befektetőknek. Szerdától péntekig élénknek bizonyult a piac, akár a tőzsdenapok számának csökkentését is megfontolhatnák az illetékesek...

Tőzsdehét – három rövid, eseménydús nap 1A magyar piac emelkedése Európa és főleg a környező országok tőzsdéinek gyenge heti teljesítménye mellett tűnik ki különösen. A BUX több mint három százalékkal javult a héten, ismét megkísérelve a hétezer pont felett szint tartós meghódítását.

Pénz- és állampapírpiacA hét fő eseménye a pénteken meglepetésszerűen bejelentett sávszélesítés volt. A jegybank az eddigi +/- 2,25 százalékról +/- 15 százalékra szélesítette a forint sávját, amelyet fizetőeszközünk látványos emelkedése követett. A nemzeti valuta a dollárhoz és az euróhoz képest 2,5 százalékkal javult az előző péntekhez képest.

A héten megtartott egyetlen diszkont kincstárjegy aukción a felkínált tízmilliárdnyi papírt több mint háromszorosan jegyezték túl, a hozamszint (11,12 százalék) egy bázisponttal emelkedett az előző heti aukcióhoz képest.

A csütörtökön megtartott államkötvény aukciókon is erős kereslet volt megfigyelhető, a az ötéves papírra ötven, a tízévesre negyven milliárdnyi ajánlat érkezett be, így az ÁKK hárommilliárd forinttal huszonöt, illetve tizenhárommilliárdra emelte a kibocsátott mennyiséget. Az aukciós átlaghozamok jelentős eltérést mutattak az előző havi kibocsátásokhoz képest, a 2004/I hozama 9,76, a 2011/A hozama 8,61 százalékra esett (-37; illetve -11 bázispont).

A referenciahozamok az egyéves lejárat kivételével egyöntetű csökkenést mutattak, különösen a hozamgörbe hosszabb részén, pénteken az ötéves papír hozama kilenc százalék alá zuhant. A héten egy bázisponttal emelkedett a DWIX index értéke (10,91 százalék).

A hét sztártőzsdéje a chicagói volt. A Nasdaq hat százalékot közelítő heti teljesítményével az elmúlt tíz év legjobb hónapját zárta áprilisban. Túl sok nagy hatású vállalati eredmény nem jelent meg a héten, a lakosság fogyasztásának és az ipar rendelésállományának vártnál nagyobb márciusi emelkedése viszont szolgáltatott okot az optimizmusra.

Kedvezőtlen hírekből sem volt azonban hiány. Az S&P 500 indexben szereplő vállalatok eredménye átlagosan 4,8 százalkékos visszaesést mutatott az első negyedévben (bár még így is nagyjából a csökkentett elemzői várakozások felett alakult), és a héten közölt bizalmi indexek sem nyugtatták meg a nagyközönséget, várakozások alatti értékre zuhanva. A méregpoharat a pénteki munkaerőpiaci adatok próbálták kiitatni a részvényesekkel, az áprilisban a várakozások fölé (és három éves csúcsra) emelkedő amerikai 4,5 százalékos munkanélküliségi ráta azonban csak Európa piacait viselte meg, Amerika a kezdeti bizonytalankodás után erőteljes emelkedéssel zárta a napot, így a Dow heti teljesítménye is egy százalék feletti pozitívumot mutatott.

A hét első két napján lényegében nem történt semmi különös nyugaton, így a BUX a Nasdaq emelkedését folytathatta szerdától: meggyőző ütemben, emelkedő forgalommal javult péntekig, amikor is a 7100 pontos határ környékén zárt.

Minden napra jutott kedvező hazai makrohír, amire azért nem sok példa volt eddig. Szerdán az éves szinten 9,2 százalékos emelkedést mutató márciusi termelői árindex, csütörtökön a várakozás alatti, mindössze hetvenmillió euróra rúgó márciusi folyó fizetési mérleghiány, a hét utolsó napján pedig a forint sávjának drasztikus kiszélesítése okozott örömet a részvényeseknek (A sávszélesítés hatásáról lásd cikkünket >>).

A részvények között a hét nyertese címet a TVK nyerte el, tizenkét százalék feletti ugrásával, bár a papír a legnagyobb árfolyamhintákat produkáló részvény címére is nagy eséllyel pályázhatna – előző héten ugyanis 7 százalékot zuhant. Továbbra is jól teljesített a Prímagáz, bár nagy vevője (elképzelhető, hogy a társaság saját maga) a héten abbahagyta a vásárlást. Ennek folytán a részvény 1200 forintos csúcsáról 1125 forintra csúszott vissza, ám így is tíz százalékkal javult egy hét alatt.

A hét vesztese újfent a Graphisoft volt, lassan közelítve az árfolyam karbantartás előtti szintjéhez (-5,9 százalék). Korrigálta rohanását a meglepően kedvező negyedéves eredményt közlő NABI (-2,6 százalék), még nagyobb visszaesést mutatott a Mezőgép. A gépgyártók mellett a gyógyszertársaságok részvényeit (és részvényeseit) is megviselték a pénteki események, az árbevételük nagy részét devizában jegyző társaságok papírjai a pénteki forinterősödést követően jelentős mértékben vesztettek értékükből. Így három nap alatt négy százalékot meghaladó veszteséget mutatott a Richter, fele ennyit pedig az Egis árfolyama.

A kedvező makromutatók mellett amúgy is felfelé tartó két közönségkedvenc, a Mol és a Matáv viszont a legjobban teljesítő részvények közé tartozott. A forint felértékelődése egyrészt a jelentős devizahitelre gyakorolt kedvező hatással mozgatta meg a befektetők fantáziáját, másrészt az olajpapír esetében a jelentős – így “olcsóbbá váló” – importtételek révén gyakorolhat hatást a cég eredményére. (A sávszélesítés hatása a tőzsdei cégekre >>)

A héten számíthatunk már újabb hazai vállalati eredményekre, pénteken pedig fény derül az infláció áprilisi mértékére is. Ez okozhat némi galibát piacunkon. Amerikából az első negyedéves termelékenységi számokat várjuk, de piacrengető lehet a termelői árindex pénteken nyilvánosságre kerülő adata is. Kérdéses, hogy a pesti tőzsde forgalma szinten tud-e maradni. A három hónapos csúcsot jelentő pénteki tizenkétmilliárd forint tartóssá válása azért mindenkit meglepne.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7085,0
3,20 %
-9,74 %
Varsó WIG
15446,7
-2,39 %
-15,30 %
Prága PX50
405,8
-3,38 %
-15,19 %
Frankfurt DAX
6138,3
-0,60 %
-4,59 %
Párizs CAC
5455,6
-2,16 %
-7,95 %
London FTSE
5870,3
-1,36 %
-5,66 %
Nikkei 225
14421,6
3,50 %
4,61 %
Hang Seng
13391,0
0,04 %
-11,29 %
Dow Jones IA
10951,2
1,31 %
1,52 %
Nasdaq
2191,5
5,58 %
-11,29 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik