Belföld

FigyelőBarométer – május 7.

Visszatért a bika New Yorkba (+1)? Olcsóbb a búza, drágább a sertéshús (-1). Az EU júliusig nem ad céldátumot (-1). Csökkent a FigyelőBarométer.

Mi újság idehaza?A BUX a háromnapos hetet összességében 3,2 százalékos emelkedéssel, 7085 ponton zárta. A múlt pénteken bejelentett sávszélesítés megmozgatta a piacot, az importban érdekelt társaságok részvényei drágultak, míg az exportorientált cégek papírjai kevesebbet értek. Ráadásul a forgalom is megélénkült, a hét utolsó napján már meghaladta a 12 milliárd forintot.

Visszatért a bika New Yorkba?

Rossz hírek ide, rossz hírek oda, az amerikai tőzsdeindexek április eleje óta látványosan emelkednek. Múlt pénteken a Dow Jones egészen pontosan 1,4 százalékkal erősödött, és 10 951 pontig jutott, a Nasdaq Composite 2,1 százalékos növekedése 2191 pontos záróértéket eredményezett. Ez pedig azt jelenti, hogy a két tőzsdei iránytű április eleji mélypontjától immár 17, illetve 35 százaléknyira rugaszkodott el. Jóllehet a napokban napvilágot látott makroadatok és a negyedéves vállalati gyorsjelentések nem éppen erre engednének következtetni. A piac azonban nem a múltat nézi, hanem előre tekint. A jelek szerint a jövő mágikus kristálygömbjében a többség már látja a pozitív fordulatot, vagyis a piaci várakozások alapvetően optimistábbá válták. Arról azért még korai lenne beszélni, hogy a New York-i tőzsdére visszatért a bika, inkább nevezzük az egy hónapos hegymenetet a tavaly április óta tartó zuhanás konszolidációs korrekciójának.

Olcsóbb a búza, drágább a sertéshús

Miközben az idei búzatermés ismét rekordot dönthet, a hazai sertésállomány a marhahústól való elfordulás miatt igencsak megcsappant. A gabonapiacon a várható rekordtermés a búza áresésével fenyeget. Szakértők szerint a csaknem 5 millió tonnás termésből ugyanis legalább 1,5-2 millió tonnát kellene exportálni ahhoz, hogy a három évvel ezelőtt robbant búzabombát ezúttal hatástalanítani lehessen. Márpedig a korábbi tapasztalatok alapján nem könnyű felvevőpiacokat találni, így könnyen megeshet, hogy a jelenleg 33-35 ezer forintos tonnánkénti ár 20-22 ezer forintig zuhan. A sertéshús piacon már most elszálltak az árak, ezt pedig már a fogyasztók is érzékelhetik. A disznóhús kilójáért már 1200 forintot is elkérnek az üzletekben, pedig tavaly ilyentájt 600-700 forint volt a végfogyasztói ár.

Kik vettek részt?Ezen a szombaton csak a tizenöt tagállam minisztere vett részt, vasárnap már – most első ízben – mind a tizenhárom tagjelölt állam képviselőivel együtt tanácskoztak. (Magyarországot Gottfried Péter államtitkár képviselte.)

Az EU júliusig nem ad céldátumot

Ahogy közeledik az EU csatlakozás feltételezett 2004-es időpontja, annál több bizonytalanság merül fel a bővítés kapcsán. A tizenöt uniós külügyminiszter a hét végén a svédországi Nyköpingben találkozott első ízben a tizenhárom tagjelölt állam diplomáciai vezetőivel. A tárgyalások esszenciája: a júniusi göteborgi EU-csúcson a csatlakozási céldátum helyett csak erős felvételi szándéküzenetet kapnak a vezető tagjelöltek. Az unió gyorsítani akarja a nehéz kérdések tárgyalását, így a munkaerő szabad mozgásának korlátozását is – írja a Népszabadság. Az első belépők a nyári, göteborgi EU-csúcson sem számíthatnak arra, hogy megnevezik őket, és arra sem, hogy megjelölik a bővítés első körének dátumát. Ezt a házigazda svédek és mások is szorgalmazták, de az unió következő soros elnöke, Belgium, valamint több más állam ellenzi. Meg nem erősíthető, de közkeletű felfogás szerint hazánk, Észtország és Szlovénia 2004 elején, Málta és Ciprus kicsit később kerül be. A pillanatnyi esélyek szerint Lengyelország egy-két évvel később esélyes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik